Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Да сам комуњара то нисам и да сам све остало што јесам да јесам:

Мени није јасно и даље шта Патријарх српски има да тражи поред одра католичко верника, усташке вероисповести коме су ђедови и рођаци вероватно клали Србе по Далмацији који је пијан, дрогиран на тешким дрогама скочио у Дунав !!! и Да српски патријарх држи опело са католичким надбискупом!!!

Докле је Српска Црква под Порфиријем пала.

Колико има честитих Срба домаћина који несрећним случајем изгубе живот па ни сеоски свештеник неће да дође на опело "ако се не подмаже" а не Патријарх!

Што је Матеј Периш битан, толико за Патријарха. Да ли Патријаршију Води Патријарх или Онај са Андрићевог венца, који издаје налоге Патријарху.

Друго: Зашто Владике трпе терор и придике председника који изјави на "Сабору" у "Председништву" у виду  наређења:

Пај сад:

Да је црквааа дужннаааа да објаснннииии народу у каквом се стању налази држава због статуса Косова и Русије и под каквим притиском"

Ко је он да наређује цркви, Патријарху и Владикама.

Прво Црква није дужна никоме ништа да објашњава.

Црквени статвови су добро познати (Ако се нису променили)

Шта има коме црква да објашњава статус око Косова и Метохије који је зацементиран (Бар ја тако мислим) и око Русије која бије битку против фашизма други пут у историји.

И ово "уједињење" са "Бугарима" и "чокалијама" је катастрофично.

Да не причам о Еуро прајду који нас очекује да Црква се неће изјаснити апсолутно...

Порфирије није достојан места Патријарха. Јер је само климоглавац овог несрећника од "председника".
Црква мора имати свој јасан и гласан став.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Патријарх и архијереји код предстолонаследника Александра
http://www.spc.rs/sr/patrijarh_arhijerej...eksandra_3

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(22-05-2022, 01:08 PM)Шумадинац Пише:  Патријарх и архијереји код предстолонаследника Александра
http://www.spc.rs/sr/patrijarh_arhijerej...eksandra_3

Додај како треба списак гостију:

Патријарх, Архиреји, Ивица Дачић.

У ком својству комуњара Ивица Дачић присуствује вечери код Престолонаследника Александра???.

Или је послат као ЊЕГОВ изласаник са Андрићевог венца да прати шта се "прича"...

Све ме ово подсећа на неку 1945-ту....

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Д М
Одговори

Д М
Одговори

https://www.alo.rs/vesti/drustvo/633265/...lnost/vest

Признали смо аутокефалију Македонцима. 
Разочарење...
Али, мислим да не треба губити веру. Најбитније је да нам не дирају наше манастире које су дизали наши свети Краљеви и Императори, а МПЦ нек служи где хоће, само што даље од нас. Ко зна, можда смо и морали све ово, Бог зна под каквим смо притисцима били.

"Даће Бог и Света Мати, да се једном све поврати"
Одговори

(24-05-2022, 12:49 PM)Monarhist Пише:  https://www.alo.rs/vesti/drustvo/633265/...lnost/vest

Разочарење...
Али, мислим да не треба губити веру. Најбитније је да нам не дирају наше манастире које су дизали наши свети Краљеви и Императори, а МПЦ нек служи где хоће, само што даље од нас. Ко зна, можда смо и морали све ово, Бог зна под каквим смо притисцима били.

То је почетак процеса ка добијању аутокефалије колико ја знам. Па ако је свети Сабор то проучио и одлучио мислим да је у реду, а тек ћемо видети шта све тај процес подразумева. Мислим да преко свега неће ићи ни лако ни брзо са признавањем имена цркве код Грка и Бугара.

ПС. Какав си то Monarhist (крвава хрватска гајевица у народу позната као USTASICA) а пратиш "Аlo"?

Д М
Одговори

(24-05-2022, 03:14 PM)Шумадинац Пише:  
(24-05-2022, 12:49 PM)Monarhist Пише:  https://www.alo.rs/vesti/drustvo/633265/...lnost/vest

Разочарење...

То је почетак процеса ка добијању аутокефалије колико ја знам. Па ако је свети Сабор то проучио и одлучио мислим да је у реду, а тек ћемо видети шта све тај процес подразумева. Мислим да преко свега неће ићи ни лако ни брзо са признавањем имена цркве код Грка и Бугара.

ПС. Какав си то Monarhist (крвава хрватска гајевица у народу позната као USTASICA) а пратиш "Аlo"?

Не могу да мењам сада име, а радо бих. Најважније је да пишем ћирилицом. Са друге стране, као да је важно који сам портал поставио ако је у суштини вест тачна. И Ви Шумадинац постављате Балкан Инфо, а тамо се нормалан гост потрефи једном и три месеца. 

Дакле, Ви мислите да је у реду што дајемо аутокефалију цркви коју је дословно измислио Тито , а ја мислим да није.
Одговори

А које би било другачије решење?

Д М
Одговори

(24-05-2022, 07:02 PM)Шумадинац Пише:  А које би било другачије решење?
Какво црно решење? Одакле Вам идеја да је потребно решење?
Одговори

(24-05-2022, 10:12 PM)Monarhist Пише:  

Него шта је потребно?

Д М
Одговори

Сведоци смо нечега што се није десило нити је могло да се деси за 800 година постојања СПЦ, упркос свим ударцима које је она примала од Ватикана, Отомана, Мађара, Бугара, Арбанаса, Хрвата, комуниста, титоиста и свих других српских душмана.

Ово је нека врста краја историјске СПЦ коју познајемо и коју смо наследили од предака и рађање нечег постисторијског, постмодерног, постхришћанског и заумног.

Ово су горке речи али на најутишанији могући начин одражавају моје запрепашћење.

+++

Данашњим чином, патријарх СПЦ и епископи, чланови СА Сабора и Синода, показали су како се од осамстогодишње СПЦ, страдалне и мученичке, јединог суштинског ослонца српског народа током историје, прави „Црква Србије“ и како се тиме испуњавају жеље свих србофоба у региону и у свету.

Видимо како се гази по уверењима и стремљењима свих Срба који су од 1219. па до данас живели на простору од Хиландара до Трста и од Скадра и Боке до Арада, Темишвара и Сент Андреје.

Ко ли се данас све радује на Цетињу, у Загребу, у Софији, Приштини, Берлину, Лондону, Вашингтону?

Ко се то и с којим правом данас одриче српске историје и српских цркава и манастира у Старој Србији?

Ко ће да јави Војводи Мицку, Глигору Соколовићу, Ђорђу Скопљанчету, Поп Ташку и другим безбројним херојима са Скопске Црне Горе и из долине свете реке Вардар, шта се то данас десило?

Ко се усуђује да српски духовни идентитет поклања структури коју су осмислили Тито и Коминтерна а породили Крсте Црвенковски, Колишевски и сви они који су од 1967. малтретирали српске свештенике и народ?

Зашто није довољна аутономија?

Знају ли патријарх и владике шта су учинили и којим путем су кренули?

И шта ће сад „остаци закланог народа“ да мисле и о чему ће да причају? О Констракти, о летовању у Хрватској, о поскупљењу струје?

Превише је питања а премало одговора. Могуће је и да ја ништа не разумем и да ми измичу предности духа овог и оваквог времена.

А могуће је и да се српство уморило и потрошило… у политици, школама, на универзитетима, у војсци, полицији, медијима, институцијама државе, ево сад и у цркви.

И да тиња још само у народу, далеко од позиција моћи и утицаја, сузбијено, разочарано, прзничаво, обезглављено, неорганизовано, фрустрирано, гневно али и обесхрабрено, као под Турцима и под Ватиканом у разним облицима.

Није добро ако је тако али једном смо, исти такви, дочекали Карађорђа и Милоша, Доситеја, Његоша и ђакона Авакума, па се некако све покренуло.

Можда ће опет морати тако…

Аутор је бивши министар културе и информисања у Влади Републике Србије (август 2016–октобар 2020)

Фејсбук профил ВВ
Одговори

(24-05-2022, 10:31 PM)Шумадинац Пише:  
(24-05-2022, 10:12 PM)Monarhist Пише:  

Него шта је потребно?

Па није потребно ништа. Како до сад, тако и од сад. Ово је један најобичнији фијаско и ништа више. 
Неко је пола века у расколу, константно ради на асимилацији Срба и уништењу српства у Вардарској Србији не бирајући комбинаторику, прогања нашу Цркву, и онда за петнаест дана постане аутокефалан. 

"Црква" коју је дословно основао Свети Јосип Кумровачки није ништа више од обичног циркуса, то озбиљнију расправу и пажњу не заслужује.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним