Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
Четници су поубијали Немце на путу Крагујевац-Горњи Милановац и због тога су вршена стрељања у Шумарицама. Партизани су поубијали немачке везисте код Тополе и због тога су стрељани Јевреји на Авали и у Јајинцима.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,133
Теме: 6
Углед:
113
Окупатор има право да стреља цивиле за одмазду, али за то треба да буде испуњено доста услова и претходно треба да покуша друге начине да се бори против нападача који се после напада склањају међу народ.
У случају немачких стрељања талаца у Србији 1941. јасно је да се ради о ратном злочину. Екстреман пример је Краљево, где су стрељани таоци за време опсаде града од стране герилаца, што је потпуно супротно ономе што је дозвољено.
Поруке: 326
Теме: 1
Придружен: May 2024
Углед:
87
Чуо сам једну причу сад не знам јел истина. Да је неколико људи отишло код партизана и рекли су да не убијају Немце јер ће их побити - 100 Срба за погинулог Немца, 50 за рањеног. Они су рекли и треба да вас побију када сте петоколонаши тј. издајници, јер неће да приступе њиховој војсци.
Углед:
672
(29-07-2024, 04:53 PM)Chetniks Пише: (29-07-2024, 04:42 PM)Николај Пише: Четници су поубијали Немце на путу Крагујевац-Горњи Милановац и због тога су вршена стрељања у Шумарицама. Партизани су поубијали немачке везисте код Тополе и због тога су стрељани Јевреји на Авали и у Јајинцима.
Мислим да окупатор има право да стреља цивиле ако његове војнике убија нерегуларна војна формација, а то су били партизани. Четници (Југословенска војска) су били једина легална војска током читавог рата. Зар нису требали да одговарју ти који су били главни за стрељање у Шумарицама, јер су Немце тад поубијали легална војска тј. четници.
Са немачке тачке гледишта сви су били нерегуларни ("франктирери") и стрељали су их све подједнако.
За Шумарице су осуђени: код нас генерал Адалберт Лончар, командант дивизије чији батаљон је стрељао (на смрт); у Нирнбергу команданти Југоистока генерали Вилхелм Лист и Валтер Кунце (на затворске казне).
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,133
Теме: 6
Углед:
113
На Талачком процесу тужилаштво није знало основне ствари у вези злочина.
Управо зато сам и поменуо случај Краљева, на суђењу су несвесни чињенице да устаници не да су се борили отворено него су и држали град у опсади.
Поруке: 14,500
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
(29-07-2024, 09:46 PM)ватхра Пише: На Талачком процесу тужилаштво није знало основне ствари у вези злочина.
Управо зато сам и поменуо случај Краљева, на суђењу су несвесни чињенице да устаници не да су се борили отворено него су и држали град у опсади.
Напиши "четници" а не "устаници".
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
672