(12-09-2023, 06:19 PM)Почетник Пише: Војвода Ђујић и уопште сви четници са Тромеђе су се први пут са "добровољцима" срели приликом повлачења у Словенији. Пре тога нису имали никаквог личног контакта/сукоба, а о ситуацији у Србији и односима између Дражиноваца и Љотићеваца нико од Динараца није имао ни приближну представу. Зато није ни било проблема међу њима, јер су се у једном тренутку нашли у заједничкој муци, лично нису имали ранијих окршаја, а обашка Динарци нису ни зна
Војвода Ђујић ђенералу Дражи, 17. јануара 1944:
Из Шибеника др Здравко Грубешић, Крешимир Самодол, Мирослав Перан, љотићевци, отпутовали су за Београд пре 10 дана са намером, да приме инструкције од Љотића и Недића и да се овамо поврате са већом групом интелектуалаца и бораца, те отпочну неку акцију и организацију по упутима и наређењима Љотића и Недића.
Са њима је отпутовао Коста Мирковић као наш обавештајац, који се по мом наређењу убацио у њихову групу, као њихов привидан пријатељ, да би на тај начин могао да нас обавести о њиховим бургијама по Београду. Он се још налази у Београду, а од како су стигли тамо радио Београд поменуо је неколико пута рад наше динарске групе.
Извор: АВИИ, ЧА, К-276, рег. бр. 12\1.
Потпуковник Аћимовић и ја образовали смо од њих и наших ђака Ђачки батаљон. Овај је добро функционисао. Употребљавали смо га за пропаганду. Љотићевци се нису ни живи правили. Доласком 11 (Немаца, прим. аут) у Далмацију Перан и Самодол се повампирише и ослонише са Маном Роквићем на 11. Ту је дошло до расула батаљона. Самодола и Перана смо искључили из наших редова. Пред применом тешких казни они су са колоном Немаца стругнули у Београд.
Тамо сада пишу по новинама... све тенденциозно показују само да би показали да ми потпуно сарађујемо са Немцима, да би компромитовали наш покрет пред иностранством и да би нас навели на пут Недића и Љотића и да би на тај начин оправдали своје злочине. Приказују сада што и ми овамо остварисмо што и они тамо у Србији.
Сада је одовуд са колоном и документима 11 побегло за Београд још 50 омладинаца бивших збораша, наравно у српске добровољце. Из Београда неки дотурају и помоћу 11 растурају београдске новине и популаришу Недића и Љотића. Пре неколико дана дошао је овамо познати збораш Хрват Далматинац Лолеб (тј. Роко Калеб - прим. аут).
Извор: АВИИ, ЧА, К-276, рег. бр. 15\1.