Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Борбе Четника против Усташа!

(16-07-2021, 09:18 PM)Николај Пише:  Мада ћу ја прочитати цео рад, па дати оцену.

Добро би било да напишеш неки приказ (ширу оцену) те Обхођашове књиге.
Ја само могу да кажем да има доста нових и непознатих догађаја из источне Босне (септембар 1941-мај 1942), које сам ја намеравао да преко докумената из Бундес архива објавим у неком од чланака. Обхођаш ме је малтене претекао, па је иста сазнања пронашао преко извештаја у Државном архиву у Загребу. Наиме, 100% се ради о немачким ратним извештајима који су прослеђивани домобранским и усташким командама, док су их Хрвати педантно преводили. Тако су записи остали сачувани. Пошто у великом проценту иду у прилог српској некомунистичкој причи - нису уврштени у зборнике докумената у периоду Титове Југославије и касније. Што значи да књига мора нешто да вреди и да је не можемо олако одбацити само зато што наводи неке дискутабилне изворе (Хурем и остали из периода социјалистичке југословенске историографије). Разуме се да нису сви догађаји обухваћени, мада већина њих јесте.
Одговори

Књиге у издању ИСИ би требало да су краће за неколико поглавља које су писали коаутори у издању а Деспот инфинитуса.

Била је критика Кољанина поводом ове књиге у Токовима историје.
Одговори

(18-07-2021, 11:10 AM)Александар Динчић Пише:  
(16-07-2021, 09:18 PM)Николај Пише:  Мада ћу ја прочитати цео рад, па дати оцену.

Добро би било да напишеш неки приказ (ширу оцену) те Обхођашове књиге.
Ја само могу да кажем да има доста нових и непознатих догађаја из источне Босне (септембар 1941-мај 1942), које сам ја намеравао да преко докумената из Бундес архива објавим у неком од чланака. Обхођаш ме је малтене претекао, па је иста сазнања пронашао преко извештаја у Државном архиву у Загребу. Наиме, 100% се ради о немачким ратним извештајима који су прослеђивани домобранским и усташким командама, док су их Хрвати педантно преводили. Тако су записи остали сачувани. Пошто у великом проценту иду у прилог српској некомунистичкој причи - нису уврштени у зборнике докумената у периоду Титове Југославије и касније. Што значи да књига мора нешто да вреди и да је не можемо олако одбацити само зато што наводи неке дискутабилне изворе (Хурем и остали из периода социјалистичке југословенске историографије). Разуме се да нису сви догађаји обухваћени, мада већина њих јесте.

Не треба је 100 % одбацити, сигурно је да могу да се извуку неке корисне информације, али аутор се не може сматрати озбиљним историчарем (научником) ако напише једну такву глупост. Чуј, Францетић одржао говор цивилима у Старом Броду и они се вратили кућама. А у ствари поклали их и наслагали на камаре, при чему Францетић лично вероватно није ни био у Старом Броду. Немогуће да му је непознато да је Павелић сменио Францетића на захтев Немаца управо због тих (и других) покоља.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Нису сви цивили побијени када је био покољ у Старом Броду. Тачна је прича да су пред једним збегом усташе одржале говор и да се део војно способних Срба прикључио њиховим јединицама. Претпоставка је да су те Србе у заштиту узели Италијани, вероватно на интервенцију других Срба. Такође, остало је сећање да су усташе касније искористиле мрак како би се провукли до збега ради пљачке.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Дванаестогодишњи Милун Мимић из Подкрајева код Соколца на слици са својим ујаком Петком Лиздеком,командантом Мокрањских четника.Милун је једини преживео Усташки покољ над Србима из Подкрајева!Опширније на линку!
[Слика: milun-mimic13072021.jpg]

https://www.google.com/url?sa=i&url=http...AdAAAAABAF
Одговори

(18-07-2021, 02:34 PM)Перун Пише:  Нису сви цивили побијени када је био покољ у Старом Броду. Тачна је прича да су пред једним збегом усташе одржале говор и да се део војно способних Срба прикључио њиховим јединицама. Претпоставка је да су те Србе у заштиту узели Италијани, вероватно на интервенцију других Срба. Такође, остало је сећање да су усташе касније искористиле мрак како би се провукли до збега ради пљачке.

Треба имати на уму, а ријетко се спомиње, да је у Францетићевој офанзиви, уопште до доласка тог народа у Стари Брод, страдало мноштво Срба, што се ријетко помиње. Сумњам да је то ико приближно прецизно сабирао, мислим да збир страдалих на "лицу мјеста", што у ватри, што од ножа, што од метака далеко прелази сам број страдалих у Броду
Одговори

Колона четника пролази кроз главну улицу у Вишеграду,током Ослобађања Вишеграда од Усташа и Немаца 5. октобра 1943. године.Десно од колоне лежи мртав усташа .
Опширније на линку!
Извор:ПОГЛЕДИ
[Слика: Screenshot-191.png]
Одговори

35 градова које су четници ослободили од немаца.
https://youtu.be/O0VhAc1fTZc
Одговори

(19-07-2021, 12:33 PM)Милош Шарац Пише:  Дванаестогодишњи Милун Мимић из Подкрајева код Соколца на слици са својим ујаком Петком Лиздеком,командантом Мокрањских четника.Милун је једини преживео Усташки покољ над Србима из Подкрајева!Опширније на линку!
[Слика: milun-mimic13072021.jpg]

https://www.google.com/url?sa=i&url=http...AdAAAAABAF

Лиздек носи блузу њемачке полиције или жандармерије (разлика је у бојама на крагни, зарукављу и испуски), ознака са рукава је скинута, а на крагни су остале.
Одговори

(21-08-2021, 09:22 AM)Милош Шарац Пише:  Колона четника пролази кроз главну улицу у Вишеграду,током Ослобађања Вишеграда од Усташа и Немаца 5. октобра 1943. године.Десно од колоне лежи мртав усташа .
Опширније на линку!
[Слика: Screenshot-191.png]

У Вишеграду се нису бориле усташе већ муслимански припадници, њихова антикомунистичка милиција која је добила или хрватске униформе или немачке (суро зелене или полицијске - тамно плаве). И отуд онај податак о погибији више од 300 немачких војника. На жалост, босанска историографија тај податак прикрива јер им заиста не иде у прилог, с обзиром да се њихови историчари годинама упињу да докажу да су муслимани ратовали сами за себе, за своје привилегије и да нису били у рововима са Немцима и осталим окупаторским формацијама.
Одговори

Сајт пише да су носили и црне униформе.
Одговори

Гарантовано су им Немци дали и униформе оклопних јединица. Све што је било по њиховим магацинима. Отуда је била и она одмазда над муслиманима након што је варош ослобођена.
Одговори

(27-08-2021, 08:10 PM)Александар Динчић Пише:  Гарантовано су им Немци дали и униформе оклопних јединица. Све што је било по њиховим магацинима. Отуда је била и она одмазда над муслиманима након што је варош ослобођена.

Та одмазда је била јер су два дана раније масакрирали једно село поред Вишеграда - послали их Немци, као претња четницима...
Одговори

Да додамо пар докумената о општем стању.
Дневни извештаји НДХ о борбама.

Ради се о периоду кад су четници били најактивнији.
А ипак, у односу на друге акције, били су стављени у други план.
У тим данима партизани су заузели Марију Бистрицу, били на мање од 10км од Загреба, заузели Купрес па Ливно, а током више дана су нападали Госпић, али нису успели да га заузму. Спремани су противнапади осовинских снага на Тузлу, око Сплита....

Ту је и занимљивост да НДХ извештава о нападу на четничку посаду у Билећи, и спрема контрамере...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним