Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(26-04-2021, 12:11 AM)Мића Адмирал Пише:  Benito, kojem velikom fudbaleru i jos vecem treneru su komunisti ubili brata cetnika ?
Тужан
А шта ли си сад ишчачкао!? Да није Љубиша Броћић?
Одговори

Познато је да је међу четницима за време Другог светског рата било Срба свих вероисповести. Знамо за многе римокатолике и муслимане међу четницима.
Да ли је неки познати припадник ЈВуО био протестант?
Одговори

Павел Ћурчек?
Одговори

(26-04-2021, 08:26 AM)Бенито Пише:  
(26-04-2021, 12:11 AM)Мића Адмирал Пише:  Benito, kojem velikom fudbaleru i jos vecem treneru su komunisti ubili brata cetnika ?
Тужан

Milorad Misa Pavic ( 1921-2005 ), bio je proslavljeni fudbaler Zvezde, potom trener Zvezde, Benfike, Atletika, Selte...
Njegov rodjeni brat :
rez.pes.narednik Gojko N. Pavic, na sluzbi u Valjevskom korpusu. Kroz Bosansku golgotu nasao je svog druga iz Valjeva, gimnazijalca Svetozara Mihailovica, bolesnog od tifusa. Zbog njega je zaostao za kolonom i zajedno su se smestili u jednoj kolibi. Sutradan ih otkrivaju komunisti, a Gojko u svoje i Svetino ime odbija predaju. Izresetani su kroz kolibu i potom, s njom zapaljeni.
Одговори

(27-04-2021, 11:02 AM)Мића Адмирал Пише:  
(26-04-2021, 08:26 AM)Бенито Пише:  
Тужан

Milorad Misa Pavic ( 1921-2005 ), bio je proslavljeni fudbaler Zvezde, potom trener Zvezde, Benfike, Atletika, Selte...
Njegov rodjeni brat :
rez.pes.narednik Gojko N. Pavic, na sluzbi u Valjevskom korpusu. Kroz Bosansku golgotu nasao je svog druga iz Valjeva, gimnazijalca Svetozara Mihailovica, bolesnog od tifusa. Zbog njega je zaostao za kolonom i zajedno su se smestili u jednoj kolibi. Sutradan ih otkrivaju komunisti, a Gojko u svoje i Svetino ime odbija predaju. Izresetani su kroz kolibu i potom, s njom zapaljeni.
Алал вера...
Одговори

(27-04-2021, 10:56 AM)Милослав Самарџић Пише:  Павел Ћурчек?
Др Ђура Виловић, римокатолик из Макарске, желео је да пређе у православље. Одбио га је локални православни свештеник, под оправдањем да не жели да нарушава односе са римокатоличким свештеником. Доцније је др Ђура Виловић прешао у протестантизам.
Одговори

Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . . Јок

Која је ово зграда?То јест нацрт које зграде?
Иначе,страшно подсећа на један објекат који се тренутно гради у БГ . . .
[Слика: 51mXJPo.jpg]

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(27-04-2021, 01:18 PM)Бранке Пише:  Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . . Јок

То је био један од потенцијалних нацрта за Палату Албанија.
Одговори

(27-04-2021, 01:22 PM)Mitic Пише:  
(27-04-2021, 01:18 PM)Бранке Пише:  Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . . Јок

Свака част . . . иначе мени је запало за око то што је пројекат из 30-тих рециклиран и потпуно слична зграда се тренутно гради (Skyline) . . . Кез

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(27-04-2021, 01:44 PM)Бранке Пише:  
(27-04-2021, 01:22 PM)Mitic Пише:  

Где се гради ова зграда?

Свака част . . . иначе мени је запало за око то што је пројекат из 30-тих рециклиран и потпуно слична зграда се тренутно гради (Skyline) . . . Кез
Одговори

Menhetn u Beogradu: Neizgrađeni neboderi i projekti u prestonici

Naslov ovog teksta bi mogao biti i „Neizgrađeni moderni Beograd“, što takođe odgovara opisu svih onih projekata koji nikada nisu izvedeni u prestonici Srbije, odnosno, Kraljevine Jugoslavije. Istražujući polje međuratne bankarske arhitekture, primetili smo da je privredno-ekonomska situacija Kraljevine Jugoslavije dosegla sam vrhunac neposredno pred Drugi svetski rat i da nije bilo ovih nesretnih ratnih godina, država bi bila privredni lider na Balkanu, a možda i u celoj jugoistočnoj Evropi. Ovo se najbolje videlo po arhitekturi prestonice, koja možda ne uvek najsavremenija, ali veoma kvalitetna, prikazala da su međuratni industrijalci, trgovci i bankari i te kako vodili računa o promociji svoje finansijske moći.

https://www.gradnja.rs/menhetn-u-beograd...restonici/

Нацрт који је Бранке поставио је идејни пројекат архитекте Милана Злоковића

Милица Церанић, "Историја и архитектура Палате "Албанија" у Београду", Часопис „Наслеђе“ број VI, 2005. година

https://beogradskonasledje.rs/wp-content...eranic.pdf
Одговори

Како се звао сликар и писац који је у 18. веку издао грбовник српске средњовековне властеле, што је међу Србима побудило национална и државотворна осећања?
Одговори

(27-04-2021, 02:08 PM)Бенито Пише:  Где се гради ова зграда?

Skyline . . . кад кренеш од мостара ка улици Кнеза Милоша . . .

[Слика: skyline-omnia-b.JPG]
[Слика: SUoefcA.jpg]

Прва(изграђена) и друга кула баш личе . . .

(„Држава“)

Одговори

Аха, знам... На месту бившег савезног МУП-а. Видео сам, него не могу намах да се сетим. Једна од лепших зграда од ових новијих. Сад да ли је право место ту за њу....
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 32 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним