Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Крагујевац, видео, фото

Ево за почетак један видео запис:
Одговори

Леп филмић. Како се беше зове ова црква што је приказана у филму (на 3:40)?
Одговори

То је Нова црква (грађена око 1870-80), она је у Главној улици, а на 1,05 је Стара црква (Милошева задужбина, грађена око 1820), она је код главног улаза у Заставу.
Одговори

У суботу сам посетио град Крагујевац као туриста и први пут.Мање више шта видети и посетити информисао сам се преко туристичких презентација града и у инфо центру.Срце ми је пуно, пун сам утисака, али у исто време тужан јер нигде у Србији нисам видео град да има тако велики туристички потенцијал а није искоришћен као Крагујевац.Шта вас спречава да постанете права туристичка дестинација број један, да ли је то ваша интелигенција која води град или нешто друго не знам, али остаје горак укус а шансе су велике.Свако ко се запути у правцу Шумадије посетиће најпре Тополу и друга места а тек онда Крагујевац, они су примат.Да кренемо редом.Грађани Крагујевца су велики људи.Нигде у Србији нисам срео тако љубазније, срдачније, културне људе као у Крагујевцу.Желе да помогну, да упуте, саветују.Људи су вам грађани али у правом смислу речи, немате тај комплекс провинције да сте из мањег града, да се стидите, баш сте грађани, за разлику од Југа Србије и делимично Севера Србије.Ви сте град у сваком смислу.Имате прави српски акценат, не завијате као труци кад причате, не вадите речи из грла, дубоко, сељачки, мешавина турача и бугараштине.Одвратно, какав менталитет и нагласак имају Срби са Југа, слични су шиптарима, нажалост тако је.Момци и девојке су вам пристојно обучени, ту и тамо се нађе понека"силиконска долина"али ништа страшно тако је у великим градовима.Имате пристојан стандард што се види по стандарду грађана-облачењу, аутима итд, цене у кафићима су исте као и Новом Саду и Бееграду.Седео сам у ул.Лоле Рибара, много сте набацали кафиће, а улица је лепа.Чак студенти из већих градова типа Боеград долазе да студирају у Крагујевцу.Иначе, градови типа Јагодина, Зајечар, Крагујевац где имају тај култ личности-познате градоначелнике више је медијски напумпано него заиста у стварности.Више вреде људи у граду и човек се више одушеви људима него некаквим великим пројектима који су измишљени и постоје само у новинама.Без размишљања би могао да живим у Крагујевцу и да купим стан.Да, заборавих да кажем да су вам табле тј потокази на ћирилици и енглеском, понека на латници, скидајте латиницу.

Град је прилично оронуо, инфраструктура је у катастрофалном стању, путеви, семафори из другог светског рата, а највећа туга и несрећа је кад човек дође и види три лепа моста која су пред распадом, а испод мостова смеће, базди смрад, вуче се нека мемла, погледаш доле зарасла трава.Зидови моста одваљени, пропада.То је баш некултура, шта раде градске комуналне службе види се да их није брига а мало и грађани су немарно јер тако се осликава лоша страна.Наравно далеко је више врлина него мана.Зашто сам споменуо мостове?Кад желите да видите душу града и историју увек прво посетити мостове.Мост је душа сваког града и највеће богаство.Ви имате лепе, мале мостиће који да се само мало среде постали би права туристичка дестинација, нисте свесни какав је то потенцијал.Највеће богаство Будимпеште су њени мостови које на дан обиђе не зна се колико људи, а у Крагујевцу мостови имају душу и прсто вапе, моле за признањем.Сувише лако потцењујете мостове и одричете их се ради тржних центара, хрватских идеја, итд.Најлешле слике су на мостовима.
После сликања споменика Јовану Ристићу, упутио сам се у Тополивницу, путоказ показује музеј.Покуцам не ради, баш сам се разочарао, тако рекламирају а не ради, штета можда зато што је субота, али опет....туристи највише долазе преко викенда.Цео тај напуштен простор је фантастичан, улазио сам у напуштен простор и уживао у муралима које су сликари уметници, баш лепо, јесте да има смећа, али има мурала за фотографињање, има лепих мурала и графита.У сусрет ми иду радници који пролазе кроз напуштене објекте, раде ту и машу ми...Цео тај велики простор, нарочито кад се улази од споменика Војводе Путника подсећа ме на старе пивнице у немачким и данским градовима, зидови црвени, стару, угрејали, прозори у дрвеним рамовима...какав потенцијал.Треба очистити и дати уметницима да се отворе домаће радиности у граду, овако је мртво преко ноћи...На ред је дошла црква, лепа је , ту се види историја Крагујевца и шта је све чувано.Одморио сам се у источнику које је подигла једна породица чини ми се 2001 не сећам се.Споменик палим Шумадинцима, јунацима је запуштен, трава није ошишана, какав однос имамо према прошлости таква ће нам бити будућност, баш немамо поштовања за претке.Шумарице такође, комплекс је леп, али могло се више урадити.Бисте народним борцима су без главе, не треба тако, шта год мислили.Меморијални комплекс сам посетио као дете у ђачким екскурзијама и ништа се није променило.Старо српско војничко гробље је такође запуштено, крстове гута земља, неки су сломљени, муве се хватају за пролазнике, има смећа, подигао сам две три празне флаше и бацио у корпу за отпатке.

Утакмица Звезда-Раднички је била у току а пре утакмица гужва испред стадиона.

Седам у ауто и хватам се транзита који води на Гружанско језеро и Гружу, у колима шиба песма-најлепше су нано гружанке девојке.Транзитни пут је одличан, гланц нов, нема рупа, ма све под конац тако треба да изгледа сваки кутак Србије почев од села.Са десне странке видим тржне центе, и видим новоградњу, гради се, изгледа да је битније како изгледа спољашњост града него унутра, али ајде.Мени све то личи на силовање.Цепам ауто уживам, то је Србија, с десне стране видим пише"БОРАЧ"сетим се Милослава Самарџића, а видео сам слике на форуму, ломим се да ли да скренем, велим ЈЕБЕШ ТЕ РУШЕВИНЕ, хватај се језера, немамо сви исте укусе.Сетим се анегдоте у вези групе Забњањено пушење.Кад је бенд ишао на турнеје у Грчкој, стали чланови бенда и изашли из комбија да виде стару Грчку, споменике и остале.Кажу они овоме што је возио комби, њиховом возачу Милету Крајишнику"Ајде Миле да гледаш",Миле вели:"Ма какви довљоно сам се нагледао рушевина у рату сад треба да гледам те ружне рушевине"Хахаха!Шалу на страну, нисам имао времена тешко за један дан све видети и обићи.

Гружанско језеро из аута изгледа као да се море излило.Место рај за пецароше, доста дивље, запиуштено, прљаво, заиста Срби немају свест о природи, мисле да могу против природе, ко цигани смо.Простирем простирку и одмарам се, мир и тишина, ветар пирка, травке милкају, таласи пљускају и лагано ударају у обалу, одмрају опуштају, сунце залази, пакујем се..Са леве стране у повратку, кад се прође узбрдо, види се стари аутобус и пише"КРСТИЋ И СИН", легендарно, свака част, фирма Крстић нијхе умрла.Изнад аутобуса вије се застава легендарне крагујевачке групе Смак,чији сам фан, застава мото клуба, свака част тим људима.Улази унутра и седам, која милина, свира блуз и рок, стари рокери, књижевници, боеми, и питам лепу конобарицу дај ми специјалитет, она ми доноси гружанско ракију, а у мајко моја мила, слматио сам 6 чаша онако мераклијски, причао са људима, драго им што сам дошао, нису наметљиви не питају одакле сам, нико ме то није питао у Крагујевцу.Пада мрак, богами више се ни прсти не виде, отрезним се и бежим, возим лагано, свакавих будала на путевима, возе дивље, нису ни пијани и дрогарани, силеџије, будале...Хаватам се Тополе, гладан ко пас, улазим у рестораб језеро, а тамо журка, јеботе свадба, човек ми каже, мислим да је чувар улази....очи севају, знојав, жедан....како је било даље другом приликом!

Шумадијски блуз...
Одговори

Занимљивао.... Би ли сте могли да поставите те слике из КГ?
Иначе тај музеј, Прва српска Тополивница, или како се већ зове, то је у ствари музеј оружја - нема никакве рекламе и баш ме занима где сте видели рекламу. Тај музеј би могао да има стотине посетилаца дневно, ако не и више, али, међутим, с друге стране...
Један војни кустос је хтео ту да ради и да среди то, замолио ме је да га водим код надлежних. Водио сам га, али... Чак сам питао бившег директора Војног музеја у БГ дал би нам дао пар тенкова, авиона, камиона, хаубица... шта год, да се постави испред на онај огромни плато, јер то привлачи пажњу. Каже, има на складишту у Панчеву колики хоћете, само возите, бесплатно. А онда ми ови наши кажу: е, па не иде то, овај музеј по концепцији има само КГ производе! Па, мењајте концепцију! То је компликовано, кажу.
Овај музеј је до скора био интерни и могло се унутра само уз компликовану процедуру. Сада је ваљда још интерни музеј аутомобила - тамо нисам никад успео да одем. И то би требало да се премести на онај плато иза Старе цркве, па да се додају неке старе чезе, запреге, да се покупују нека стара возила...
Али, као што рекох, међутим, с друге стране...
Одговори

Слике Крагујевца са нашег сајта.
Град:
http://www.pogledi.rs/kragujevac-grad/
Авионски снимци:
http://www.pogledi.rs/kragujevac-avionski-snimci/
Споменици у Крагујевцу:
http://www.pogledi.rs/spomenici-u-kragujevcu/
Музеј Прва тополивница:
http://www.pogledi.rs/muzej-prva-topolivnica/
Производи фабрике оружја:
http://www.pogledi.rs/proizvodi-fabrike-oruzja/
Народни музеј, оружје и опрема из 19. века:
http://www.pogledi.rs/oruzje-i-oprema-iz-19-veka/
Народни музеј, разно:
http://www.pogledi.rs/iz-postavke-narodn...ragujevcu/
Народни музеј, ордење и разни предмети из 19. века:
http://www.pogledi.rs/ordenje-i-razni-pr...z-19-veka/
Народни музеј, заставе униформе и одећа из 19. века:
http://www.pogledi.rs/zastave-uniforme-i...z-19-veka/
Одговори

(02-09-2013, 11:11 AM)Капетан Пише:  Имате прави српски акценат, не завијате као труци кад причате, не вадите речи из грла, дубоко, сељачки, мешавина турача и бугараштине.Одвратно, какав менталитет и нагласак имају Срби са Југа, слични су шиптарима, нажалост тако је.
Заборавих на ово. Тај акценат на југу, а још више у бугарском језику, оно грлено к`ћа (кућа) или влк (вук), то је у ствари остатак језика средњевековне Србије. Нема то везе са турским утицајима. На југу је ''Вукова реформа'' каснила више од пола века. Из средњег века највише је очуван бугарски језик, а српски и бугарски су онда били врло слични.
Одговори

Мало слика из Спомен парка ''21. октобар'' у Шумарицама. Сликао сам данас, 6. октобра 2013.
Прво мапа Крагујевца:

[Слика: mapa_velika_2.jpg]
print screen windows

Детаљ са мапе на коме се види само парк са околином:
[Слика: mapa_velika_park.jpg]
online photo sharing

Шумарице су највећи градски парк у Европи - имају око 350 хектара. Додуше неколико десетина хектара сада власници траже натраг - конфисковано им је некада...
Проблем је што се одржава само мањи део парка. Већи део под шумом зарастао је у шипражје. Више од половине парка чине травњаци, али трава је слабог квалитета, а делом се чак и не коси, па ту доминира коров.
Најбоље се одржава овај део око споменика стрељаним ђацима.
Кроз средину парка пролази ''Пут 1.300 каплара'' - а то је у ствари пут за Горњи Милановац, удаљен око 40 км. Из касарне у Крагујевцу тим путем су за ГМ одмарширали каплари 1915. године, недавно је постављен и споменик.
Парк опасује улица Десанкин венац, дуга тачно 6.140 метара (знам јер смо некад ту трчали - круг, па и по два круга).
Прва слика у серији која следи снимљена је тачно испод доњег левог угла Десанкиног венца. Баш на тој кривини пише ''Десанкин венац''.
Дакле, овај извор се налази једно 150 метара испод поменуте кривине:
[Слика: ta3p.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Међутим, мапа ту не показује извор, већ Алајбегов поток. Тај поток не постоји - ваљда га зато тако и зову. Не знам ко је то смислио и зашто, углавном, ту је извор Ердоглијског потока, који после једно 2 км улази у градску киншу канализацију, која га води до Лепенице.

Ово дрво и клупа су тик до извора. Иначе, у парку сам видео само две поломљене клупе:

[Слика: DSC_0530_net.jpg]
imag

Снимљено са истог места. Лево се види једна од хумки стрељаних 21. октобра 1941. Има 19 хумки са по сто стрељаних и једна са 400:

[Слика: jd39.jpg]

Uploaded with ImageShack.us
Одговори

Kragujevac, love is in the air, video:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10201409896904372
Одговори

Некадашњи споменик Краљу Александру Карађорђевићу у Крагујевцу
[Слика: 2145906129_3d96664d31.jpg]
http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/12410...pretopljen
Одговори

На ово сајту има хиљаде слика Крагујевца:
http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=3256
Одговори

Којих је Архитек и Урбански Планери одговорних за "монтроза" преко пута Цркве.....каква наказа!
Одговори

Како си их осетио. Smile
Преко пута цркве је комитет, тј. то је бивша зграда Општинског и Међуопштинског комитета Савеза комуниста. Направили су је ту да би заплашили народ да не иде у цркву...
То ти је комунистичка архитектура.
Одговори

А шта је данас?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним