Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Са "Преврата":
Цитат:Елем, четника је у рату погинуло, по првом и најбољем четничком „историчару“, становитом Милославу Самарџићу, око 1000, и словима хиљаду. Партизанима се може негирати шта год коме пало на памет, али две ствари не могу – да су их чинили претежно Срби и да су мушки изгинули, у много већем броју од четника. Тачка, од те теме ми је већ одавно мука.
Успут, мој одговор (мада би било боље нешто конкретније):
Цитат:
Нимбус on 30. avgust 2014. u 14:51 said:

пегепет:
„Елем, четника је у рату погинуло, по првом и најбољем четничком „историчару“, становитом Милославу Самарџићу, око 1000, и словима хиљаду. Партизанима се може негирати шта год коме пало на памет, али две ствари не могу – да су их чинили претежно Срби и да су мушки изгинули, у много већем броју од четника. Тачка, од те теме ми је већ одавно мука.“
Мука је мени од таквих лажова комуњарских ко што си ти.
Нигде М. Самарџић није написао то што си му прилепио. Да манемо басну (Поштовани уредници, рачунам да је израз „басна“ прихатљивија за цењени портал од тачнијег израза „просеравање“) о „мушкој погибији партизана“.
За предпоставити је да је друг пегепет злорабио један налаз г. Динчића, који је само прилог општој тематици, никако нешто комплетно.
(Једнако, М. Самарџић сматра да је понегде помињан број од 166.000 страдалих четника преувеличан.)

http://www.pogledi.rs/SpisakPalihCetnika.htm
[/quote]
Одговори

Да, то је то.
Партизани су много више гинули од четника јер су били аматерска паравојна формација, дакле предвођена лаицима. Они често нису знали шта се дешава на бојном пољу, тако да бих их Немци опколили и масакрирали, док су четници имали супериорнију организацију - од радио везе па даље редом - тако да Немци никад нису успели да их опколе.
Одговори

Ево један чланак на ту тему - Дражина и Титова ратна вештина, паралела:
http://www.pogledi.rs/drazina-i-titova-r...-paralela/
Одговори

Од бравара до Маршала!
Одговори

(30-08-2014, 03:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  Није, претерано је. Који извор наводе?

Не наводе ниједан. Али ту убрајају и присталице (убијене на Бањици и сл.) Ево:
Укупно учествовало у Другом светском рату: 250.000
Погинуло у борбама против окупатора: 10.000
Погинуло или убијено у нацистичким логорима: 16.000
Погинуло и стрељано од снага НОВЈ и стрељано од окупатора на стратиштима (присталица и припадника): 140.000
УКУПНИ ГУБИЦИ : око 166.000
Одговори

У борбама против окупатора, усташа и других квислинга погинуло је мање од 10.000. Исто као и у борбама против комуниста.
У нацистичким логорима је убијено или у одмаздама стрељано далеко више од 16.000, рачунајући и присталице. Свакако преко 50.000.
Од комуниста ван борбе, укључујући и присталице, десетине хиљада.
Одговори

(30-08-2014, 05:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, то је то.
Партизани су много више гинули од четника јер су били аматерска паравојна формација, дакле предвођена лаицима. Они често нису знали шта се дешава на бојном пољу,

Да, то је истина. Упада у очи да је најчешће помињана фраза, чак више од напада на четнике: " (дуже време) немамо никаквих информација од вас"/"упорно вам говоримо да се мора развијати обавештајна служба, а ви никако да се на то навикнете"/"стално (при повлачењу) губите непријатеља из вида и допуштате му да вас изненади"... отприлике тако.
Ове напомене се могу наћи у великом броју у свим фазама рата, нарочито у офанзиви на Србију 1944.
Одговори

Па да, нису знали ни где су њихове формације, а камо ли друге.
Не знам да ли си видео на дну претходне стране, поставио сам текст о томе:
http://www.pogledi.rs/drazina-i-titova-r...-paralela/
Одговори

Јесам, видео и прочитао.
Има тога у "Истина о Титовим партизанима", ако се не варам.
Остаће забележена чињеница да је то Титова најчешће понављана фраза (о недостатку информација) - засенивши притом и директиве за напад на четнике.
Сад ми жао што и то нисам бројао Креза
Одговори

Милославе, вероватно ниси гледао, па да те питам за мишљење.
Код Миломира је гостовао др Милош Костић, мислим да га знаш. Рекао је да је мајор Цига Стојановић, кад је прешао из Босне у Италију 1945. године, ухваћен од некога(ово није прецизирао) и да су га у Трсту испитивали браћа Попов да им каже тачну локацију где се Чича налази. Давали су му неке експерименталне ињекције, због којих му је нарушено здравље, па је убрзо и умро у Калифорнији. Костић каже да му је ово причао Стојановић. КОМЕНТАР?
ПС У две емисије има још занимљивих и непознатих ствари. Несрећа је што Миломир појма нема о овој теми, па га је унаказио глупим питањима. Ако сам добро разумео, Милош Костић је преживео Босанску Голготу.
Одговори

Uzeh u ruke udžbenik iz istorije za 8. razred, štampao ga Zavod za udžbenike. Ne znam da li ste videli kako udžbenik izgleda, čini mi se da su o II svetskom ratu pisali korektno. Spominju Dragišu Vasića na tri mesta. Na kraju tvrde kako je pri povlačenju na Lijevča polju uhvaćen na prevaru od strane ustaša i ubijen u jednom od njihovih logora (Jasenovac ili Stara Gradiška). Da li je to tačno?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Јесте, он се повлачио са Павлом Ђуришићем.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Није коректно написано. И ја сам читао, као и за средњу школу. Пише да су партизани хтјели ослобођење а не власт, пише да су побједили на Неретви и то убједљиво, пише да је Дража, чим су четници почели да губе (ваљда после Неретве), почео да сарађује са Швабама, усташама, Талијанима итд. "да би се одржао". Не пишу ни једну четничку битку против окупатора сем Лознице - али и то не прецизирају да су Дражиновци. Док о Ужичкој републици млате на све стране. Једино што пишу афирмативно, ваљда због закона из 2004. да су оба покрета антифашистички (иако су четници сарађивали са окупатором)
Питање за М.С:
Како је Васић дошао до Босне и кренуо за Павлом, колико се сјећам, негдје сам прочитао да је он отишао из ВК док су још били у Србији? Да ли се прије Босне вратио у ВК?
Одговори

Априла 1945. му се придружио на десној обали реке Врбас, заједно са Остојићем, Баћовићем и Лалатовићем.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 34 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним