Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Да бисмо створили бољу будућност, неопходно је да упознамо прошлост. Ако погледамо садашњост у којој живимо, можемо закључити да генерације рођене средином прошлог века, па и мало касније, нису научиле неке важне лекције. Као што Бенито написа поставља се и питањеколико предавачи знају о некој теми. Мени је увек била занимљива тема везана за 27. март као и све везано за Организацију Уједињење или Смрт...

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Све је тачно што сте навели. Поготово што има заиста доста нејасних детаља у нашој историји, које не познају довољно добро наставници и професори у средњим школама, па збуњују ђаке, што оставља лоше последице по будућност.
Но, у овом нашем тренутку, мислим да је једно од најважнијих питања да српска деца разумеју која је разлика између борца за слободу и класичног терористе, и да схвате да то није исто. Ми у нашој историји имамо таквих примера и суочавање са таквим случајевима би објаснило деци да сутра у њиховом животу не наседају на демагоге који желе политичку и народну подршку за уске партијске или личне интересе увуку цео народ и државу и да их искористе.
Зато сам поменуо случајеве Принципа и Филиповића.
Одговори

Где је сахрањен Тома Вучић Перишић?
Одговори

(15-07-2022, 10:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  Где је сахрањен Тома Вучић Перишић?

У селу Закута код Краљева, у оквиру цркве Свете мати Ангелине чији је био задужбинар.
Одговори

(16-07-2022, 08:42 AM)Бенито Пише:  
(15-07-2022, 10:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  Где је сахрањен Тома Вучић Перишић?

У селу Закута код Краљева, у оквиру цркве Свете мати Ангелине чији је био задужбинар.

Тако је. Само, није код Краљева, него код Груже, општина Кнић. Три километра од магистрале КГ-КВ.
По чему је још познато мово село?
Одговори

(16-07-2022, 10:57 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-07-2022, 08:42 AM)Бенито Пише:  

Тако је. Само, није код Краљева, него код Груже, општина Кнић. Три километра од магистрале КГ-КВ.
По чему је још познато мово село?

Драгутин С. Којић, министар правде у владама за време "личног режима" краља Александра Карађорђевића, био је из Закуте.
Одговори

Фамилија Којић дала је много знаменитих личности. Драгутинов отац Сретен био је сарадник краља Петра. Бранислав Којић, архитекта, нпр. Павиљон Цвијете Зузорић на Калемегдану је његово дело. Као и банка Којића у КГ, веома слична Павиљону. Академик САНУ Милош Којић, рођен 1942, први дипломац Машинског факултета у КГ, био је декан, и ректор овде, онда десет година професор на Харварду, иначе значајан као иноватор, итд.
Али мислио сам на њихов дворац са 17 соба, огромним холом и двориштем. Који су комунисти конфисковали и наравно сада је у руинама. Узели су и поменуту банку, наравно.
Иначе тројицу Којића убиле су усташе у Босанској голготи а двојицу комунисти после рата. Данас Закута има двадесетак становника, некада је имала на стотине. Релативно скоро село је добило асфалт. Није ми познато да је иједан мештанин био у партизанима, сви су били у Гружанској бригади.
Одговори

(16-07-2022, 07:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  Фамилија Којић дала је много знаменитих личности. Драгутинов отац Сретен био је сарадник краља Петра. Бранислав Којић, архитекта, нпр. Павиљон Цвијете Зузорић на Калемегдану је његово дело. Као и банка Којића у КГ, веома слична Павиљону. Академик САНУ Милош Којић, рођен 1942, први дипломац Машинског факултета у КГ, био је декан, и ректор овде, онда десет година професор на Харварду, иначе значајан као иноватор, итд.
Али мислио сам на њихов дворац са 17 соба, огромним холом и двориштем. Који су комунисти конфисковали и наравно сада је у руинама. Узели су и поменуту банку, наравно.
Иначе тројицу Којића убиле су усташе у Босанској голготи а двојицу комунисти после рата. Данас Закута има двадесетак становника, некада је имала на стотине. Релативно скоро село је добило асфалт. Није ми познато да је иједан мештанин био у партизанима, сви су били у Гружанској бригади.

Да. Био сам поодавно у томе дворцу. То је 100% четнички крај. Не само Закута, већ и оближња Сибница и Петропоље.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Како је настала реч битанге?
Одговори

(16-07-2022, 09:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  Како је настала реч битанге?

Требало би да је наш германизам, тј. настао од немачких речи bitte и danke

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(16-07-2022, 10:19 PM)Шумадинац Пише:  
(16-07-2022, 09:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  Како је настала реч битанге?

Требало би да је наш германизам, тј. настао од немачких речи bitte и danke

Да, браво! 
А како?
Одговори

Реч је настала од германске речи buitunge, што значи отимач, а у самој семантици подразумева скитницу.
Тако да то "Браво" заправо није тачно. То је била легенда из 19 века да су Барбаросини војници ишли кроз Србију и говорили bite и danke, али у међувремену су неки Срби научили старогермански, па су пронашли право порекло те речи.
Одговори

Бећковић (нисам сигуран да је он) је писао да реч настала у првом светском рату кад су аустријски војници бежали.
Одговори

(16-07-2022, 10:34 PM)Бенито Пише:  Реч је настала од германске речи buitunge, што значи отимач, а у самој семантици подразумева скитницу.
Тако да то "Браво" заправо није тачно. То је била легенда из 19 века да су Барбаросини војници ишли кроз Србију и говорили bite и danke, али у међувремену су неки Срби научили старогермански, па су пронашли право порекло те речи.

У ствари после Првог светског рата, када их је било по Србији, били су дакле као ратни заробљеници, па и радили неке послове, и стало су викали ''бите'' и ''данке'', па их је наш народ, с обзиром на мишљење о њима, прозвао битанге, тј. аутоматски се мишљење о Швабама претворило у контекст.
Али свакако си ти у праву, мада ово лепше звучи. Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 49 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним