Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Књиге у издању ИСИ би требало да су краће за неколико поглавља које су писали коаутори у издању а Деспот инфинитуса.
Била је критика Кољанина поводом ове књиге у Токовима историје.
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
(18-07-2021, 11:10 AM)Александар Динчић Пише: (16-07-2021, 09:18 PM)Николај Пише: Мада ћу ја прочитати цео рад, па дати оцену.
Добро би било да напишеш неки приказ (ширу оцену) те Обхођашове књиге.
Ја само могу да кажем да има доста нових и непознатих догађаја из источне Босне (септембар 1941-мај 1942), које сам ја намеравао да преко докумената из Бундес архива објавим у неком од чланака. Обхођаш ме је малтене претекао, па је иста сазнања пронашао преко извештаја у Државном архиву у Загребу. Наиме, 100% се ради о немачким ратним извештајима који су прослеђивани домобранским и усташким командама, док су их Хрвати педантно преводили. Тако су записи остали сачувани. Пошто у великом проценту иду у прилог српској некомунистичкој причи - нису уврштени у зборнике докумената у периоду Титове Југославије и касније. Што значи да књига мора нешто да вреди и да је не можемо олако одбацити само зато што наводи неке дискутабилне изворе (Хурем и остали из периода социјалистичке југословенске историографије). Разуме се да нису сви догађаји обухваћени, мада већина њих јесте.
Не треба је 100 % одбацити, сигурно је да могу да се извуку неке корисне информације, али аутор се не може сматрати озбиљним историчарем (научником) ако напише једну такву глупост. Чуј, Францетић одржао говор цивилима у Старом Броду и они се вратили кућама. А у ствари поклали их и наслагали на камаре, при чему Францетић лично вероватно није ни био у Старом Броду. Немогуће да му је непознато да је Павелић сменио Францетића на захтев Немаца управо због тих (и других) покоља.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 18-07-2021, 11:55 AM од
Николај.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Нису сви цивили побијени када је био покољ у Старом Броду. Тачна је прича да су пред једним збегом усташе одржале говор и да се део војно способних Срба прикључио њиховим јединицама. Претпоставка је да су те Србе у заштиту узели Италијани, вероватно на интервенцију других Срба. Такође, остало је сећање да су усташе касније искористиле мрак како би се провукли до збега ради пљачке.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Сајт пише да су носили и црне униформе.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Гарантовано су им Немци дали и униформе оклопних јединица. Све што је било по њиховим магацинима. Отуда је била и она одмазда над муслиманима након што је варош ослобођена.