Поруке: 353
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
174
Да бисмо створили бољу будућност, неопходно је да упознамо прошлост. Ако погледамо садашњост у којој живимо, можемо закључити да генерације рођене средином прошлог века, па и мало касније, нису научиле неке важне лекције. Као што Бенито написа поставља се и питањеколико предавачи знају о некој теми. Мени је увек била занимљива тема везана за 27. март као и све везано за Организацију Уједињење или Смрт...
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Све је тачно што сте навели. Поготово што има заиста доста нејасних детаља у нашој историји, које не познају довољно добро наставници и професори у средњим школама, па збуњују ђаке, што оставља лоше последице по будућност.
Но, у овом нашем тренутку, мислим да је једно од најважнијих питања да српска деца разумеју која је разлика између борца за слободу и класичног терористе, и да схвате да то није исто. Ми у нашој историји имамо таквих примера и суочавање са таквим случајевима би објаснило деци да сутра у њиховом животу не наседају на демагоге који желе политичку и народну подршку за уске партијске или личне интересе увуку цео народ и државу и да их искористе.
Зато сам поменуо случајеве Принципа и Филиповића.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Где је сахрањен Тома Вучић Перишић?
Углед:
1,870
Фамилија Којић дала је много знаменитих личности. Драгутинов отац Сретен био је сарадник краља Петра. Бранислав Којић, архитекта, нпр. Павиљон Цвијете Зузорић на Калемегдану је његово дело. Као и банка Којића у КГ, веома слична Павиљону. Академик САНУ Милош Којић, рођен 1942, први дипломац Машинског факултета у КГ, био је декан, и ректор овде, онда десет година професор на Харварду, иначе значајан као иноватор, итд.
Али мислио сам на њихов дворац са 17 соба, огромним холом и двориштем. Који су комунисти конфисковали и наравно сада је у руинама. Узели су и поменуту банку, наравно.
Иначе тројицу Којића убиле су усташе у Босанској голготи а двојицу комунисти после рата. Данас Закута има двадесетак становника, некада је имала на стотине. Релативно скоро село је добило асфалт. Није ми познато да је иједан мештанин био у партизанима, сви су били у Гружанској бригади.
Поруке: 14,440
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
876
(16-07-2022, 07:10 PM)Милослав Самарџић Пише: Фамилија Којић дала је много знаменитих личности. Драгутинов отац Сретен био је сарадник краља Петра. Бранислав Којић, архитекта, нпр. Павиљон Цвијете Зузорић на Калемегдану је његово дело. Као и банка Којића у КГ, веома слична Павиљону. Академик САНУ Милош Којић, рођен 1942, први дипломац Машинског факултета у КГ, био је декан, и ректор овде, онда десет година професор на Харварду, иначе значајан као иноватор, итд.
Али мислио сам на њихов дворац са 17 соба, огромним холом и двориштем. Који су комунисти конфисковали и наравно сада је у руинама. Узели су и поменуту банку, наравно.
Иначе тројицу Којића убиле су усташе у Босанској голготи а двојицу комунисти после рата. Данас Закута има двадесетак становника, некада је имала на стотине. Релативно скоро село је добило асфалт. Није ми познато да је иједан мештанин био у партизанима, сви су били у Гружанској бригади.
Да. Био сам поодавно у томе дворцу. То је 100% четнички крај. Не само Закута, већ и оближња Сибница и Петропоље.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
1,870
Како је настала реч битанге?
Поруке: 14,440
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
876
(16-07-2022, 09:49 PM)Милослав Самарџић Пише: Како је настала реч битанге?
Требало би да је наш германизам, тј. настао од немачких речи bitte и danke
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 16-07-2022, 10:20 PM од
Шумадинац.)
Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Реч је настала од германске речи buitunge, што значи отимач, а у самој семантици подразумева скитницу.
Тако да то "Браво" заправо није тачно. То је била легенда из 19 века да су Барбаросини војници ишли кроз Србију и говорили bite и danke, али у међувремену су неки Срби научили старогермански, па су пронашли право порекло те речи.
Поруке: 1,172
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Бећковић (нисам сигуран да је он) је писао да реч настала у првом светском рату кад су аустријски војници бежали.