Поруке: 1,173
Теме: 12
Придружен: May 2021
Углед:
284
Милослав прича о погибији чика пере, а јуче сам налетио на исечке из мемора једног од четника са Мајевице, који су остали да се скривају до средине 1946. Каже да су чули да је Чичу издао неки његов телеграфиста којег су врбовали комунисти.
Поруке: 17
Теме: 0
Придружен: Jan 2018
Углед:
2
Поштовање
У центру Јагодине постоји спомен плоча на којој пише да је са тог места дејствовао топ у Априлском рату.
Чини ми се да сам чуо од вас или у неком вашем документарном филму да су артиљеријом из Јагодине Немце гађали питомци војне школе у Ћуприји.
Интересује ме да ли имате више детаља о том догађају.
Хвала
(Последња измена: 28-04-2022, 06:56 PM од
Сиви_соко.)
Поруке: 435
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
282
Питање за господина Самарџића..
Да ли је тачна информација да је атентант на министра Велибора Јонића 1944. године организовала ЈВуО?
Колико знам не постоје информације о организаторима атентата. Питање сам поставио јер сам наишао информацију да је атентат организовала ЈВуО. Делује ми невероватно и небулозно да организују атентат на некога ко је водио преговоре испред Недићеве владе и генерала Драже. Додуше брат Велибора Јонића, Боривоје је касније приступио ЈВуО што ми такође говори и даје јаснију слику да припадници Равногорског покрета никако нису могли учествовати у организацији атентата.
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
(Последња измена: 29-04-2022, 12:45 PM од
sagus.)
Поруке: 14,501
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
(29-04-2022, 11:32 AM)sagus Пише: Питање за господина Самарџића..
Да ли је тачна информација да је атентант на министра Велибора Јонића 1944. године организовао Равногорски покрет?
Колико знам не постоје информације о организаторима атентата. Питање сам поставио јер сам наишао информацију да је атентат организовао Равногорски покрет. Делује ми невероватно и небулозно да организују атентат на некога ко је водио преговоре испред Недићеве владе и генерала Драже. Додуше брат Велибора Јонића, Боривоје је касније приступио ЈВуО што ми такође говори и даје јаснију слику да припадници Равногорског покрета никако нису могли учествовати у организацији атентата.
Сагус, само мала исправка пре него што ти гос'н Самарџић одговори: Никакав "Равногорски покрет" није постојао тада у току рата. Он је настао тек '90
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 1,173
Теме: 12
Придружен: May 2021
Углед:
284
Шта би са остацима поручника Радомира Нешковића? Је л' сахрањен?