Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милан Недић и четници

Недићева стража је спашавала српску нејач и борила се против усташа на Дрини у слому источне Босне.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Ајде једном ми Срби више да дођемо памети.

А шта је памет?
Ко је интелигентан, то није памет, јер може бити и лукав, љигав, подмукао, ђубре, ђубриште - олош!

Памет је мудрост, а мудрости је легло у принципима!

Сви ми знамо и имамо примере да су недићевци пуно људи спашавали од самог недића, љотићеваца, немаца, бугара, усташа, партизана...

Да ли је милан недић томе допринео?
Није, баш је Милослав то веома убедљиво образложио и доказао.
Сва та спашавања су извели недићеви људи, настали углавном од предратних жандара, који су итекако били ВАСПИТАВАНИ да не чине неправду, него ПРАВДУ.
Што се тиче избеглица из усташије, Словенаца протераних исл.

Па шта ви мислите, дал је недић и МОГАО да их врати и истера назад?
НИЈЕ, морао је да их прими и (допусти) да их Срби угосте.
Али то му свакако није МАНА.

Чињеница да је био слизан са фашистима и љотићевцима, да је прогонио припаднике ЈВУО, неоспоран је доказ да је он издајник!

Да је било суда после рата (а не погрома), сигурно је да би он био осуђен, а његови многи људи ослобођени.

Зато ако хоћемо да будемо (минимално) паметни, недић не сме бити слављен и вољен и популарисан као добар, јер не може ИЗДАЈНИК БИТИ ДОБАР!

Дал је мање лош од љотића - свакако, али је ЛОШ!
Дал је мање лош од партизана - свакако,
али трке мртваца не требају да нас толико интересују, нас треба да интересују Живи (пред Богом)!

Може лепом реториком и од г..... да се направи пита, али коме треба да једе такво нешто?
Другим речима, величати га је тотално сулудо.
Одговори

Близу сам размишљању Лепог Боре. Могу да схватим похвале љотићеваца на рачун Недића, али Дражиних следбеника никако. Уз сво поштовање, али Херцеговац ниси у праву, а и рат је трајао дуже од тих 2-3 месеца, али то је дуга прича... Ма то су знали и комунисти, па предмет њиховог интересовања, после рата, недићевци, скоро да и нису били.
Одговори

(06-09-2013, 11:41 AM)Лепи Бора Пише:  Сви ми знамо и имамо примере да су недићевци пуно људи спашавали од самог недића, љотићеваца, немаца, бугара, усташа, партизана...
Да ли је милан недић томе допринео?
Није, баш је Милослав то веома убедљиво образложио и доказао.

Не само да су спашавали, него кад год је затребало муниције четницима, ту су били Недићеви одреди да им "позајме" Кез, а мени колико је познато, муниција се у војсци дужи и правда, а нешто не знам да ли је враћена Креза да не говоримо о томе да су велики делови четничких јединица били ЛЕГАЛИЗОВАНИ као Недићеви одреди, па и чак и један виши официр, као што је Раковић. А да је Недић заиста стварно радио против четника, а да такве ствари није контролисао, или знао, мало ми се више чини немогућим. То што је он пред Немцима, односно у јавности, говорима, у депешама и сл. морао да се декларише против четника, као и што је вероватно морао да слуша Немачку команду када ови открију легализацију, или сарадњу СДС и четника, то је сасвим друга ствар.

На страну то што је на територији уже Србије скоро свака кућа дала бар једног припадника СДС, ако за ништа друго, онда бар да покрије оног брата што је у четницима. С обзиром да је Недић "издајник", шта би требали да буду сви они, издајници Недићевци? Да не говоримо о командном кадру, који је, сложићу се, васпитани предратни официрски и жандармеријски кадар, увелико страдао у редовима СДС зато што је помагао четницима? Не, Недићевци никако не могу бити издајници.

А што се тиче самог Недића, и онога што је радио/говорио, треба узети у обзир да с обзиром да је оно што је прихватио да постане, имао значајно ограничење у ономе што је заиста и смео да ради и говори. А ипак, оно што је причао током целог рата, за разлику од свих, на крају се и обистинило.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(06-09-2013, 03:12 PM)Громовник Пише:  А ипак, оно што је причао током целог рата, за разлику од свих, на крају се и обистинило.
Како се обистинило, кад Немци нису победили?
Одговори

(06-09-2013, 12:26 PM)Зоран Недељковић Пише:  Близу сам размишљању Лепог Боре. Могу да схватим похвале љотићеваца на рачун Недића, али Дражиних следбеника никако. Уз сво поштовање, али Херцеговац ниси у праву, а и рат је трајао дуже од тих 2-3 месеца, али то је дуга прича... Ма то су знали и комунисти, па предмет њиховог интересовања, после рата, недићевци, скоро да и нису били.

Шта нисам у праву? Да постоји још живих људи које је прихватила стража под борбом са усташама на Дрини?

Ниси, брате, ваљда толико субјективан да не прихваташ голу истину.

Стража је комплет пришла ЈВуО, тако да и није могла бити интересовање комуњара.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(06-09-2013, 04:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(06-09-2013, 03:12 PM)Громовник Пише:  А ипак, оно што је причао током целог рата, за разлику од свих, на крају се и обистинило.

А кад је то па Недић рекао да ће Немачка победити? Знам за Љотића, али Недић?

Одговори

(06-09-2013, 05:55 PM)Громовник Пише:  
(06-09-2013, 04:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  

А кад је то па Недић рекао да ће Немачка победити? Знам за Љотића, али Недић?

Smile
Одговори

Па озбиљно. Пусти ти шта је писала Немачка пропаганда по Београдским новинама.

Одговори

Рецимо рекао је то мајору Пантелићу док га је слао у логор. Па ту су пуковници Тришић и Пантић. Мислим да је тек крајем 1943. схватио да Немачка губи.
Одговори

Највећа Недићева грешка у рату је што није на Космету када је већ видео слом отворио магацине и поделио оружје народу у шуму. Тамо су идеални услови за герилу, оружја је било за најмање 10 000 људи...
Одговори

(06-09-2013, 01:53 AM)херцеговац Пише:  Недићева стража је спашавала српску нејач и борила се против усташа на Дрини у слому источне Босне.
То је сигурно тачно, и то је његова највећа заслуга!

(06-09-2013, 01:53 AM)херцеговац Пише:  Недићева стража је спашавала српску нејач и борила се против усташа на Дрини у слому источне Босне.
То је сигурно тачно, и то је његова највећа заслуга!
Одговори

(06-09-2013, 08:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  Рецимо рекао је то мајору Пантелићу док га је слао у логор. Па ту су пуковници Тришић и Пантић. Мислим да је тек крајем 1943. схватио да Немачка губи.

Значи писаних доказа за ту тврдњу у виду Недићевог говора, изјава, наређења или слично нема. Тако сам и мислио. Више од половине негативних ствари које си изнео у вези Недића вучеш од Тришића, тј. његових мемоара, а очигледно је да га човек није волео.

Одговори

Значи у овом народу није довољно да неко:

- подржи непријатеља најјавније могуће
- ухапси и постреља 100.000 људи (равногораца), са непријатељем
- тера народне производе непријатељу
...

Да би био издајник?
Зато и не чуди да људи овде гласају за ДОС (и фракције), немају појма шта значи издајник и мешају Дражу са издајницима.

Е благо си га нами...

Зато ће бољшевици и комунисти овде увек имати прођу.
Бар то НЕМА код њи.

А Дарку, да ја браним јевреје, јер сам црвени жидов.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним