Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Писали смо раније да, осим у династији, има мало примера да су отац и син добили Карађорђеве звезде.
Калабићи су један пример.
Који је други...
Одговори

(06-07-2024, 11:22 AM)Милослав Самарџић Пише:  Писали смо раније да, осим у династији, има мало примера да су отац и син добили Карађорђеве звезде.
Који је други...

Најпознатији пример, заједно са Калабићима, јесу Мишићи - војвода Живојин и мајор Александар.
Одговори

Често пута је говорио:

"Ништа. Ситница. Биће људи у омладини, у неразоривом и непобедном народу српском. Када ми погинемо, доћи ће други"

Која српска историјска личност је ово изговарала?
Одговори

(06-07-2024, 08:30 PM)Сокољанин Пише:  
(06-07-2024, 11:22 AM)Милослав Самарџић Пише:  Писали смо раније да, осим у династији, има мало примера да су отац и син добили Карађорђеве звезде.
Који је други...

Најпознатији пример, заједно са Калабићима, јесу Мишићи - војвода Живојин и мајор Александар.

Михајло Богосављевић из Прибоја и његов син Светолик, омладинац ОШ 501, погинуо 1943.
Читам књигу Дагославе Копривице ''Ружица Борислављевић - кнегиња од Старог Влаха''.
Изгледа да је Ружица прва равногорка о којој је написана посебна књига.
Светолик је биол Ружичин брат.
Одговори

(07-07-2024, 12:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(06-07-2024, 08:30 PM)Сокољанин Пише:  
Који је други...

Михајло Богосављевић из Прибоја и његов син Светолик, омладинац ОШ 501, погинуо 1943.
Читам књигу Дагославе Копривице ''Ружица Борислављевић - кнегиња од Старог Влаха''.
Изгледа да је Ружица прва равногорка о којој је написана посебна књига.
Светолик је биол Ружичин брат.
Знао сам и ово, али сам чувао као кец у рукаву. Михајло је био веома знаменит човек, учесник Ослободилачких ратова од 1912-1918. године и најзаслужније за изградњу цркве у Старом Прибоју посвећена Светом великомученику кнезу Лазару.
Одговори

(07-07-2024, 11:37 AM)Mitic Пише:  Често пута је говорио:

"Ништа. Ситница. Биће људи у омладини, у неразоривом и непобедном народу српском. Када ми погинемо, доћи ће други"

Богдан Жерајић

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Која знаменита историјска личност повезује Драгачево, Чачак и Ужице, и за шта је та особа највише заслужна за наш народ?
Пошто верујем да је питање тешко, олакшаћу. Пореклом Драгачевац, родом из Чачка, ожењен од Ужица.
Одговори

(07-07-2024, 01:59 PM)Сокољанин Пише:  Која знаменита историјска личност повезује Драгачево, Чачак и Ужице, и за шта је та особа највише заслужна за наш народ?
Пошто верујем да је питање тешко, олакшаћу. Пореклом Драгачевац, родом из Чачка, ожењен од Ужица.
Професор Добра Ружић.
Одговори

(07-07-2024, 04:30 PM)Бенито Пише:  
(07-07-2024, 01:59 PM)Сокољанин Пише:  Која знаменита историјска личност повезује Драгачево, Чачак и Ужице, и за шта је та особа највише заслужна за наш народ?
Професор Добра Ружић.
Наравно. Нисам ни сумњао ко ће дати тачан одговор... Јок
Одговори

(07-07-2024, 01:46 PM)sagus Пише:  
(07-07-2024, 11:37 AM)Mitic Пише:  Често пута је говорио:

Богдан Жерајић

Тако је, у питању је Богдан Жерајић.

Цитирано према брошури "Смрт једног хероја" од Владимира Гаћиновића.
Одговори

У ЖРОС-у је била и једна Немица. Како се звала?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Који припадник Младе Босне је присуствовао спроводу покојног Франца Фердинанда кроз Сарајево?
Одговори

(07-07-2024, 05:23 PM)Шумадинац Пише:  У ЖРОС-у је била и једна Немица. Како се звала?

Грета Финци

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(07-07-2024, 06:18 PM)sagus Пише:  
(07-07-2024, 05:23 PM)Шумадинац Пише:  У ЖРОС-у је била и једна Немица. Како се звала?

Грета Финци

Браво Сагус!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним