Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Играни филм ''Ђенерал''

(23-04-2025, 06:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Завршен плакат за филм ”Ђенерал”
Управо је завршен плакат заиграни филм ”Ђенерал”, у продукцији ”Погледа”. Плакат је дело енглеског дизајнера Робина Ларкина (Robyn Larkin), односно студија Bobo Creative. Израду постера, веома скупу за наше прилике, финансирало је Удружење бивших четника Краљевске Југословенске војске ”Дража Михаиловић” за Велику Британију.
У овом моменту нису отплаћени сви трошкови снимања, а постпродукција је веома захтевна и скупа. Зато све који су у могућности позивамо да помогну новим донацијама.
Линк ка чланку:
https://www.pogledi.rs/zavrsen-plakat-za...28908.html
Ако сам научио да читам српски језик и књижевност, овај филм носи назив 
"Ђенерал Никола Ракочевић"?
Одговори

(23-04-2025, 11:34 PM)Бенито Пише:  
(23-04-2025, 06:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Завршен плакат за филм ”Ђенерал”
Управо је завршен плакат заиграни филм ”Ђенерал”, у продукцији ”Погледа”. Плакат је дело енглеског дизајнера Робина Ларкина (Robyn Larkin), односно студија Bobo Creative. Израду постера, веома скупу за наше прилике, финансирало је Удружење бивших четника Краљевске Југословенске војске ”Дража Михаиловић” за Велику Британију.
У овом моменту нису отплаћени сви трошкови снимања, а постпродукција је веома захтевна и скупа. Зато све који су у могућности позивамо да помогну новим донацијама.
Линк ка чланку:
https://www.pogledi.rs/zavrsen-plakat-za...28908.html
Ако сам научио да читам српски језик и књижевност, овај филм носи назив 
"Ђенерал Никола Ракочевић"?

Сложио бих се.

Можда би изнад имена Николе Ракочевића требало да стоји "У главној улози".

Као што пише сценарио и режија за гдина Милослава.
Одговори

Не "можда би требало да стоји", него је обавезно да стоји. Макар најмањим фонтом, али овако....
Одговори

Сам концепт дизајна ми се свиђа то морам да признам, само бих изменио пар детаља. Дакле сам наслов филма бих повећао мало да ипак он буде у првом плану наспрам карактера у овом случају Ракочевића, то је обележено црвеном бојом. Такође, слажем се са осталима, изгледа као да се снима филм о Николи Ракочевићу, зато сам то исправио, тако да испод свега пише да је у главној улози јел те он. То је означено жутом бојом. Такође сам направио колор корекцију. Мени лично ова плава која је доминантна се не уклапа са карактером Чиче. Сложићемо се да у филму ова плава означава нешто негативно и депресивно, ево баналан пример који ми први пада на памети, Господар прстенова, где је лоша страна у том тоналитету боје, док је добра страна у јарком тоналитету боје. Зато сам уместо плаве подесио на "сепиа" колорит, а реално и више одговара том времену тај колорит, уједно по кадровима који су изашли види се да је управо тај колорит и коришћен Smile Надам се да се не љутите што сам користио слику без дозволе, само сам сликовито хтео да објасним критику Smile
[Слика: image.png]

[Слика: image.jpg]
Одговори

Ово је свима инспирација:

[Слика: 01.jpg]
Одговори

Све у свему, не знам шта да вам кажем. То је јака британска фирма, у овој области. Тражили су ми још слика, још, још... на крају скоро 300 су добили.
Наш дизајнер се шокирако кад је отворио ПСД фајл, видевши да има чак негде око 50 лејера. Марио зна шта то значи. Укратко, дани рада су потребни за то.
Милисав Чумић је коминицирао са њима, имао је захтев да плакат буде комерцијалан.
Ја сам тражио да се убаци немачка застава, официр са шапком или са шмајсером, јер је то најпрепознатљивије. Рекли су да не иде, не знам због чега беше, па сам одустао.
Одговори

Николи Ракочевићу се допада плакат.
Одговори

(24-04-2025, 08:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Николи Ракочевићу се допада плакат.

Чим се њему допада, онда нема лоше.

Као графички дизајнер, Марио има око за детаље.
Одговори

Да ли могу добити неке од фотографија? Чисто да направим и ја нешто па то не мора да буде званично, него чисто презентације ради Smile

[Слика: image.jpg]
Одговори

(24-04-2025, 05:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово је свима инспирација:

[Слика: 01.jpg]
Протумачимо овај плакат:
Наслов је написан великим словима и потпуно је јасан "Спасавање редова Рајана". 
Нагласак у наслову овог филма је реч "редов" или војник. Дакле, порука филма је да је US army спасавала свог војника. Дакле, не у множини, него конкретног војника. 
Друго, главна глумачка звезда филма није глумац који игра редова Рајана, а то је Мет Дејмон. Главну улогу игра Том Хенкс, који игра официра који води групу војника која спасава редова Рајана. 
Зато је он на плакату. 
На шлему лика којег видимо на плакату видимо чин.
Тако неко ко види плакат, и на њему наслов и лик официра, одмах схвати да је официр кога видимо на плакату главни лик у филму, и да то није редов, него неки официр. 
Даље, на плакату видимо авион изнад његове главе који је у ратној акцији, очигледно уперена против овог лика који је официр.
Са друге стране, иза леђа официра виде се неке рушевине. 
Сви ови елементи наводе иоле писменог гледаоца да се у овом филму ради о официру америчке војске који спасава неког редова Рајана у оквиру ратних дејстава и то под великом борбом.
Дакле, плакат нам говори истину о чему се ради у филму, интригира нас да погледамо филм и кореспондира својим квалитетом са квалитетом филма.
Ово је пример изузетно урађеног филмског плаката.
Одговори

Види се одмах да плакат има већи број лекара, не знам зашто се дизајнер изненадио.

Има најмање 6 лејера са текстом, плус лого.
Затим има најмање три пута авионе. Искре са леве стране су вероватно понављане више пута.
На главним фотографијама вероватно има више лејера за подешавање боје, а ако треба и лејери на којима је проширен кадар. Можда су дуплирани детаљи које је дизајнер хтео да посебно истакне, нпр ако је мењао колорит униформе и коже посебно.
Преко свега тога можда има и скривених лејера од старијих идеја. Али то се обично на коначној верзији побрише све
Позадина је вероватно из више лејера, али не разазнајем добро.

На крају да додам ограду да би се лакше видело шта је све рађено ако би се виделе оригиналне слике.

И да додам да тих 50 лејера одавно није нека велика бројка за захтевну продукцију. Још деведесетих смо радили са више десетина лејера. Па је било великих плаката за које смо радили колор из по седам пролаза.
Одговори

Гос'н Самарџићу пусти Британце, него Марио да среди плакат.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(24-04-2025, 09:14 PM)Mario Пише:  Да ли могу добити неке од фотографија? Чисто да направим и ја нешто па то не мора да буде званично, него чисто презентације ради Smile

Јави се на мејл.
Одговори

(24-04-2025, 10:05 PM)Бенито Пише:  
(24-04-2025, 05:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово је свима инспирација:
Протумачимо овај плакат:
Наслов је написан великим словима и потпуно је јасан "Спасавање редова Рајана". 
Нагласак у наслову овог филма је реч "редов" или војник. Дакле, порука филма је да је US army спасавала свог војника. Дакле, не у множини, него конкретног војника. 
Друго, главна глумачка звезда филма није глумац који игра редова Рајана, а то је Мет Дејмон. Главну улогу игра Том Хенкс, који игра официра који води групу војника која спасава редова Рајана. 
Зато је он на плакату. 
На шлему лика којег видимо на плакату видимо чин.
Тако неко ко види плакат, и на њему наслов и лик официра, одмах схвати да је официр кога видимо на плакату главни лик у филму, и да то није редов, него неки официр. 
Даље, на плакату видимо авион изнад његове главе који је у ратној акцији, очигледно уперена против овог лика који је официр.
Са друге стране, иза леђа официра виде се неке рушевине. 
Сви ови елементи наводе иоле писменог гледаоца да се у овом филму ради о официру америчке војске који спасава неког редова Рајана у оквиру ратних дејстава и то под великом борбом.
Дакле, плакат нам говори истину о чему се ради у филму, интригира нас да погледамо филм и кореспондира својим квалитетом са квалитетом филма.
Ово је пример изузетно урађеног филмског плаката.

Није чин, нико не ставља чинове на шлем.
Ни другде се не види чин, тако да ово може бити ''прајват''.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним