ПЕСНИK KОЈИ ЈЕ ШАБАЦ НОСИО У ИМЕНУ
Милорад Поповић Шапчанин био је један од најистакнутијих српских књижевника 19. века – песник, приповедач, драмски писац и културни радник. Рођен је 7. јула 1841. године у Шапцу, граду који је дубоко обележио његов идентитет, па је уз своје име и презиме додао и „Шапчанин”, што ће постати нераздвојни део његовог јавног и књижевног живота.
Потиче из образоване и угледне породице. Његов отац Сава Поповић био је познат учитељ, судија и писац педагошких текстова, али и политички опредељен човек – веран династији Обреновић. Због тога је породица била изложена политичким притисцима, што је довело до њиховог прогонства. Сава је најпре морао да напусти Шабац и пресели се у Земун, а потом у Ириг. У новембру 1843. године, Милорадова мајка Јелисавета Поповић са децом је протерана из Шапца и одлази у Ириг, где ће Милорад провести детињство.
Иако је рано напустио родни град, Милорад никада није заборавио своје порекло. Додавањем надимка „Шапчанин” свом имену желео је да сачува везу са градом из ког потиче. Током целог живота остао је привржен родном крају, а та припадност често се осети и у његовом књижевном изразу.
Милорад Поповић Шапчанин дао је значајан допринос српској књижевности, нарочито у областима поезије, прозе и драме. Био је и културни радник и један од уредника часописа који су обликовали српску књижевну сцену тог доба. Његово стваралаштво обухвата теме из народне историје, традиције и свакодневног живота, а кроз његов рад провејава дух народа и времена којем је припадао.
Умро је 1895. године, оставивши иза себе богат књижевни опус и снажан траг у српској култури.
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић