Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ИЗБОРИ - ПРОГНОЗЕ

Да ли си ти у опште свестан колико је неповезано и јадно то што пишеш?
Па нисам ја бирао Додока...ИТД.
Одговори

(22-03-2014, 05:59 PM)Сербство Пише:  
(22-03-2014, 03:58 PM)Романија1 Пише:  А Крашијницима који су протјерани у Србију, тачније БГ, "Србијанци" су рекли Ко вам је крив..Што сте ратовали?
Ти Београђани, којима смета нагласак сербских избеглица из Босне и Крајине, су деца Титових колониста из тих истих крајева.

Апсолутно тачно. А ти Нимбусе си прави представник оне врсте Срба или ако те нервира тај назив, ''Србијанаца'' о којима је писао Јован Цвијић.
Одговори

(22-03-2014, 12:59 PM)Нимбус Пише:  Питање: На челу које странке си?
Србин, одговор: Ни једне.
----
Па који се онда петљаш?
----
У будуће, читај како је написано, а не шта си замислио у блентавој глави.
Ко да ја не знам да је било четника на Динари. И ко да не знам да је "Дражевина" у Босни.

Међутим, истина је да су данашњи властодршци, колабрационисти окупације претежно (не у целини, свакако) наследници комуниста СА ФУНКЦИЈА. То значи да се комунистички, односно, исправније, титоистички систем, адаптирао на нове околности и БИОЛОШКИ одржао на власти.
Истина је да је Тито Србију третирао као ОКУПИРАНУ ТЕРИТОРИЈУ, и да је на власт у Србији поставио у главном људе рођене ван Србије и то оне који су мрзели Србију. Тек у другом реду је био србијански отпад попут Пере-Парастоса- Стамболића или Драже- Јагњећа бригада - Марковића.
Отуда, савремени окупатори ће много лакше наћи сараднике међу таквим људима- јер код њих ПАТРИОТИЗАМ АПСОЛУТНО НЕ ПОСТОЈИ - него међу изворним Србијанцима. Двољно је погледати линију власти у последњем периоду, и довољно је: Ђинђић - Тадић - Вучић. Такве издајнике Србија не рађа, и крај приче.
Има то и дубље корене, који досежу до Аустроугарске. Немачка страна се рецимо врло радо ослања на политичаре пореклом из екс-Аустрогарске. Вучић је класичан пример. Али, то је већ шира тематика...
Мислим да није баш тако, јер четници с оне стране Дрине, које сам сретао, више воле Србију и Шумадију него ми одавде.
То за Аустроугарску не односи се на Босну и Херцеговину, јер су оне биле кратко под Бечом. Више се односи на део Срба који је живео близу Загреба. Ту су рођени највећи српски издајници, али тешко да су већи од Александра Ранковића, Крцуна, Минића, Стамболића, Марковића...
Према томе, мислим да је тачно ово:
''То значи да се комунистички, односно, исправније, титоистички систем, адаптирао на нове околности и БИОЛОШКИ одржао на власти''.
И да је другаразредно питање где је то рођен. Уосталом, и Босна је припадала Србији пре рата, тј. српским бановинама.
Одговори

Можете ви лепо писати о коме хоћете, али Србијом влада Вучић а Републиком Српском Додик.
Кад погледате ко је опозиција, ситуација је још гора.
Шешељу (који није никакав патриота, иначе) и Младићу је 98% Босанаца окренуло леђа, а Караџића више нико ни не помиње.
Позвао сам неког од дискутаната да наведе дезертере из БиХ које он зна, пошто сте јако причљиви када су позитивни примери у питању. И, тајац! Биће да дезертера није било. Или су Динарци врло сложни у прикривању својих дезертера.
Што се "места рођења" тиче, ја живим са таквима, колонистима, и знам их ко злу пару.
...
Земун: А ти Нимбусе си прави представник оне врсте Срба или ако те нервира тај назив, ''Србијанаца'' о којима је писао Јован Цвијић."

Не зам тачно на шта мислиш. Дај ми линк.
Одговори

Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepoverljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija .

Како ти само лупаш дечко.Види се да никад ниси био у Републици Српској и да си један обични сероња и провокатор. Младићу и Караџићу је само Србија окренула леђа. Што се Шешеља тиче, не знам одакле ти право да ти оцењујеш ко је патриота а ко није. Шта си ти урадио за ову државу?Човек лежи у Хагу 11 година и буквално живи ону Његошеву :'' Благо оном ко довијека живи имао се рајша и родити''..док ти дркаш курац гајби и кењаш по форуму. Па 48 сати у затвору је да се рокнеш а не толике године. Па само због тога му треба скинути капу , ако ни због чега другог. И да, Вучић је на власти не због ћаће изБосне , него зато што је тако гласала Србија. Чињеница је да тренутно најмање духа и израженог националног осећања и неке жеље за слободом има управо у Србији. Већини ''Србијанаца'' звижде јаја за све.
Узми нађи неки посао , или упиши факултет или заврши средњу и иди у Републику Српску иди у Црну Гору иди на Космет упознај људе па онда суди а не да седиш под шљивом у свом селу и да мрсиш муда како си ти једини овде Србин. Лепо је рекао бесмртни Калајић : Србин се не постаје чином рођења , већ на испитима врлина.
Одговори

На крају рата, буквално на крају, дец. 95, нека шугава европска организација или шта ли, дала је војницима РС да гласају: Младић или Караџић јер су се као они посвађали... 99,9% је гласало за Младића. Али то не значи да нису подржавали и Караџића. Народ их држи ко икону. Исто би било и данас. Боље не причај о нечему што не знаш Нимбус. Самим тим што 99% Срба из Србије говори Ускрс показује колики су Срби, иако су Срби у Босни у много тежем положају за очување језика. Чуо сам неки дан човјек из Чачка каже нана умјесто баба. Па маму му, ако смо ми поред Муслимана и Хрвата сачували језик можете и ви у Шумадији. Ал немојте погрешно да ме схватите, ја волим сваког Шумадинца ко брата рођеног, као и сваког другог Србина.

МАЊАЧА, или неко други ако зна, дал си чуо можда интервју Додика о четницима? Не знам дал је истинит, јер је на мусл. сајту ваљда. Рекао је нешто као: усташко-четнички кољачи су се борили против партизана, тако нешто... на Козари. Доста он нагиње на црвену страну, ал не би сигурно тако стављао у исти кош четнике и усташе.
Одговори

(22-03-2014, 09:46 PM)Земун Пише:  Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepoverljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija .

Како ти само лупаш дечко.Види се да никад ниси био у Републици Српској и да си један обични сероња и провокатор. Младићу и Караџићу је само Србија окренула леђа. Што се Шешеља тиче, не знам одакле ти право да ти оцењујеш ко је патриота а ко није. Шта си ти урадио за ову државу?Човек лежи у Хагу 11 година и буквално живи ону Његошеву :'' Благо оном ко довијека живи имао се рајша и родити''..док ти дркаш курац гајби и кењаш по форуму. Па 48 сати у затвору је да се рокнеш а не толике године. Па само због тога му треба скинути капу , ако ни због чега другог. И да, Вучић је на власти не због ћаће изБосне , него зато што је тако гласала Србија. Чињеница је да тренутно најмање духа и израженог националног осећања и неке жеље за слободом има управо у Србији. Већини ''Србијанаца'' звижде јаја за све.
Узми нађи неки посао , или упиши факултет или заврши средњу и иди у Републику Српску иди у Црну Гору иди на Космет упознај људе па онда суди а не да седиш под шљивом у свом селу и да мрсиш муда како си ти једини овде Србин. Лепо је рекао бесмртни Калајић : Србин се не постаје чином рођења , већ на испитима врлина.
Ово горње писао Јован Цвијић? Па опет бих те замолио за линк.

Али, ово ти је јако: "Лепо је рекао бесмртни Калајић : Србин се не постаје чином рођења , већ на испитима врлина."

Цитат:Када сам дошао у Церовац, око 20 часова, одмах сам био распоређен на прву линију фронта на којој се налазило већ тројица бораца. Још две овакве мале групице су постојале недалеко од нас. Само нас четворица на овом делу прве линије фронта? То је било прво изненађење. Одмах је уследило и друго када сам се упознао са борцима – двојица од њих су били босански Муслимани. Дакле, два Србина и два Муслимана на овом делу прве линије фронта. Мислио сам да сањам, да се неко шали са мном. Убрзо сам од овог Србина сазнао да моментално нема довољно српских бораца у Херцеговини и да је одлучено да се мобилишу и војно способни Муслимани.

Следеће, још веће изненађење, је било када сам сазнао да наша јединица у Церовцу броји само 50 бораца, од којих су половина били мобилисани Муслимани. Са таквим људством требало је да штитимо неколико километара фронта против хрватског Збора народне гарде који нас је свакодневно засипао гаранатама и само се чекао тренутак када ће кренути у пешадијски напад и заузимање Требиња.

Био сам шокиран. Покушавао сам да охрабрим борце са причама да ускоро долазе нови добровољци из Србије, Црне Горе и Русије, да треба још само мало да издржимо. Село је било напуштено од становника, а кад је мој саборац Србин чуо да сам пореклом из племена Куча, Црна Гора, донео ми је старе и покварене гусле које је нашао у једној напуштеној кући у којој је спавао. Успео сам некако да оспособим гусле и певао сам уз њих у сваком погодном тренутку да бих охрабрио борце. Смишљао сам нове гусларске песме у којима сам спомињао имена мојих другова бораца и величао њихову одлучност и јунаштво. Али, стање је било више него тешко.

Из разговора са херцеговачким борцима сазнао сам да је велики број војно способних Срба напустио Херцеговину да не би био мобилисан на ратиште. У шали су називали београдску Кнез Михајлову улицу – „Херцеговачком улицом“ – јер је била пуна Херцеговаца који су побегли са ратишта.

Међутим, поред Херцеговаца који су били на ратишу и оних који су побегли са ратишта, постојала је још једна група Херцеговаца (ако их уопште можемо звати „Херцеговцима“ и „Србима“). У питању су били људи који су се слободно шетали по Требињу и другим херцеговачким градовима и бавили „бизнисом“, односно шверцом.
И, коначно да се не мучиш око Цвијића, ево ти линк, два дана сам потрошио док сам прекуцао из "Цвијићеве књиге":
http://www.srbijanskiglas.in.rs/index.ph...73-sg-1373
Прочитај трећи део, пуно ти је све од једном.
Одговори

Променио се у извесној мери народ од оног доба, под утицајем комунизма.
Цвијић даје један пример како су могуће промене и у много бржем року, додуше у овом случају на боље:

''Ведрину, веселост, песму, шалу и хумор у кући, при раду, при путовању на коњима или пешке запазио је савесни Ото Пирх, који је 1829. г. Путовао по Србији, и коме је пало у очи као народна особина.
У томе је, поред народне особине, било и веселости задовољних људи, који су се ослободили Турака и уживали све повластице ослобођења. Јер, ја сам пролазио кроз долину Ибра од Рашке до Митровице и од Пазара преко Рогозне у турско време, 1910. г. С јесени, а затим у лето 1914. године, и нашао сам да се свет у погледу веселости из основа изменио. Уместо утучености и немара од 1910. године, 1914. г. Сам наишао на неко благо и питомо расположење, као код људи који прележе тешку болест, а уз то кашто и песму, често на веселост и ведрину; даље се јасно види општа тежња за тековином и напретком, радозналост и интересовање, што се такође на овим потиштеним чифчијама није пре запажало.''

Дакле, реч је о само четири године.
А практично сви представници грађанске и домаћинске Србије, дакле оне боље, говоре о осећају потиштености, несреће, утучености... после 1944. године. Та генерација се практично никад није опоравила, целог живота су чекали да неки ознаш или удбаш дођу и по њих. А о васпитању нових генерација излишно је трошити речи. Потрајаће враћање у нормалу.
Одговори

Тако је.
Има код Цвијића, међутим, и великих заблуда о југословенству.
Тамошњем уредништву обећао сам шири чланак као коментар на цитриране чланке Цивијићеве, а повезано са данашњицом. Но, цела ова ситуација око и после избора убија вољу, тако да ће мало каснити.
Мени се чини да је поменути цитат о "рајинском менталитету" пре из "Филозофије паланке" Р. Константиновића или неке сличне лектире. У сваком случају такав менталитет није лоциран на једном ужем подручју, како се сугерира.
Ја бих предложио да се коментатори врате на основну тему, како стоји у наслову. Мене лично замара да понављам непрекидно једне те исте ноторне чињенице, тако да ћу попустити.
Одговори

Незнам у којом правцу ова дискуције иде....од политике нема благе као вичине разговоре што се дешавају на овај форум око политике .....оних се најмање баве са политиком....и његове разуиевање шта је политика....и шта се политика буквално бави......

Ако то тај минимални очекивање не савладате губићете стално....и неуспеци сами заслужујете!

Дај да се вратимо.....
Економски и Превредних Систем, Извоз, Увоз, нано, микро, мала, средња, приовреда, корпорације
Енергетике
Одбране и Безбедности
Природне Ресурсе
Воде
Фискални и Монетални систем и како помажу грађане?
Стедње и инвестирање
Образованих систем Србије, РС...Српске Црне Горе
Транспортних и саброчајни систем
Здравствених систем
Правних Систем
Пословних системе Србије
Курупције и Криминал
Културе...археологије, народне баштине, музике, идентификације
Грађевине, Архитектуре, Урбански и Сеоског Планин
Туризам
Спорт и рекријацје
Климатике
Веронаук

Невладине Организације....и њихове фондације

Прошлости.....КОМУНИЗАМ и искрене отварање архиве УДБЕ, саучавање са прошлости, и повућење цртице, што пресећа сва КОМУНИСТИЧКОЈ НЕПОТИЗАМ у сдашњој Србији, РС и Српској Црној Гори!

И државне

ЕУ у њеног утицај на све преродних теме
БРИЦС.....трговање, Економије вам ЕУ
Страна Политика....и стратегичне везе у време несигурности...итд

Дај да сте вратимо политику......досадно је више слушати људе ко се еклусивно бави се лик људе....

Да вам посетим Срби се Крајине одавно се бору са Аустријанци.....Прације Ратове, Јежуитски Прекршћавање....итд.
Одговори

Цитат:Oн је данашњи председник РС није био никакав вођа. Вођа је Ратко Младић.
Па ко је онда ратовао, да нису Аркан, Гишка, Кнеле, Вук Драшковић, Орлови, Тигрови, Делије, ко? Што се тиче 92-95, можете само да ћутите.
А Крашијницима који су протјерани у Србију, тачније БГ, "Србијанци" су рекли Ко вам је крив..Што сте ратовали?
А те дезертере које наводиш, то је маргинална група људи..Али они нису никакво мјерило.

Дечко, твоје незнање је нереално, Гишка је отишао да се бори против усташа и дао свој живот, а на питање ко је ратовао има само један одговор: НАРОД СРПСКИ. Што се тиче Ратка Младића у садашњем тренутку, нека живи још сто година и желим му да се врати кући, али тај исти Ратко Младић је кидао кокарде са капа српских војника, тај исти Ратко Младић није подносио четнике и имао о њима најгоре могуће мишљење све до 1994. године, тај исти Ратко Младић за цео рат није имао ни једну успешну акцију осим Сребренице (ако се то може назвати успешном акцијом), пробојем коридора је командовао генерал Момир Талић, Ратко Младић је извикан јер је био миљеник С.Милошевића. Имао је Ратко Младић значајну улогу и он је увек у мом срцу јер је био најтраженији Србин, али ово што сам написао су неоспорне чињенице. Братски ти кажем распитај се мало, испадаш смешан. Што се Нимбуса тиче он је по развијености човека аустралопитекус, Тито није босанац, Слоба није босанац, Коштуница није босанац, Ђинђић није босанац, Тадић није босанац, од 1945 на овамо нико сем Вучића који је владао Србијом није био пореклом са територија Босне и Крајине

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори

(22-03-2014, 10:33 PM)Нимбус Пише:  Ово горње писао Јован Цвијић? Па опет бих те замолио за линк.

Али, ово ти је јако: "Лепо је рекао бесмртни Калајић : Србин се не постаје чином рођења , већ на испитима врлина."

Цитат:Када сам дошао у Церовац, око 20 часова, одмах сам био распоређен на прву линију фронта на којој се налазило већ тројица бораца. Још две овакве мале групице су постојале недалеко од нас. Само нас четворица на овом делу прве линије фронта? То је било прво изненађење. Одмах је уследило и друго када сам се упознао са борцима – двојица од њих су били босански Муслимани. Дакле, два Србина и два Муслимана на овом делу прве линије фронта. Мислио сам да сањам, да се неко шали са мном. Убрзо сам од овог Србина сазнао да моментално нема довољно српских бораца у Херцеговини и да је одлучено да се мобилишу и војно способни Муслимани.

Следеће, још веће изненађење, је било када сам сазнао да наша јединица у Церовцу броји само 50 бораца, од којих су половина били мобилисани Муслимани. Са таквим људством требало је да штитимо неколико километара фронта против хрватског Збора народне гарде који нас је свакодневно засипао гаранатама и само се чекао тренутак када ће кренути у пешадијски напад и заузимање Требиња.

Био сам шокиран. Покушавао сам да охрабрим борце са причама да ускоро долазе нови добровољци из Србије, Црне Горе и Русије, да треба још само мало да издржимо. Село је било напуштено од становника, а кад је мој саборац Србин чуо да сам пореклом из племена Куча, Црна Гора, донео ми је старе и покварене гусле које је нашао у једној напуштеној кући у којој је спавао. Успео сам некако да оспособим гусле и певао сам уз њих у сваком погодном тренутку да бих охрабрио борце. Смишљао сам нове гусларске песме у којима сам спомињао имена мојих другова бораца и величао њихову одлучност и јунаштво. Али, стање је било више него тешко.

Из разговора са херцеговачким борцима сазнао сам да је велики број војно способних Срба напустио Херцеговину да не би био мобилисан на ратиште. У шали су називали београдску Кнез Михајлову улицу – „Херцеговачком улицом“ – јер је била пуна Херцеговаца који су побегли са ратишта.

Међутим, поред Херцеговаца који су били на ратишу и оних који су побегли са ратишта, постојала је још једна група Херцеговаца (ако их уопште можемо звати „Херцеговцима“ и „Србима“). У питању су били људи који су се слободно шетали по Требињу и другим херцеговачким градовима и бавили „бизнисом“, односно шверцом.
ХАХАХАХААХАХАХ ПА ОВО ЈЕ ХИТ ДАКЛЕ ТЕБИ ЈЕ ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈА МИРОЉУБ ПЕТРОВИЋ ХАХХАХА. Мислио сам да си мало озбиљнији дечко , истина је да си један обични сељак и сероња. Кидање
[quote='Нимбус' pid='14512' dateline='1395520430']
И, коначно да се не мучиш око Цвијића, ево ти линк, два дана сам потрошио док сам прекуцао из "Цвијићеве књиге":
http://www.srbijanskiglas.in.rs/index.ph...73-sg-1373
Прочитај трећи део, пуно ти је све од једном.
Па шта си ти доказао сада сероња? Нисам ја пљувао Србијанце Шумадинце него испрдке из српског народа као што си ти . Тачније Јован Цвијић који је непогрешиво описао тај гњецави слој наше нације.
Рајински и малограђански менталитет код Срба

Цвијић о рајинском менталитету каже: „Од моралних особина се услед мимикрије најпре развије понизност према беговима, према насилницима, према свима мухамеданцима, једном речи према свима који нису раја. Раја се све више навикава на то да је нижа, ропска класа која има да се улагује и да се клања, да би се умилила господару.“, док нешто раније каже: „Под тим разумемо утицај суровости и насиља господара на менталитет овога становништва или и последице подражавања овим господарима. Послушност и напор робова да се угоди жељама и укусу господара били су главни чиниоци овога преображаја.“= Нимбус. Јок
Ај ти благо мени, узми књигу неку у шаке па учи мани се форума и интернета .
Одговори

Земун, што се ти толико трудиш да докажеш да си ишао у основну школу?
Одличан си манекен за народну пословицу "Зло говече, довијека јуне!"
Одговори

(22-03-2014, 10:20 PM)Романија1 Пише:  МАЊАЧА, или неко други ако зна, дал си чуо можда интервју Додика о четницима? Не знам дал је истинит, јер је на мусл. сајту ваљда. Рекао је нешто као: усташко-четнички кољачи су се борили против партизана, тако нешто... на Козари. Доста он нагиње на црвену страну, ал не би сигурно тако стављао у исти кош четнике и усташе.

Прочитао сам исто то на овој Фејсбук страници. Није наведен извор, али ме, искрено, не би чудило да је ово рекао. Довољно га је видјети како свако мало полаже вијенац на споменик црвенима у Бањалуци...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...=3&theater

(23-03-2014, 02:46 AM)Србин Пише:  ...али тај исти Ратко Младић је кидао кокарде са капа српских војника, тај исти Ратко Младић није подносио четнике и имао о њима најгоре могуће мишљење све до 1994. године...

Чуо сам за ово. Такође, Миленко Максимовић је на крају своје књиге "Бесмртници Озрена, Требаве и Посавине" коментарисао Младићев интервју из 96. у којем је говорио како су Бос. Крајини четници довели до раскола итд.

Али, свеједно мислим да ово Младићу не треба пуно замјерати. Човјек се једноставно школовао у комунизму, тако да мислим да је ту више у питању незнање...

А са Нимбусом немам живаца да водим било какву полемику...

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним