11-06-2025, 10:29 AM
Друго:
У којој војној формацији је изгинуло највише Маћедонаца у Другом светском рату?
(11-06-2025, 03:25 PM)Милослав Самарџић Пише:Највише их је погинуло у НОВЈ, а не у партизанима.(11-06-2025, 10:29 AM)Бенито Пише: Друго:
У партизанима. Њих су слали на Сремски фронт.
(11-06-2025, 11:13 PM)Милослав Самарџић Пише:Образложи мало. Немој овако.(11-06-2025, 11:07 PM)Бенито Пише: И треће питање:
Од које војске су највише страдали Шумадинци?
Од комуниста, и не рачунајући одвођење на стрељање на Сремски "фронт".
(12-06-2025, 12:37 AM)Бенито Пише:(11-06-2025, 11:13 PM)Милослав Самарџић Пише:Образложи мало. Немој овако.(11-06-2025, 11:07 PM)Бенито Пише: И треће питање:
Од које војске су највише страдали Шумадинци?
Од комуниста, и не рачунајући одвођење на стрељање на Сремски "фронт".
99,9% српских историчара у прошлости, садашњости, с Бога ми и у будућности, не да би одговарило другачије, него овај Твој одговор не би ни помислили да је тачан.
Зато Твој одговор мора бити образложен, макар у најкраћим цртама.
(12-06-2025, 08:12 PM)Бенито Пише: Види овако:
Разумем ја Тебе потпуно, али схваташ и сам да за тако далекосежне закључке нужно је имати знатно више елемената. Поготово зато што један такав закључак може довести до знатне промене свести о Другом светском рату. Иако је од њега прошло већ 8 деценија.
Другим речима, да ли си Ти свестан импликација ако се један такав закључак испостави као тачан?
(12-06-2025, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише:(12-06-2025, 08:12 PM)Бенито Пише: Види овако:
Разумем ја Тебе потпуно, али схваташ и сам да за тако далекосежне закључке нужно је имати знатно више елемената. Поготово зато што један такав закључак може довести до знатне промене свести о Другом светском рату. Иако је од њега прошло већ 8 деценија.
Другим речима, да ли си Ти свестан импликација ако се један такав закључак испостави као тачан?
Слабо ме занима политика.
Ван борбе, комунисти су убили више Срба него Немци.
Проблем је како рачунати ''Сремски фронт'': Да ли су комунисти водили омладину на стрељање или је то био рат као рат, рецимо као Солунски фронт, где је за три године погинуло много мање Срба.
(13-06-2025, 01:35 AM)Милослав Самарџић Пише: Ако говоримо о домицилном становништву, само она Комисије је објавила имена 60.000 убијених на територији данашње Србије, а има још више хиљада имена која се знају, а која они не прихватају. Да подсетим да је њихова процена за Србију 80.000. Ту је сад питање шта је била Недићева Србија, да ли и Банат? У Банату је убијено око 20.000 Немаца и већи број Срба, непознат за сада.Ма, добро... Не мораш се сад хватати за појам Шумадије, јер сам га ја узео у 18 вековном облику, кад је Шумадија била синоним за Смедеревски санџак, односно нешто ужи појам. Свакако је Београд део Шумадије, све до ушћа Саве у Дунав.
Шумадија није Београдски пашалук, он је био и преко Мораве.
Опет, да поновим, Немци су једно време у одмаздама стрељали и Србе из Источне Босне (који су урачунати у 60-70.000).
Да ли имаш неки посебан разлог што истичеш Шумадију? Знаш да нема тачне дефиниције докле је Шумадија. Формално, и БГ је Шумадија.
Делује да је боље посматрати целу земљу. Срби у целој земљи и укупно грађани целе земље (укључујући Русе убијене у Словенији, чак и ако нису добили држављанство у међувремену, а требало би да јесу). Укључујући и геноцид над Италијанима.
Ово ми делује као да си питао да ли је током и После Првог светског рата више Руса погинуло од Немаца или од бољшевика.