Поруке: 14,534
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,068
Италија је, као равноправни члан Тројног пакта, учествовала у нападу на Краљевину Југославију и доцнијем распарчавању њене територије. Од све четири земље које су учествовале у окупацији територија Краљевине Југославије, а то су: Немачка, Италија, Бугарска и Мађарска; италијанска окупација је најтежа за анализу, из више разлога.
Прво питање:
На ком подручју су италијански окупатори били најгори према Србима од свих територија које су држали у окупацији 2.5 године?
Поруке: 1,473
Теме: 8
Углед:
309
Црна Гора, послије слома устанка.
Поруке: 5,884
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
Рашка област, Косово и Метохија.
Поруке: 14,534
Теме: 307
Углед:
3,068
Друго питање:
Зашто су Италијани као окупатори баш у Боки Которској били најгори, односно много окрутнији према Србима него у другим подручјима?
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(19-10-2021, 12:37 AM)Бенито Пише: Друго питање:
Зашто су Италијани као окупатори баш у Боки Которској били најгори, односно много окрутнији према Србима него у другим подручјима?
Бока Которска је област од стратешког значаја за читаво Јадранско море. За Боку су се отимале бројне империје након поделе Римског царства: Ромеја, Турска, Венеција, Француска, Аустрија, Русија... А ту се налази и бискупија.
Многи су се отимали, Талијани су били окрутни, а Бока је и даље српска.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
515
(15-10-2021, 03:05 PM)Mitic Пише: (15-10-2021, 01:11 PM)Vlad Alekš Пише: (15-10-2021, 10:47 AM)Vlad Alekš Пише: Хришћанство је раскрстило са паганштином и паганима на неколико начина - нешто је бивало забрањено, а нешто је интегрисано. Ликови паганских мислилаца су ретко били приказивани на фрескама, и то само у случају композиције која би их повезивала са Старим, а посебно са Новим заветом. Кажу да постоје такви случајеви у два средњовековна српска манастира.
У новијој историји саграђена је једна зграда у Београду на чијем крову се налазе статуе два паганска мислиоца. Иако је архитекта био православац, ово је указивало на одавање поште паганским философима. Која је то зграда и како се звао чувени архитекта?
Ево помоћи.
Зграда се налази у кругу двојке. Направљена је за време краља Александра Карађорђевића. Пагански философи су Платон и Аристотел. Архитекта је дошао из једне православне државе.
Започећу цитатом Сократа: "Ја знам да ништа не знам"
И да пробам одговор: Зграда Архива Србије, Краснов.
Тако је.
Зграда је саграђена, чини ми се, 1928. године. Архив Србије је постојао и раније, разуме се, а те године је добио нови дом. Николај Краснов је био први архитекта међу једнакима који су успели да пограничну караулу претворе у метрополу. Човек који је у српску престоницу и Југославију пренео сјај руске царске архитектуре живео је доста скромно. Преминуо је 1939. године, а његова ћерка и унук су 1945. побегли пред црвеном хордом чак у Америку. И дан данас из Америке редовно стижу уплате за одржавање гробнице, која се налази на руском некропољу на Новом гробљу. Краснов у Београду има улицу у споменик, који се налази баш преко пута зграде Архива Србије.
И на крају једна интимна исповест. Напио сам се ваљано једном приликом у покојној кафани Гргеч. Реших тада да направим неки инцидент. Латинка Перовић, која је тих година нешто пискарала у Универзитетској библиотеци, тренутно није била на лицу места, вероватно је била на паузи за топли оброк. Хтео сам да пред њом спалим стрип Тарзана. Исфрустриран, због неиспуњене жеље што би рекао Фројд, продужих до зграде Архива. Налетех на портира и упитах га - да ли Платон и Аристотел чувају истину у тој згради Архива. Он ми одговори како су му Платон и Аристотел драги, али да му је истина дража. И избаци ме из објекта.
Углед:
515
Србија и Црна Гора ће се кад-тад поново ујединити, на овај или онај начин.
Онај Калемар је 1992. године нанео, између осталог, велику штету српским националним интересима поклањајући Превлаку Хрватима. Чуди ме да им није дао целу Боку.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Комунисти су познати по хвалисању о свему и свачему, па и социјалној помоћи болеснима и повређенима.
Који владар је увео социјално осигурање - то се тада наравно није тако звало, није било још термина на ''соц'', барем не код нас - у Србији?
Дакле, фонд за болесне и повређене раднике, који је прерастао у данашњи ПИО.