Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(12-09-2022, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Горанци?

Логично, то су Горанци, некада најбројнији становници Призрена, царског града цара Душана, који су били Срби при његовом двору и осећали су посебан идентитет који су везивали за Гору, изнад Призрена.
У позном периоду османске владавине прешли су у мухамеданство, али нису изгубили српски идентитет.
Њега су изгубили под комунистима ЈБТ, у оквиру САП Косово, да би данас били под страховитим ударом асимилације Арбанаса, коме ће се тешко одупрети без помоћи Србије.
Одговори

Док са нестрпљењем очекујемо Бенитово треће питање из триптиха, ево још једног кошаркашког питања - да се мало опустимо у овим тешким временима.
Кошаркашко првенство је неславно завршено за нашу репрезентацију. Било како било, питање има везе са кошаркашима и Косметом. У НБА лиги играју барем три кошаркаша који су пореклом са Косова и Метохије. Од ове тројице, двојица су наступала за "несрпске" репрезентације на овом европском првенству. Један је чак и играо против Србије. Како се зову ови кошаркаши?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Лука Дончић и Дени Авдија.
ПС било је треће питање из овог триптиха
Одговори

(12-09-2022, 10:28 AM)Бенито Пише:  Лука Дончић и Дени Авдија.
ПС било је треће питање из овог триптиха

Тако је. И трећи је Алексеј Покушевски.
Лукин отац Саша је пореклом са Космета, док је Денијев отац Зуфер рођен у Приштини. Зуфер је вероватно Горанац, који се потом оженио Јеврејком, тако да Дени наступа за Израел. Обојица су, и Саша и Зуфер, једно време играли кошарку у Звезди.
Породица Покушевски је своју одисеју започела 1903. када се из Галиције (тада Аустроугарска, сада бивша совјетска република Украјина) доселила у Прњавор (тада Аустроугарска, сада Република Српска). 1921. године су се из Прњавора преселили у село Врело код Липљана. Живели су у Приштини до 1999. године, када су избегли у Подгорицу. Потом су се преселили у Београд, где је 2001. рођен Алексеј, да би се потом коначно настанили у Новом Саду. Алексеј тренутно игра за Оклахому, а из неког разлога на овом првенству није играо за репрезентацију. Његов отац, такође по имену Саша као и Лукин, играо је кошарку за Приштину.

Одговори

(11-09-2022, 08:18 PM)Бенито Пише:  
(11-09-2022, 03:19 PM)Бенито Пише:  Друго из триптиха:
Колико различитих "нација" је тада, по попису, живело у Призрену?
а) од 2 до 4
б) од 4 до 8
в) преко 8

Тачан одговор је под в), односно 9:
Јевреја - неколико десетина
Цинцара - 700
Цигана - 800
римокатоличких Арбанаса - 1200
арбанашких Срба - 1500
мухамеданских Арбанаса - 3000
Османлија - 6000
хришћанских Срба - 11000
мухамеданских Срба - 36000
Укупно: преко 6000 кућа.
Ово је турски попис.

Морам да нагласим да су слични пописи били и у доцнијем периоду, у Краљевини Југославији. Радикално различити пописи у Призрену долазе после доласка комуниста на власт.
Да ли има неко жељу да то протумачи?
Одговори

(12-09-2022, 12:37 PM)Бенито Пише:  
(11-09-2022, 08:18 PM)Бенито Пише:  
(11-09-2022, 03:19 PM)Бенито Пише:  Друго из триптиха:
Колико различитих "нација" је тада, по попису, живело у Призрену?
а) од 2 до 4
б) од 4 до 8
в) преко 8

Тачан одговор је под в), односно 9:
Јевреја - неколико десетина
Цинцара - 700
Цигана - 800
римокатоличких Арбанаса - 1200
арбанашких Срба - 1500
мухамеданских Арбанаса - 3000
Османлија - 6000
хришћанских Срба - 11000
мухамеданских Срба - 36000
Укупно: преко 6000 кућа.
Ово је турски попис.

Морам да нагласим да су слични пописи били и у доцнијем периоду, у Краљевини Југославији. Радикално различити пописи у Призрену долазе после доласка комуниста на власт.
Да ли има неко жељу да то протумачи?

Ја имам велику жељу, али знања су ми скромна.
Идемо таксативно.
Јевреји су се одселили у Израел.
Турци у Турску.
Цинцари у Београд.
Католички Шиптари су прешли у Ислам.
Горанци су постали Шиптари.
Цигани су отишли у Костолац.
Срби који су протерани за време окупације нису могли да се врате.
Тако да су на крају остали само Шиптари муслимани као доминантно већинско становништво.

Одговори

Овај горе поменути попис има одлике империјалног схватања државе, што је Османлијама остало још од Римског царства. Зато је попис тако колоритан, без потребе да се неко смести у неку другу категорију или да се прескочи, или преименује.
Већ код пописа у Краљевини СХС и Југославији, иде се, због политичких разлога, на категорије пописаних лица у оквиру вероисповести, што је сигурно знатно непрецизније у односу на поменути попис.
Са комунизмом стиже и западњачки републиканизам, који избацује вероисповест као основну карактеристику пописаног лица, а инсистира на нацији. У титоистичком случају, то је народ или народи и националне мањине. Дакле, иде се у даље упрошћавање.
Са идеологијом која иде "благо на штету највећег народа у федерацији", јасно је да су Срби мухамеданци постали Горанци, а да су сви Арбанаси, разних вера, постали само Албанци. 
Уместо колорита дошло је до дуалитета, а од српске већине дошло се до албанске већине, која је само повећавана под контролом партије која је све време била на страни Албанаца.
Све кулминира ратом и прогоном Срба, и тако после једног века, од 9 народа који живе у Призрену стигосмо до само једне нације која чини становништво Призрена.
Одговори

Дакле пре 110 година, а и пре комуниста, Албанци су чинили 10 посто становништва Призрена.
Одговори

Таман сам мислио да само ја (будала) ово читам.
Не 10% него мање.
Од 56-7 хиљада становника, Арбанаса, мухамеданских и римокатолика заједно, било је 4200. Дакле, око 8%.
Па, Ти види...
Одговори

(12-09-2022, 08:39 PM)Бенито Пише:  Таман сам мислио да само ја (будала) ово читам.
Не 10% него мање.
Од 56-7 хиљада становника, Арбанаса, мухамеданских и римокатолика заједно, било је 4200. Дакле, око 8%.
Па, Ти види...

Ниси једина будала, има нас још, не очајавај. Smile
Елем, мени је интересантан и однос између броја становника и кућа. Однос је отприлике 10:1. То значи да је свака кућа или домаћинство у просеку имала 10 чланова. Шта да кажемо данас ми, људи модернога доба, када сваки други стан у солитеру има за станара бабу без деде, а са две пудлице и три мачке?!
Твоје текстове читају сви, а моје нико. Smile Хоћу да поновим за Цигане са Космета. Велики број је њих је за време Титоизма премештен у Костолац и њих данас зову шиптарски Цигани. Зашто су их селили баш тамо? Не знам, али могу да претпоставим - да би копали угаљ и радили у електрани. Они су углавном муслимани и имају чак и малу џамију у Костолцу. А будући да имају велики природни прираштај, вероватно су сад већ већина у основној школи. Ми смо дошли дотле да смо постали мањина не само на Космету, већ и у оквирима "авнојевске централне Србије". Аферим и бујрум, желим нам свима џенетски рахатлук.

Одговори

У основној школи у Гучи, центру Драгачева, крају познатом по готово стопроцентним српским становништвом, у први разред основне школе, 1. септембра 2022. године, кренуло је:
21 ђак првак
а од тог броја
11 Циганчића
?????????????
Ваистину! Ваистину! Ваистину!
Одговори

(13-09-2022, 10:04 AM)Бенито Пише:  У основној школи у Гучи, центру Драгачева, крају познатом по готово стопроцентним српским становништвом, у први разред основне школе, 1. септембра 2022. године, кренуло је:
21 ђак првак
а од тог броја
11 Циганчића
?????????????
Ваистину! Ваистину! Ваистину!

Целу Србију је захватила незапамћена бела куга.

Београдизација Cрбије и одлазак у иностранство дају резултате..

Има тема овде "Демографски пад" па прозбори коју о малом броју српчади у Драгачеву

https://www.pogledi.rs/forum/thread-517.html

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Живео је у 15. веку, био је улцињски епископ, ро­дом Ко­то­ра­ни­н а по­ре­клом Ср­би­н из Но­во­га­мон­та друк­чи­је Но­во­бр­да на­зва­ног.

Па­па Сикст IV га је 1485. године упутио да пу­ту­је Бал­ка­ном и ис­пи­ту­је оне прав­це на ко­ји­ма би се мо­гли пре­сре­сти Тур­ци.

О коме се ради?
Одговори

(13-09-2022, 07:52 PM)Mitic Пише:  Живео је у 15. веку, био је улцињски епископ, ро­дом Ко­то­ра­ни­н а по­ре­клом Ср­би­н из Но­во­га­мон­та друк­чи­је Но­во­бр­да на­зва­ног.

Па­па Сикст IV га је 1485. године упутио да пу­ту­је Бал­ка­ном и ис­пи­ту­је оне прав­це на ко­ји­ма би се мо­гли пре­сре­сти Тур­ци.

О коме се ради?

О Мартину Сегону ?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 24 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним