Оцена Теме:
  • 21 Гласов(а) - 4.24 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Партизани Квислинзи ! Фотографије

Ако те виде ови твоји из СУБНОРА,шта си написао овде,бићеш избачен из КПЈ-У. Јок
Одговори

(18-11-2021, 08:33 PM)ватхра Пише:  
(17-11-2021, 09:41 PM)Милош Шарац Пише:  Да није Јаковљевића,после убила ОЗНА?Ако се Одметнуо. Кидање

Није се одметнуо.

Месец дана пошто је прешао у партизане, крајем 1944. је ухапшен а затим и осуђен на смрт због злочина у Вишеграду 1941. године.

Је ли смртна казна замењена дугогодишњом, па кратком временском казном затвора, као што су то знали комунисти са усташама?
Одговори

Не, убивен је убрзо.

Самарџићу,
ви сте писали да је нешто Хрватске војске прешло код Драже непосредно пред одлазак савезницима у Италију 1945.
Посматрача занима који су им чинови признати.
Одговори

(18-11-2021, 09:42 PM)ватхра Пише:  Не, убивен је убрзо.

Самарџићу,
ви сте писали да је нешто Хрватске војске прешло код Драже непосредно пред одлазак савезницима у Италију 1945.

Нисам писао да су тада прелазили. Мислим у јесен 1944, али мало. не знам за чинове.
Одговори

Самарџићу,

Да те цитирам:"Ех ред лупања, па мало учитавања саговорнику шта није никад написао, па још мало лупања..."

Ватра једно питање за тебе, као историчара: у ком временском периоду је директор Војноисторијског института био павелићев пуковник Петар Томац?

А било би занимњиво да као историчар поставиш и неки документ са суђења пуковнику (само не знамо да'л домобранском и'л оружничком) Стјепану Јаковљевићу, па да видимо за шта је осуђен. Или се бавиш бабалогијом?
Одговори

Посматрач,
смараш са питањима која реално немају везе ни са чим.
Преласци из војске у војску нису ништа ново на овим просторима. И углавном се задржава чин (али не и ниво дужности).

Тако је у Војску СХС прешао и Еуген Кватерник у чину пуковника.

Томац је почео војну службу у ВЈ, наставио у домобранству, прешао 1944. у НОВЈ.
При свим трансферима су му признавани чинови.
Одговори

И те како имају везе!
Који Кватерник, Еуген или Славко?

Што се тиче А-У официра, имај у виду да је А-У била међународно призната држава. И Краљевина Србија ју је признавала.
НДХ није била призната од стране савезника. Признавањем њених чинова, друга Југославија је једина савезничка држава која је посредно признала НДХ! Ако не признајеш неку државу, не признајеш ни њене институције, укључујући и њену војску и њене чинове. Признавањем чинова стечених у НДХ признајеш и овласти онога ко је извршио та унапријеђења. Јер ако неко нема овласти да врши унапријеђења, онда су његова унапријеђења неважећа. Неко има овласти да врши унапријеђења само на основу функције које обавља у држави. У случају официра НДХ (Месић, Томац...), признавањем њихових унапријеђења признате су и дужности онима који су извршили та унапријеђења. Јер да нису били на тим дужностима, неби ни могли вршити унапријеђења. Дакле признате су функције Министра домобранства или Поглавника, а самим тим и НДХ као држава.

И гдје се могу наћи документа са суђења Јаковљевићу? То има везе са научношћу. Да ли се користе писани извори или бапске приче?

На крају, зна ли неко је ли Томац био Директор Војноисторијског института и када?
Одговори

Занимљиво запажање.
А с друге стране комунисти нису признавали чинове ВЈ, за Дражу су увек говорили - пуковник.
Одговори

Petar Tomac unapredjen je u pukovnika 31.dec.1940, a posle rata u general majora.
Одговори

Било је пуно прелазака из једне војске у  другу војску,али Дража и Тито,нису мењали војску никад!Ватхра то не схвата,он још живи у СФРЈ!
[Слика: 22780669-10155552440636628-3410706887578827235-n.jpg]
Одговори

(19-11-2021, 10:42 AM)Милослав Самарџић Пише:  Занимљиво запажање.
А с друге стране комунисти нису признавали чинове ВЈ, за Дражу су увек говорили - пуковник.

Чини ми се да си на некој теми писао да је Недићу одузет чин.
Јесу ли одузети инови и осталима који су прешли у друге формације?
Одговори

(19-11-2021, 11:11 AM)Мића Адмирал Пише:  Petar Tomac unapredjen je u pukovnika 31.dec.1940, a posle rata u general majora.

Могуће
Погледаћу Војни лексикон, нажалост Војна енциклопедија ми није доступна.
Овдје се помиње да је био потпуковник:
http://www.istorijskabiblioteka.com/art:petar-tomac
Одговори

(19-11-2021, 03:44 PM)posmatrač Пише:  
(19-11-2021, 10:42 AM)Милослав Самарџић Пише:  Занимљиво запажање.

Чини ми се да си на некој теми писао да је Недићу одузет чин.
Јесу ли одузети инови и осталима који су прешли у друге формације?

Да, свима, у све формације, КПЈ, НДХ, итд.
Одговори

(18-11-2021, 11:12 PM)posmatrač Пише:  

Самарџићу,

Да те цитирам:"Ех ред лупања, па мало учитавања саговорнику шта није никад написао, па још мало лупања..."

Ватра једно питање за тебе, као историчара: у ком временском периоду је директор Војноисторијског института био павелићев пуковник Петар Томац?

А било би занимњиво да као историчар поставиш и неки документ са суђења пуковнику (само не знамо да'л домобранском и'л оружничком) Стјепану Јаковљевићу, па да видимо за шта је осуђен. Или се бавиш бабалогијом?

Јаковљевић је био жандармеријски ("оружнички") официр. Не знам које је то злочине починио у Вишеграду 1941, он је до септембра био у Санџаку, где јесте вршио злодела (палио српска села, постоји документ - извештај претпостављенима где он сам о томе говори), а након његовог преласка у Босну Вишеград је већ био опкољен и стално нападан до почетка новембра када су Хрвате истерали Италијани. Први пут чујем да му је суђено и да је убијен.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним