Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Досељавање странаца у Србију

Колико Срба се одселило у те земље где је наводно "горе"?
Одговори

(12-04-2025, 03:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Силом, да, али силом економских закона

Нема од те работе ништа. Из социјализма улазимо у колонијализам.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

[Слика: bdp-po-glavi-stanovnika.webp]
Реални раст БДП-а по глави становника у Европи (Извор: Еуростат)

Даклем, један становник ЕУ у просеку је скоро четири пута богатији од једног грађанина Србије. То значи да има и више новца за бољи и квалитетнији живот, више могућности да купи више робе и услуга, да путује, улаже у своје здравље, образовање, некретнине, па и у луксузну робу.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ситуација у Отаџбини је данас много боља него пре десетак година, док је на Западу много гора. Конкретно, знам неколико особа из Шведске који су се вратили у Србију.

Али, разлика је и даље огромна у корист Запада и питање је да ли ти невидљиви економски закони које Милослав спомиње могу битно променити ситуацију. Ја сумњам, јер, док је економија битна, политика је још битнија. А ми смо и даље комунистички патрљак.
Одговори

(12-04-2025, 09:11 PM)Ђорђе Пише:  Колико Срба се одселило у те земље где је наводно "горе"?

Што се тиче Крагујевца и околине, нисам сазнао ни за један случај одсељавања од 1853. до 1941.
Вероватно исто важи и за Кнежевину па Краљевину.
У том периоду, странци су се стално досељавали у Србију, вероватно преко 10.000, плус Руси после 1917.
Од 1945. до 2000. и неке није било досељавања, сем изузетно.
Исељавања је било много, највећи талас је био 1969-1974. Други по величини талас 1990-тих.
Негде око 2010. смањује се број исељеника и странци почињу да се досељавају, а наши да се враћају. Тај тренд траје до данас: наши све мање одлазе, а исељеници и странци све више долазе.
Од 1945. до данас иселило се сигурно преко милион Срба, може се видети тачно на сајту Републичког завода за статистику.
Од 2010. изгледа да се доселило више од 30.000, рачунајући и Русе, а не рачунајући сезонске раднике.
Одговори

(13-04-2025, 02:24 PM)Шумадинац Пише:  Даклем, један становник ЕУ у просеку је скоро четири пута богатији од једног грађанина Србије. То значи да има и више новца за бољи и квалитетнији живот, више могућности да купи више робе и услуга, да путује, улаже у своје здравље, образовање, некретнине, па и у луксузну робу.

Четири пута је било у Титово ''златно доба'', када је највише људи побегло одавде.
Сада нема шансе да је толика разлика у куповној моћи (то се гледа, а не БДП).
Сем тога, досељеници кажу да им паре нису на првом месту, већ бег од учинка левичара.
Одговори

Први пут у иностранство ишао сам 1990, у Енглеску: Лондон, Лестер, Лидс.
Био је то огроман културни шок: све сређено, чисто, окречено, народ лепо обучен, возачи дају предност пешацима, наравно и другим возачима, итд.
СФРЈ је била земља блата: премало тротоара и афалта уопште.
Земља лоших аутомобила и очајних путева.
Земља зграда неокречених од 1941.
Нетолерантних људи, јер је комунизам направио много малих диктатора - ''малих Тита''.
Зато сма посебно упамтио интервју са овим Енглезом који је дошао у Србију. Та промена од 1990-те до данас, и то што Енглез прича, као и остали на овом каналу, говори да нас комунисти нису осакатили толико као што обично мислимо:

Одговори

(15-04-2025, 05:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-04-2025, 02:24 PM)Шумадинац Пише:  Даклем, један становник ЕУ у просеку је скоро четири пута богатији од једног грађанина Србије. То значи да има и више новца за бољи и квалитетнији живот, више могућности да купи више робе и услуга, да путује, улаже у своје здравље, образовање, некретнине, па и у луксузну робу.

Четири пута је било у Титово ''златно доба'', када је највише људи побегло одавде.
Сада нема шансе да је толика разлика у куповној моћи (то се гледа, а не БДП).
Сем тога, досељеници кажу да им паре нису на првом месту, већ бег од учинка левичара.
Лажу господине Милославе, једног нисам успео за претходне године да наговорим за донацију, да погледа емисију, да купи било шта од књига (од било кога), знање нула... То наводим као пример само. Баја Мали највећи и једини извор истине (а већином побегли из Крајне), а сад офабрали руке, сликају се, опет ништа неће, само приче (99%). Не сме да запрати странице, плаше се  локалних Срба муслимана, из материјалних разлога. А ово је идеално за подизање патриотизма, још ако се сликају са Немањом, ил их ухвати лутајућа камера, а јој спустити их неће више нико...
Одговори

Овај је у ових 20 минута испричао следеће:
- боља храна у Србији;
- чај доноси из Енглеске;
- људи су љубазни, домаћини, пријатељски настројени (опште позната српска особина);
- маркети скупљи у Београду него у Енглеској;
- смета му висока температура лети, зима му није страшна;
- српски језик тежак за учење;
- Београд је безбеднији од Лондона;
- и последње, главни елементи у овој причи о економско-политичким миграцијама, у Енглеској му смета излазак из ЕУ, приватизација градског саобраћаја, приватизација државне електро-енергетске компаније и јачање деснице на политичкој сцени, значи сметају му све одлике капитализма, и због тога нема намеру да се враћа у Енглеску...
Одговори

(15-04-2025, 08:04 PM)Горски штаб 52 Пише:  Овај је у ових 20 минута испричао следеће:
- боља храна у Србији;
- чај доноси из Енглеске;
- људи су љубазни, домаћини, пријатељски настројени (опште позната српска особина);
- маркети скупљи у Београду него у Енглеској;
- смета му висока температура лети, зима му није страшна;
- српски језик тежак за учење;
- Београд је безбеднији од Лондона;
- и последње, главни елементи у овој причи о економско-политичким миграцијама, у Енглеској му смета излазак из ЕУ, приватизација градског саобраћаја, приватизација државне електро-енергетске компаније и јачање деснице на политичкој сцени, значи сметају му све одлике капитализма, и због тога нема намеру да се враћа у Енглеску...

Знао сам да ћеш да се ухватиш за то последње. Баја
Али погледај осталих 19, они кукају на ''воук''.
Овај ми је ''пао у очи'' јер сам први пут игде ван био баш у Лондону.
А неће да се враћа због свега наведеног, не само због тог последњег.
Одговори

Права мера раста друштвеног производа је новчаник, каже наш саговорник.

„Када одеш на пијацу, у продавницу или у кафану, било где. Колико треба да даш пара за нешто, а колико си за исто то морао да даш пре 10 година. Кад се то упореди, схватиш колики је реалан раст БДП-а“, објашњава он.

Дугалић упозорава и да не треба увек веровати статистици.

„Лаж – велика лаж – статистика, тако то иде градацијски. Или ‘статистика наша дика, шта помислиш то наслика’. Статистика служи управо за то, да се наместе подаци како некоме одговарају. Она ће да покаже шта пожелиш“, закључује он.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/srb...inflacija/

Према неким проценама ММФ-а, Пољска ће бити најбрже растућа економија

https://www.euronews.com/my-europe/2025/...an-economy
Одговори

(15-04-2025, 11:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  Знао сам да ћеш да се ухватиш за то последње. Баја
Али погледај осталих 19, они кукају на ''воук''.
Овај ми је ''пао у очи'' јер сам први пут игде ван био баш у Лондону.
А неће да се враћа због свега наведеног, не само због тог последњег.

"Воук" и стање током ковида - мислим да су то та два чиниоца заједно комбинована која су утицала на досељавање.
Одговори

Ево конкретно у вези са досељавањем

15.04.2025. - Презентација резултата истраживања „Имиграција странаца у Републици Србији“

Републички завод за статистику је 15. априла 2025. године организовао конференцију поводом представљања резултата истраживања „Имиграција странаца у Републици Србији“.

Републички завод за статистику први пут објављује податке о имиграционим токовима страних држављана у Републику Србију. Почетни корак у успостављању свеобухватне статистике спољних миграција је израда података о имиграцији страних држављана, као посебног сегмента у оквиру укупне имиграционе статистике.

https://www.stat.gov.rs/vesti/15042025-p...ci-srbiji/

Линк је окачио један Твитераш

https://x.com/ZmajDespotVuk/status/1912380247615348917
Одговори

Држављани Руске Федерације, Народне Републике Кине, Турске и Индије чине 83,5% странаца који су имигрирали у Републику Србију у 2023. години.

Ово сам извукао из оног пдф-а са горњег линка РЗС-а.

То дође стр. бр. 15 од укупно 28 колико их има.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним