Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ТВ серија "Хероји Халјарда", аутора Радоша Бајића

(18-03-2024, 06:28 AM)пек. Пише:  Ко ништа није читао о томе тешко може да се снађе.

Нпр. редитељ!
Одговори

Да би нешто сазнао, мора прво знати где потражити. Ту лежи први Секулин проблем.
Одговори

Након одгледаног филма изгубио сам сваку наду да ће у серији бити нешто боље. Напротив, ликови су "разрађени" на горе и све горе .... Својевремено је Никола Милошевић писао о "облим" и "пљоснатим" ликовима у књижевности. Мирко Јовић у серији добија неочекивано нову димензију, Бајић га уводи у свет ликова из "Село гори" дајући му швалерску ноту... Непотребно лик води у ту нову димензију, које у филму нема. Љубавница му је жена једног официра који је у заробљеништву. Сцена у којој Мирко излази кроз прозор личи на сцену из неке домаће лоше сеоске комедије, са све дедом који то посматра иза дрвета, и поруком љубавнице Мирку да се обавезно обрије кад буде следећи пут долазио.... Невероватно. Мирко код куће има децу и трудну жену, својеглав је, плаховит.....Има још много лоших утисака, нпр. Мирка и још неколико њих затварају на недељу дана јер су шенлучили у дворишту за Дражин рођендан, а онај дебели велики четник са шубаром и реденицима псује их и затвара, као да је долутао из неког Булајићевог филма. Непотребно, без икаквог разлога, настаје лични сукоб између Мирка и тог четника, па Мирко приликом изласка из "затвора" говори : "Још ћемо се ми срести". Због чега то? Коме је то било потребно у сценарију? И наравно, оно што је опште место ; у то време партизана није било у околини Прањана. А партизан Сретен се мува ноћу, око куће, чак у једној сцени колона партизана пролази поред плота уз двориште  Јовића.
Одговори

Још је Јовић као официр. У којој војсци се официру тако обраћа?
Одговори

Што се тиче Милутина Јанковића, најбоље је прочитати књигу "Рујна слобода" од стр. 168 до стр. 213.

Бенито је већ писао о томе.

А сигурно је да у време кад се одвија радња серије, партизани нису били у Прањанима. А партизанске јединице су упале су на територију Србије 15-16. марта 1944. године.

Милутин Јанковић је имао борбе са партизанима у Горњем Драгачеву крајем марта и почетком априла 1944. године (Извор: "Рујна слобода", Удружење "Драгачево - Јован Бојовић", стр. 202)
Одговори

(18-03-2024, 10:53 PM)Mitic Пише:  Што се тиче Милутина Јанковића, најбоље је прочитати књигу "Рујна слобода" од стр. 168 до стр. 213.

Бенито је већ писао о томе.

А сигурно је да у време кад се одвија радња серије, партизани нису били у Прањанима. А партизанске јединице су упале су на територију Србије 15-16. марта 1944. године.

Милутин Јанковић је имао борбе са партизанима у Горњем Драгачеву крајем марта и почетком априла 1944. године (Извор: "Рујна слобода", Удружење "Драгачево - Јован Бојовић", стр. 202)
Морам да Те исправим овде.
Радња серије почиње у време рођендана ђенерала Михаиловића. Дакле, крајем априла.
Али, без обзира на то, немојте да вас то оптерећује, јер су аутори, односно писац сценарија, а на основу савета историчара, измешао времена догађаја у неколико месеци 44. Исто је тако урадио и са ликовима.
Шта мислите због чега?
Одговори

Из истог разлога што је у Равној Гори убацио клање муслимана у априлу 1941. И то од Дражиног пратиоца.  Тужан
Одговори

(18-03-2024, 10:38 PM)Андреј501 Пише:  Након одгледаног филма изгубио сам сваку наду да ће у серији бити нешто боље. Напротив, ликови су "разрађени" на горе и све горе .... Својевремено је Никола Милошевић писао о "облим" и "пљоснатим" ликовима у књижевности. Мирко Јовић у серији добија неочекивано нову димензију, Бајић га уводи у свет ликова из "Село гори" дајући му швалерску ноту... Непотребно лик води у ту нову димензију, које у филму нема. Љубавница му је жена једног официра који је у заробљеништву. Сцена у којој Мирко излази кроз прозор личи на сцену из неке домаће лоше сеоске комедије, са све дедом који то посматра иза дрвета, и поруком љубавнице Мирку да се обавезно обрије кад буде следећи пут долазио.... Невероватно. Мирко код куће има децу и трудну жену, својеглав је, плаховит.....Има још много лоших утисака, нпр. Мирка и још неколико њих затварају на недељу дана јер су шенлучили у дворишту за Дражин рођендан, а онај дебели велики четник са шубаром и реденицима псује их и затвара, као да је долутао из неког Булајићевог филма. Непотребно, без икаквог разлога, настаје лични сукоб између Мирка и тог четника, па Мирко приликом изласка из "затвора" говори : "Још ћемо се ми срести". Због чега то? Коме је то било потребно у сценарију? И наравно, оно што је опште место ; у то време партизана није било у околини Прањана. А партизан Сретен се мува ноћу, око куће, чак у једној сцени колона партизана пролази поред плота уз двориште  Јовића.

Личи на "Село гори" са пушкама, реденицима и понеким америчким пилотом. Бајић ужива у томе да српског сељака представи као малоумника који је залутао у све што се догађа око њега. Долази добар новац за тако нешто.

Све то поврх очигледних фалсификата којима тежи да Дражу, Врховну команду и његове официре представи као талибане који не знају шта раде. Све је на калуп "Равне Горе" и тек се кроз серију види права идеја сценаристе и режисера.
Одговори

Све је јасно, али како да у писању сценарија, овако наопаког, учествује Душан Ковачевић. Ако је Ковачевићу све ово у серији нормално, ако није имао замерки, или ако је он сам писао неке од спорних, небулозних, дијалога.... Онда је ствар још гора....
Одговори

Колико година је требало Радишу од идеје до реализације за овај пројекат?
Одговори

То је отприлике то:

[Слика: GJGol9u-XAAAHy-OJ.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Андреј 501:Распитај се мало о Николи Милошевићу и његовом деловању у процесу Томовићу.Бићеш разочаран,ретка,мучна епизода.Мало је ко зна.Самарџић га је својевремено стављао и на насловну страну.Он није,и не може бити репер.

Наравно,екипи на форуму ништа не ваља традиционално налазе свему ману.
Нико да призна:прве две епизоде више него позитивне.

Иначе није било швалераја,непоштовања команде(пола команданата оговарало другу половину)Свега је тога било.
Једино није било партизана '44 у Прањанима,мада ни онаквог разбијања Немаца у Прањанима није било тад.Све друго је прилично реално.


Мало више реалности....Не би шкодило.
Прве две епизоде скроз ок.
Одговори

(20-03-2024, 08:55 PM)ексрежисер Пише:  Андреј 501:Распитај се мало о Николи Милошевићу и његовом деловању у процесу Томовићу.Бићеш разочаран,ретка,мучна епизода.Мало је ко зна.Самарџић га је својевремено стављао и на насловну страну.Он није,и не може бити репер.

Подсети ме?
Одговори

Николу Милошевића сам споменуо у једној реченици. Ништа посебно, само да подсетим на његову поделу ликова у књижевности на "обле" и "пљоснате". Наводио је често као пример ликове из "Браће Карамазови", Аљоша, Фјодор Павлович ... Никола Милошевић је вероватно те појмове преузео из књижевних критика прве половине 20. века. Ништа посебно. А то, да су прве две епизоде више него позитивне, то говори о естетском критеријуму и познавању стања ствари онога ко је изрекао, тј. написао овакав суд.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним