Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Комунизам - Титоизам

Црква није обавезна, а ни ја јој нисам адвокат, брат @Шумадинац има сигурно бољи коментар, он ми више од мене делује да мисли да све што лети да се једе, можда је и у праву.
Одговори

Нема лабаво...
[Слика: G3s-Dkk-OXEAAge-8.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Невероватна прича о Питеру Кемпу — британском официру СОЕ који је завршио у Албанији и Југославији током Другог светског рата. Његови мемоари „Без боја и грба“ једна су од најнеобичнијих авантуристичких прича које никада нисте чули.

Када је његова мисија пропала у Албанији, Кемп је морао да се повуче у Југославију како би се евакуисао из земље. Кемп се нашао у Беранама, суморном југословенском граду под партизанском контролом.

Мештани су шапутали да су они „људи краља Петра“ који мрзе комунисте — али партизани су све посматрали. Мештани су шапутали о ноћним рацијама, људима који су вриском вучени из својих кревета… и стрељачким водовима.

Атмосфера је била параноична и непријатељска. Партизани су се шепурили унаоколо „као људи који поседују свет“. Регрутовали су све, присиљавали жене на тежак рад и запошљавали агенте провокаторе да шпијунирају британске официре заробљене тамо.

Један партизански агент - Хрват пратио би их од кафића до кафића, претварајући се да је пијан да би им сео за сто. Власници кафића су били превише престрављени да га натерају да оде. Онда се једног дана удворио једанаестогодишњој девојчици. Британски официр Вејд га је избацио на улицу.

Албански посетиоци су држали Кемпу предавања о томе како је Црна Гора „етнички део Албаније“ и како ће бити управљана као таква под новим партизанским режимом. И то би се могло десити да Стаљин није искључио Југославију из Информбироа 1948. године.

У међувремену италијански ратни заробљеници, партизани су третирани као хелоти. Сваког јутра би пролазила „тмурна поворка“носећи балване „величине стабала“ како би хранили ватре другова. Кемп се сећао да је видео исте те људе као поносне „Викторије из Малаге“ током Шпанског грађанског рата

Партизани нису волели и сумњичили су британске официре - Кемпа због његових активности на Косову, остале због њихових контаката са Михаиловићем, а све њих због њихове националности.

Партизани нису крили своја осећања. Кемпа и његове колеге официре су вређали у лице као „сараднике“ Михаиловићевих снага. Позивани су на концерте где су се певале антибританске и антиамеричке песме и „држали увредљиви говори о нашим земљама“.

Осврћући се на своје искуство, Кемп закључује да су савези СОЕ у Југославији и Албанији били трагично погрешни. Верни савезници су напуштени, док су комунистичке снаге — често сурове и непријатељски настројене — добиле моћ. Цена? Издаја, стрељачки водови и наслеђе тишине.

Извор: Мирко Радош

https://x.com/frankblack2000/status/1979567727460130826

Моја напомена: Ова књига се може скинути са интернета као епуб или пдф конвертован из епуб-а. И већ сам нашао неке цитате које је навео Мирко Радош. Цитати су у поглављу "Црна Гора" у овој књизи.
Одговори

Један амерички дипломатски и конзуларни службеник је радио у америчкој амбасади у Београду у периоду од 2. јануара 1948 до 26. јуна 1955. године.

И овај Американац Вилијам Николин је присуствовао Петом конгресу КПЈ који је одржан у Београду и током њихове самокритике, они су јавно изјавили да су убили скоро 700 Немаца. И у следећој реченици наводе који је разлог том малом доприносу у рату.

Ово се наводи у два писма која је писао овај Американац који је био очевидац и ратни ветеран из Другог светског рата. Прегледати првих девет страница на следећем линку, ту се налазе три или четири странице ових писама

https://www.reaganlibrary.gov/public/202...VMMmFhCIjw
Одговори

(30-10-2025, 02:32 PM)Митић Пише:  Један амерички дипломатски и конзуларни службеник је радио у америчкој амбасади у Београду у периоду од 2. јануара 1948 до 26. јуна 1955. године.

И овај Американац Вилијам Николин је присуствовао Петом конгресу КПЈ који је одржан у Београду и током њихове самокритике, они су јавно изјавили да су убили скоро 700 Немаца. И у следећој реченици наводе који је разлог том малом доприносу у рату.

Ово се наводи у два писма која је писао овај Американац који је био очевидац и ратни ветеран из Другог светског рата. Прегледати првих девет страница на следећем линку, ту се налазе три или четири странице ових писама

https://www.reaganlibrary.gov/public/202...VMMmFhCIjw

Би ли навео ту реченицу.
Убили су око 3.700 до доласка Црвене армије, али у дефанзиви, ту је проблем.
Наравно, убили су много немачких ратних заробљеника, нарочито у Словенији маја 1945.
Одговори

(30-10-2025, 05:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  Би ли навео ту реченицу.
Убили су око 3.700 до доласка Црвене армије, али у дефанзиви, ту је проблем.
Наравно, убили су много немачких ратних заробљеника, нарочито у Словенији маја 1945.

Цитираћу цео пасус:

"Док сам био распоређен у америчкој амбасади у Београду, отприлике од 2. јануара 1948. до 28. јуна 1955. године, присуствовао сам Петом конгресу Комунистичке партије Југославије, одржаном у Београду, и у својој самокритици јавно су изјавили да су убили близу 700 Немаца. Разлог за тако мали допринос био је тај што су се налазили у динарском региону планина (углавном у Хрватској - Далмацији) где су италијанске трупе окупирале тај одређени терен. Делегати су изјавили да је географски немогуће прићи ближе немачким снагама". (Крај цитата)

Ово што Американац каже за географију није ништа спектакуларно, а пошто се помињу Италијани, ови губици од 700 Немаца би се односили, кад се гледа контекст, на период од 1941. до септембра 1943. године кад је Италија капитулирала.

Да се мало подсетим из географије: Динарски предео се простире кроз: Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Хрватску, Македонију, Словенију и Србију

https://geokutak.rs/upload/39-Lekcija%20808.pdf
Одговори

Благодарим!
Одговори

Ово је благо речено крајње неутемељено.
Само у Вајсу и Шварцу је убијено преко 1000 Немаца.
Не знам колико су Немаца партизани убили (верујем бар 5000 до 10 000) али свакако далеко, далеко преко тих небулозних 700.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

Најбоље је погледати оригиналне записнике са Петог конгреса КПЈ, па проверити где су расправљали о губицима Немаца током рата.

Постоји нека књига извештаја и реферата са овог конгреса, малопре је купих за 270 динара, па ћу прелистати шта су причали.
Одговори

(30-10-2025, 07:39 PM)Chicot Пише:  Ово је благо речено крајње  неутемељено.
Не знам колико су Немаца партизани убили (верујем бар 5000  до 10 000)  али свакако далеко, далеко преко тих небулозних 700.

У Шварцу и Вајсу 900 губици немачких јединица, од којих Немаца око 750, а до доласка Црвена армије око 3.700.
Партизани су писали ненормалне цифре у извештајима, чак и интерним. Као и о свом бројним стању. Али Совјети су им се подсмевали. Овај конгрес је био пре ИБ-а. Они просто нису знали немачке губитке, а изгледа да су морали да износе мање цифре због Совјета.
После су опет ударили у претеривање.
Одговори

Ма безвезе

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

(30-10-2025, 09:31 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(30-10-2025, 07:39 PM)Chicot Пише:  Ово је благо речено крајње  неутемељено.
Не знам колико су Немаца партизани убили (верујем бар 5000  до 10 000)  али свакако далеко, далеко преко тих небулозних 700.

У Шварцу и Вајсу 900 губици немачких јединица, од којих Немаца око 750, а до доласка Црвена армије око 3.700.
Партизани су писали ненормалне цифре у извештајима, чак и интерним. Као и о свом бројним стању. Али Совјети су им се подсмевали. Овај конгрес је био пре ИБ-а. Они просто нису знали немачке губитке, а изгледа да су морали да износе мање цифре због Совјета.
После су опет ударили у претеривање.

Не, били су преко 1000. Да је и 900 , ваљда је довољно да покаже колико је онај Митићев  "извор" поуздан. Партизани им готово све време наносе губитке (мада не ни близу тако високе). 
Ако причамо о периоду целог рата, немачки губици од партизана су већи од тих 3-4 000. Утврдили смо да су и у оној фамозној книнској ооперацији немачки губици били високи у апсолутним бројкама.  Ту су и острва и Далмација, губици током митских 7 офанзива итд  Само су у једној саботажи воза код сиска убили преко 200 немаца почетком 1944.
Овде не причамо о војној ефикасности, већ само о немачким стварним  губицима. 
5 конгрес је одржан неподредно после резолуције ИБ-а. То је био и директни повод.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

Да, непосредно после ИБ-а, у праву си, али у ствари ја сам у праву... јер су тада били још у фазону да ће чика Стаљин да се разљути, па су се увлачили и зато, као што рекох, давали ниже цифре.
Книнска операција је била после доласка Црвене армије. Иначе ту је био један немачки батаљон - колико их је погинуло? Ту су Хрвати из легионарске дивизије прешли у партизане.
Који је извор за тих 200 код Сиска?
Има више извештаја британских официра да су четници рушећи возове убијали тако много Немаца, али, те бројке нисам узимао здраво за готово кад сам правио онај попис немачких губитака. Деклује нелогично да толико погине минирањем једне пруге или воза.
Одговори

То је немачки Ултра извештај. То за саботажу код Сиска.

Било је пар хиљада Немаца у и око Книна, из 264.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним