08-08-2022, 09:53 PM
Милослав Самарџић одговара на ваша питања
08-08-2022, 10:00 PM
09-08-2022, 12:35 AM
09-08-2022, 01:30 AM
(08-08-2022, 05:03 PM)Милослав Самарџић Пише:(08-08-2022, 12:56 AM)Batara Пише: Поштовани господине Самарџићу,
Како је погинуо мајор Андрија Весковић? Негде сам прочитао да је погинуо у јуну 1943., али нисам сигуран.
Знате ли шта о четничком команданту Гају Радовићу? Шта је довело до тога да нареди својој јединици да упере пушке ка свом штабу у којем се тада налазио Павле? Наводно је умало дошло до крвопролића.
Погинуо је почетком маја 1943, у борби против комуниста, на сектору Сињајеина - Жабљак.
Нисам чуо за тај случај.
Колико сам схватио, избила је нека свађа између Васојевићких четника и колашинских. Ови из Васојевића ушли у град и почели да заводе ред, па се то није свиђело овим Морачанима. Мислим да је повод био убиство неког судије и угледног човјека.У преводу, међуплеменска чарка, карактеристично за Црну Гору. Гаврило Гајо Радовић био командант Прве Колашинске бригаде.
Захваљујем на одговору.
Која је судбина Величка Бојића, и он је убијен у комунистичком упаду, негдје у околини Андријевице. Тада гине и Лека Вујисић, ако се не варам.
09-08-2022, 01:33 AM
Ко је преузео команду над Комским корпусом након погибије Величка?
09-08-2022, 12:53 PM
Зашто се четници из Куча и Братоножића нису ушествовали у борбама са комунистима јесени 1943.?
Лашић је морао да напусти Беране, а затим и Андријевицу, па се нашао у положају да се суочи са уништењем неколико хиљада својих бораца или да се ослони на Њемце који су држали Подгорицу. Одлучио се за ово друго. Том приликом партизанима се предала италијанска дивизија «Венеција» и дијелови дивизије «Тауринеза». На исти корак се морао одлучити и Војислав Лукачевић.
Док су се водиле борбе за Колашин, у исто то вријеме у Кучима и Братоножићима су се одмарале добро опремљене четничке бригаде. Командант бригаде капетан Дедић рекао је да није имао никакво наређење за покрет.
Лашић је морао да напусти Беране, а затим и Андријевицу, па се нашао у положају да се суочи са уништењем неколико хиљада својих бораца или да се ослони на Њемце који су држали Подгорицу. Одлучио се за ово друго. Том приликом партизанима се предала италијанска дивизија «Венеција» и дијелови дивизије «Тауринеза». На исти корак се морао одлучити и Војислав Лукачевић.
Док су се водиле борбе за Колашин, у исто то вријеме у Кучима и Братоножићима су се одмарале добро опремљене четничке бригаде. Командант бригаде капетан Дедић рекао је да није имао никакво наређење за покрет.
09-08-2022, 07:47 PM
(09-08-2022, 12:53 PM)Batara Пише: Зашто се четници из Куча и Братоножића нису ушествовали у борбама са комунистима јесени 1943.?
*Зашто четници из Куча и Братоножића нису учествовали у борбама око Колашина?
09-08-2022, 08:06 PM
(09-08-2022, 12:35 AM)ХраброСрце Пише:(08-08-2022, 04:54 PM)Милослав Самарџић Пише:(31-07-2022, 08:58 PM)Ocaus41 Пише: Коју литературу препоручујете за балканске ратове?
Ћоровића и свакако предратне историчаре.
Од савремених Живојиновића, књига ''Краљ Петар Први''.
Др Саво Скоко је такође обрадио Балканске ратове.
Имам те књиге, то су у ствари радови о Путнику, Мишићу, Степи и Пашићу, у коауторству са Петром Опачићем. Коректно су написане, чак и навијачки за српску страну, али када наиђем на део где цитирају Пеку Дапчевића о његовом погледу на те битке, преврне ми се желудац (мада и он говори похвално о њима). Ваљда је то тако морало тада, а и они су бивши партизани.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
09-08-2022, 08:35 PM
(08-08-2022, 05:48 PM)Бенито Пише:(08-08-2022, 04:54 PM)Милослав Самарџић Пише:(31-07-2022, 08:58 PM)Ocaus41 Пише: Коју литературу препоручујете за балканске ратове?
Ћоровића и свакако предратне историчаре.
Од савремених Живојиновића, књига ''Краљ Петар Први''.
Милош Јагодић:
"Србија и Стара Србија"
"Односи Срба и Арбанаса у Косовском вилајету 1878-1912"
"Уређење новоослобођених крајева у периоду 1912-1915"
Владимир Ћоровић:
"Наше победе"
Станоје Станојевић:
"Српско - турски рат 1912" (ОВО ОБАВЕЗНО)
Има један сјајан мастер или докторски рад млађег историчара, на жалост не могу да се сетим имена, о Кумановској бици. Мислим да постоји и на њету.
Јаша Томић "Рат у Албанији и око Скадра 1912-1913"
Милић Милићевић "Балкански ратови"
Ето, надам се да је довољно за почетак.
Без шале, сва ова дела су изванредна и на понос наше историографије.
ПС Александар Животић "Пут у Метохију"
Никола и остали,
да ли је неко од вас прочитао неку од ових књига?
10-08-2022, 07:54 PM
Ја нисам. Прочитао сам од Слободана Ђукића рад "Страни утицаји на развој српске војне доктрине 1878-1918. године" из 2013. Ту су обрађене и Кумановска и Битољска операција.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
10-08-2022, 11:58 PM
(09-08-2022, 07:47 PM)Batara Пише:(09-08-2022, 12:53 PM)Batara Пише: Зашто се четници из Куча и Братоножића нису ушествовали у борбама са комунистима јесени 1943.?
*Зашто четници из Куча и Братоножића нису учествовали у борбама око Колашина?
Одакле уопште комунистима снаге да продру у Црну Гору након што су потучени на Сутјесци? Разумијем да су Далматинци прешли у комунисте након капитулације Италије, али опет,...
12-08-2022, 10:23 PM
https://www.blic.rs/vesti/politika/iskra...ne/688zthm Još je Beograd crven
13-08-2022, 01:30 AM
Примијетио сам да тврдите да је у Павловој колони било око 8 000 људи. Како онда објашњавате то што је Милош Војиновић у својој књизи ,, Одступница" именом и презименом пописао 13 000 страдалих Црногораца у тој одступници?
13-08-2022, 10:07 AM
(13-08-2022, 01:30 AM)Batara Пише: Примијетио сам да тврдите да је у Павловој колони било око 8 000 људи. Како онда објашњавате то што је Милош Војиновић у својој књизи ,, Одступница" именом и презименом пописао 13 000 страдалих Црногораца у тој одступници?
И документима пише 6.000 војника и 2.000 цивила.
Можда се 13.000 односи на цели рат?
И Митрополија је објавила књигу са именима, нема 13.000 имена.
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)