Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Друго: 
У којој војној формацији је изгинуло највише Маћедонаца у Другом светском рату?
Одговори

(11-06-2025, 10:29 AM)Бенито Пише:  Друго: 

У партизанима. Њих су слали на Сремски фронт.
Одговори

(11-06-2025, 03:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-06-2025, 10:29 AM)Бенито Пише:  Друго: 

У партизанима. Њих су слали на Сремски фронт.
Највише их је погинуло у НОВЈ, а не у партизанима. 
Ово је мени и Теби исто, али није било њима.
Они нису приступили масовно партизанима док 1944
 године нису били убеђени да је то "званична државна војска". Тако су, на крају рата, заплатили што највећи део рата нису учествовали у ратним операцијама и углавном су, носећи бугарске униформе, седели у својим селима и градовима и чекали да се рат заврши. Овако или онако.
Тај менталитет већине Маћедонаца "ај да будемо на страни јачег" довео их је до конформизма и они су неспремни и недовољно обучени одведени на кланицу на Сремском фронту, у борбе између Дубровника и Требиња, и у околину Ђакова, где су масовно страдали, јер су били у сукобу са прекаљеним немачким војним формацијама.
Другим речима, Маћедонци су, иако су их највише поубијали Немци, највише страдали од комуниста.
Одговори

И треће питање:
Од које војске су највише страдали Шумадинци?
Одговори

(11-06-2025, 11:07 PM)Бенито Пише:  И треће питање:

Од комуниста, и не рачунајући одвођење на стрељање на Сремски "фронт".
Одговори

(11-06-2025, 11:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Образложи мало. Немој овако.
99,9% српских историчара у прошлости, садашњости, с Бога ми и у будућности, не да би одговарило другачије, него овај Твој одговор не би ни помислили да је тачан.
Зато Твој одговор мора бити образложен, макар у најкраћим цртама.
Одговори

(12-06-2025, 12:37 AM)Бенито Пише:  
(11-06-2025, 11:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Образложи мало. Немој овако.
99,9% српских историчара у прошлости, садашњости, с Бога ми и у будућности, не да би одговарило другачије, него овај Твој одговор не би ни помислили да је тачан.
Зато Твој одговор мора бити образложен, макар у најкраћим цртама.

За КГ округ имамо 1.500 имена убијених од комуниста ван борбе, плус око 1.000 несталих на крају и после рата.
Ти вероватно питаш и за убијене у борби, које нисмо пописивали. То је можда 500.
Тако да су овде дефинитивно Немци убили више, око 4.000.
Али када се гледа простор северно од Крушевца, па до Београда, од Колубаре до Велике Мораве, на основу овог што знамо делује да су црвени у вођству.
Када се гледају Србија и Источна Босна једно време (где се протезала немачка Команда Србије), Немци су убили 70.000 Срба, мада Динчић тврди да је 60.000.
Комунисти су сигурно убили више у Србији, без Источне Босне, ван борбе.
Одговори

Види овако:
Разумем ја Тебе потпуно, али схваташ и сам да за тако далекосежне закључке нужно је имати знатно више елемената. Поготово зато што један такав закључак може довести до знатне промене свести о Другом светском рату. Иако је од њега прошло већ 8 деценија.
Другим речима, да ли си Ти свестан импликација ако се један такав закључак испостави као тачан?
Одговори

(12-06-2025, 08:12 PM)Бенито Пише:  Види овако:
Разумем ја Тебе потпуно, али схваташ и сам да за тако далекосежне закључке нужно је имати знатно више елемената. Поготово зато што један такав закључак може довести до знатне промене свести о Другом светском рату. Иако је од њега прошло већ 8 деценија.
Другим речима, да ли си Ти свестан импликација ако се један такав закључак испостави као тачан?

Слабо ме занима политика.
Ван борбе, комунисти су убили више Срба него Немци.
Проблем је како рачунати ''Сремски фронт'': Да ли су комунисти водили омладину на стрељање или је то био рат као рат, рецимо као Солунски фронт, где је за три године погинуло много мање Срба.
Одговори

П.С.
Уосталом, образложи, за то и служи форум.
Одговори

(12-06-2025, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-06-2025, 08:12 PM)Бенито Пише:  Види овако:

Слабо ме занима политика.
Ван борбе, комунисти су убили више Срба него Немци.
Проблем је како рачунати ''Сремски фронт'': Да ли су комунисти водили омладину на стрељање или је то био рат као рат, рецимо као Солунски фронт, где је за три године погинуло много мање Срба.

Каква сад политика? Не разумем, а није ни важно.
Питање је било јасно:
Од које војске су највише страдали Шумадинци. Уопште, не одвојено, борба или ван борбе.
Дакле, ако Динчић тврди, а близу сличне констатације били су и неки други историчари, да су Немци за време рата убили, на подручју Шумадије (Београдског пашалука, 17 округа, или целе Недићеве Србије, а то је, чини ми се, 23 округа) око 60-70 хиљада људи, а Ти тврдиш (без Сремског фронта) да су комунисти, у току рата и на самом његовом крају, убили више, онда је то једно од највећих историчарских открића у Србији. 
Зашто сам напоменуо импликације таквог открића?
Зато што увек треба гледати упоредну историју. 
У којој земљи у Европи су "ослободиоци" убили више домицијалног становништва од окупатора? 
То је импликација.
Закључак који следи после једне такве тврдње је потпуно јасан. А то је да "ослободиоци" нису ослободиоци, а сходно томе треба да следе и законске консеквенце.
Ето, то је била поента мојег додатног питања на треће питање.
А поенту сва три питања овог циклуса објаснићу посебно.
Одговори

Ако говоримо о домицилном становништву, само она Комисије је објавила имена 60.000 убијених на територији данашње Србије, а има још више хиљада имена која се знају, а која они не прихватају. Да подсетим да је њихова процена за Србију 80.000. Ту је сад питање шта је била Недићева Србија, да ли и Банат? У Банату је убијено око 20.000 Немаца и већи број Срба, непознат за сада.
Шумадија није Београдски пашалук, он је био и преко Мораве.
Опет, да поновим, Немци су једно време у одмаздама стрељали и Србе из Источне Босне (који су урачунати у 60-70.000).
Да ли имаш неки посебан разлог што истичеш Шумадију? Знаш да нема тачне дефиниције докле је Шумадија. Формално, и БГ је Шумадија.
Делује да је боље посматрати целу земљу. Срби у целој земљи и укупно грађани целе земље (укључујући Русе убијене у Словенији, чак и ако нису добили држављанство у међувремену, а требало би да јесу). Укључујући и геноцид над Италијанима.
Ово ми делује као да си питао да ли је током и После Првог светског рата више Руса погинуло од Немаца или од бољшевика.
Одговори

(13-06-2025, 01:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ако говоримо о домицилном становништву, само она Комисије је објавила имена 60.000 убијених на територији данашње Србије, а има још више хиљада имена која се знају, а која они не прихватају. Да подсетим да је њихова процена за Србију 80.000. Ту је сад питање шта је била Недићева Србија, да ли и Банат? У Банату је убијено око 20.000 Немаца и већи број Срба, непознат за сада.
Шумадија није Београдски пашалук, он је био и преко Мораве.
Опет, да поновим, Немци су једно време у одмаздама стрељали и Србе из Источне Босне (који су урачунати у 60-70.000).
Да ли имаш неки посебан разлог што истичеш Шумадију? Знаш да нема тачне дефиниције докле је Шумадија. Формално, и БГ је Шумадија.
Делује да је боље посматрати целу земљу. Срби у целој земљи и укупно грађани целе земље (укључујући Русе убијене у Словенији, чак и ако нису добили држављанство у међувремену, а требало би да јесу). Укључујући и геноцид над Италијанима.
Ово ми делује као да си питао да ли је током и После Првог светског рата више Руса погинуло од Немаца или од бољшевика.
Ма, добро... Не мораш се сад хватати за појам Шумадије, јер сам га ја узео у 18 вековном облику, кад је Шумадија била синоним за Смедеревски санџак, односно нешто ужи појам. Свакако је Београд део Шумадије, све до ушћа Саве у Дунав. 
Дакле, мислио сам на Недићеву Србију, без Баната и без Новог Пазара и Косовске Митровице, који су само формално били део Недићеве Србије, а конкретно су били под немачком директном окупационом управом.
Дакле, Недићева Србија....
Највећи је ту спор, као што си нагласио, разврстати све оне који су довођени из других делова Краљевине Југославије у Недићеву Србију и ту убијани. Посебно када су егзекутори били Немци, јер је тих случајева било много, али и комунисти су довлачили људе у Београд из других крајева, ван Недићеве Србије, да би у Београду били убијени.
ПС што се тиче Русије, не заборави да на Брест-Литовски мир. Тек после тога су бољшевици поубијали силне Русе. Дакле, кад Русија више није била у Првом светском рату. Несумњиво је да су до тада више убили Немци.

Дакле, ако се докаже да су на подручју Недићеве Србије (без Баната, без Новог Пазара и без Косовске Митровице са околином) комунисти убили више Срба и другог домицијалног становништва од немачког окупатора, онда су Срби јединствени случај у Европи - више домицијалног становништва убили су "ослободиоци" од окупатора.
Мислим да се овом питању, које толико деценија леже неиспитано до краја, мора посветити не само дужна пажња, него се упрегнути што већи број историчара да се то питање разреши.
Одговори

За целу државу одавно се зна листа највећих убица: усташе, па Немци, па комунисти.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 40 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним