Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дешифровање немачких порука од стране Британаца

(28-09-2014, 09:17 PM)ватхра Пише:  Са којим изворим шкрипи? Ово су немачки извештаји. Наведено је стручно шта су радили, нема ту интерпретација. И текст код Кристоса је рађен на основу тих извештаја, као и на основу послератног испитивања немачких декриптера.
Ако у немачком извештају видимо да су они знали да су четници користили дуплу транспозицију, шифру добијали из штампаних литерарних радова, користили адитиве за 4-цифрене шифре - све оно што сте и ви навели у упутству за коришћење шифри, онда не разумем шта се не поклапа?

Истина је, хватали су Немци доста депеша, четничких и комунистичких. Комунистичке највише у 1944 - оне које су користиле британске станице и кључеве. Занимљиво да је веза са Москвом остала најбоље сачувана.
(28-09-2014, 09:17 PM)ватхра Пише:  Сумњам да постоје оригиналне депеше, такве ствари се због поверљивости не чувају у формату у ком су добијене.
Хм..Занимљиво Smile
Одговори

Ти си геније ватхра!Како се ти разумеш у све а ми остали немамо појма.Немој да си наиван,21 век је побогу.

Треба да нагласим да је тема Дражина рехабилитација а не хвалисање ко је био бољи у сакривању депеша од Немаца.Овде у овим исечцима из докумената лепо пише у корист рехабилитације нашег Чиче.
Одговори

(28-09-2014, 09:33 PM)Ковач Пише:  Треба да нагласим да је тема Дражина рехабилитација а не хвалисање ко је био бољи у сакривању депеша од Немаца.Овде у овим исечцима из докумената лепо пише у корист рехабилитације нашег Чиче.
Ако мислиш да је у корист рехабилитације то што су Немци пратили четнички саобраћај мораћу да те разочарам - Немци су врло помно пратили и саобраћај НДХ.

(28-09-2014, 09:32 PM)Chicot Пише:  Истина је, хватали су Немци доста депеша, четничких и комунистичких. Комунистичке највише у 1944 - оне које су користиле британске станице и кључеве.
Да ли сам добро разумео последњу реченицу - комунистичке станице које су користиле британске кључева? Хајде појасни у сваком случају.

(28-09-2014, 09:32 PM)Chicot Пише:  
(28-09-2014, 09:17 PM)ватхра Пише:  Сумњам да постоје оригиналне депеше, такве ствари се због поверљивости не чувају у формату у ком су добијене.
Хм..Занимљиво Smile
Наравно има и изузетака. Треба и знати да су поруке дешифроване на више места.
Одговори

Четничке јединице које су биле на територији НДХ нису биле под Дражином командом! Мислим на јединице западно од Романијског корпуса.
Одговори

(28-09-2014, 09:51 PM)Ковач Пише:  Четничке јединице које су биле на територији НДХ нису биле под Дражином командом! Мислим на јединице западно од Романијског корпуса.

Да ли јесу или нису дало би се дискутовати, али сигурно јесу комуницирали радиом. Ево овде ти је Самарџић написао целу књигу о депешама Дража - Ђујић.

Али погрешно си ме схватио - Немци су прислушкивали и своје савезнике Хрвате, НДХ.
Одговори

Како да те човек разуме када твоје депеше ни ЦИА не може да дешифрује.Истина је само једна!Ако ти није тешко напиши нешто о прислушкивању НДХ ! Баш ме занима шта је то што Дражу оспорава из НДХ извора.
Одговори

(28-09-2014, 09:45 PM)ватхра Пише:  
(28-09-2014, 09:32 PM)Chicot Пише:  Истина је, хватали су Немци доста депеша, четничких и комунистичких. Комунистичке највише у 1944 - оне које су користиле британске станице и кључеве.
Да ли сам добро разумео последњу реченицу - комунистичке станице које су користиле британске кључева? Хајде појасни у сваком случају.

(28-09-2014, 09:32 PM)Chicot Пише:  
Хм..Занимљиво Smile
Наравно има и изузетака. Треба и знати да су поруке дешифроване на више места.

Комунистичке јединице су користиле британске станице и шифру. Немци су их бушили као сито, Тито мало мало па кука како им је "опет проваљена шифра". Најбезбедније су биле оне које су ишле преко Копинича и другим каналима - са Москвом.

Да, очекивао сам да ће да искрсне неки "изузетак".. Свакако, Дражине депеше су врло поверљиве па немачке оригинале на којима се види да су хватане треба уништити, али зато немачка комуникација на армијском нивоу или групе армија нису толико, те се оне чувају (у Хинслијевом ковчежићу) Smile
Одговори

(28-09-2014, 10:43 PM)Chicot Пише:  Комунистичке јединице су користиле британске станице и шифру. Немци су их бушили као сито, Тито мало мало па кука како им је "опет проваљена шифра". Најбезбедније су биле оне које су ишле преко Копинича и другим каналима - са Москвом.
Ја бих те замолио за извор да су партизани користили британске шифре, пошто то први пут чујем. Јесу користили у мањем броју дуплу транспозицију, али то нема везе са Британцима.
Четници су од 42-е почели да користе транспозицију, коју су користили и Британци на терену, али нисам нашао за извор који наводи да ли је то било под њиховим утицајем. За партизане јесам нашао извор који наводе како су добијали упутства од Совјета, али не и од Британаца.
Одговори

(28-09-2014, 09:54 PM)ватхра Пише:  
(28-09-2014, 09:51 PM)Ковач Пише:  Четничке јединице које су биле на територији НДХ нису биле под Дражином командом! Мислим на јединице западно од Романијског корпуса.

Да ли јесу или нису дало би се дискутовати, али сигурно јесу комуницирали радиом. Ево овде ти је Самарџић написао целу књигу о депешама Дража - Ђујић.

Али погрешно си ме схватио - Немци су прислушкивали и своје савезнике Хрвате, НДХ.
Па прислушкивали су и партизане.Имаш на овом форуму доста слика партизана са Немцима и усташама.Значи савезници прислушкују савезнике.Сигурно имаш документе у којима се види како партизани прислушкују Немце или Усташе а били су савезници.
Одговори

(28-09-2014, 09:17 PM)ватхра Пише:  
(28-09-2014, 09:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нешто озбиљно шкрипи у овој анализи, не подудара се са четничким, комунистичким, немачким и др. изворима са терена. Надам се да ћемо једном заиста видети те оригиналне депеше које су Немци дешифровали. Имам те четничке депеше и по датумима и по бројевима, па бих упоредио. Нпр. у овом чланку пише да су депеше често потписиване са ''генерал Дража Михаиловић''. А нису, по сећању бих рекао да можда баш ни једна није тако потписана.
Са којим изворим шкрипи? Ово су немачки извештаји. Наведено је стручно шта су радили, нема ту интерпретација. И текст код Кристоса је рађен на основу тих извештаја, као и на основу послератног испитивања немачких декриптера.
Ако у немачком извештају видимо да су они знали да су четници користили дуплу транспозицију, шифру добијали из штампаних литерарних радова, користили адитиве за 4-цифрене шифре - све оно што сте и ви навели у упутству за коришћење шифри, онда не разумем шта се не поклапа?

Сумњам да постоје оригиналне депеше, такве ствари се због поверљивости не чувају у формату у ком су добијене.
Што се тиче Михаиловићевог потписа, имате ли скен неке депеше како је послата са потписом? Може и текст, ако је лакше, довољна је и кратка, али да има потпис.
Нема. Ево прегледао сам неколико стотина депеша из 1944. године. Само на једном месту на крају пише ''То поручује Чича'', а на другом ''Поздрав генерал Трифуновић''. Дакле, нема никаквих ознака на крају, што је и логично, јер се по шифри станице знало ко пише.
Шкрипи цела прича, просто догађаји су се другачије одвијали.
А сумњиво ми је што баш нема ни једне цитиране депеше (од тих наводно ухваћених).
Одговори

Иначе, четници су дуплу шифру увели 1943, чини ми се у јесен, а не 1942.
У оном чланку пише да су Немци дешифровали просечно 50 четничких депеша месечно 1943. и 1944, а највише 113, јуна 1944.
Ево бројао сам за јануар 1944, Дражина главна станица, дакле она за слање депеша командантима, слала је дневно 35, 32, 49, 38, итд, депеша, значи месечно преко 1.000.
Отприлике је и примала толико.
Плус станица за иностранство.
Плус месне команде својим јединицама, Команда Србије, итд.
Плус групе корпуса и корпуси који су имали станице за комуникацију са корпусима и бригадама.
Плус обавештајци.
То би било 3-4.000 депеша месечно. Значи да су Немци дешифровали 1,5%.
Имајте у виду да је код партизана радио саобраћај био много мањи него код четника.
Одговори

(28-09-2014, 11:29 PM)ватхра Пише:  
(28-09-2014, 10:43 PM)Chicot Пише:  Комунистичке јединице су користиле британске станице и шифру. Немци су их бушили као сито, Тито мало мало па кука како им је "опет проваљена шифра". Најбезбедније су биле оне које су ишле преко Копинича и другим каналима - са Москвом.
Ја бих те замолио за извор да су партизани користили британске шифре, пошто то први пут чујем. Јесу користили у мањем броју дуплу транспозицију, али то нема везе са Британцима.
Четници су од 42-е почели да користе транспозицију, коју су користили и Британци на терену, али нисам нашао за извор који наводи да ли је то било под њиховим утицајем. За партизане јесам нашао извор који наводе како су добијали упутства од Совјета, али не и од Британаца.
А како би иначе комуницирао са својим штабовима преко британских радио станица? Одмах да кажем, комуникација са Москвом је уређена још пре рата, то није мерило.
Морам да нађем тачно извор... Мислим да има код меклејна о томе: Након десанта на Дрвар, Тита су евакуисали у Италију на његов захтев, јер је био дезоријентисан и није могао да ступи у контакт са својим јединицама пошто у околини није било официра за везу. Американцима се јавља да је Тито евакуисан због слома везе - што је био и логичан одговор (наводно су у то време Британци имали проблема са везама у Италији што је запазио Роберт Марфи). Иначе, Тито није обновио везе ни са једном својом јединицом до 17 јуна. Форин Офис је разматрао да се та чињеница искористи како би се притиснуо на задовољавајући договор са Шубашићем. Изабран је другачији пут, Тито је враћен на Вис и волшебно, преко ноћи, повраћена му је могућност комуникације са штабовима посредством Британаца.
Одговори

(29-09-2014, 12:31 AM)Милослав Самарџић Пише:  Иначе, четници су дуплу шифру увели 1943, чини ми се у јесен, а не 1942.
Милославе, шта је то транспозиција а шта је то дупла шифра?
И још занимљивије, шта су то четници користили 1941. ако су тек следеће године увели транспозицију?

(29-09-2014, 12:31 AM)Милослав Самарџић Пише:  У оном чланку пише да су Немци дешифровали просечно 50 четничких депеша месечно 1943. и 1944, а највише 113, јуна 1944.
Ево бројао сам за јануар 1944, Дражина главна станица, дакле она за слање депеша командантима, слала је дневно 35, 32, 49, 38, итд, депеша, значи месечно преко 1.000.
Отприлике је и примала толико.
Плус станица за иностранство.
Плус месне команде својим јединицама, Команда Србије, итд.
Плус групе корпуса и корпуси који су имали станице за комуникацију са корпусима и бригадама.
Плус обавештајци.
То би било 3-4.000 депеша месечно. Значи да су Немци дешифровали 1,5%.
Имајте у виду да је код партизана радио саобраћај био много мањи него код четника.
Нађите неког да вам преведе са енглеског.
Број депеша који наводите се односи само на саобраћај са владом у Лондону.

У пасусу изнад су навели колико су дешифровали локалног саобраћаја. За 1944. подаци су:
1. квартал 4500 порука
2. квартал 4400 порука
3. квартал 2500 порука
4. квартал 776 порука
То је укупно преко 12 хиљада порука.
Приметан је пад са око 1500 порука месечно на 280 просечно у задњем кварталу.
Ако упоредимо то са бројем који сте дали (отприлике два пута по хиљаду за јануар само за Дражин штаб), видимо да се ради о озбиљном проценту ухваћених и дешифрованих порука. Немци наводе да су у око 55% случајева били успешни са двоструком транспозицијом, што јесте у горенаведеним цифрама.

----

Код партизана су у истом периоду дешифроване поруке:
1. квартал 1944. 7600 порука
2. квартал 14000 порука
3. квартал 12500 порука
4. квартал 10024 порука
То је укупно преко 12 хиљада порука.
Пад броја прочитаних порука у овом случају приписују увођењу Нове шифре, коју нису могли да читају.

(29-09-2014, 12:44 AM)Chicot Пише:  А како би иначе комуницирао са својим штабовима преко британских радио станица?
На Енглеском? Креза
А сад озбиљно, имаш ли ти уопште представу како је функционисао радио саобраћај и шифровање?

(29-09-2014, 12:44 AM)Chicot Пише:  Морам да нађем тачно извор... Мислим да има код меклејна о томе: Након десанта на Дрвар, Тита су евакуисали у Италију на његов захтев, јер је био дезоријентисан и није могао да ступи у контакт са својим јединицама пошто у околини није било официра за везу.
Титови шифранти су све време били са њим. Мањи проблем је био што су изгубили радио станице, а већи што су са њима биле и шифре. Да би се замениле шифре требало их је послати по куририма у јединице што је трајало.
Одговори

Пријатељу, озбиљно тестираш моју добру вољу да са тобом дискутујем цивилизовано и да те уопште третирам као саговорника. И даље се постављаш као надувенко који долази овде да поставља питања и дели лекције. Мислим да ти после оваквих "рупетина" које редовно показујеш не би шкодило мало скрушености.
Батали те приче. Јасно је обојици да имамо другачије ставове и да нико никога неће убедити у супротно, али то не значи да не можемо да размењујемо квалитетне информације на обострану корист.
(29-09-2014, 09:03 AM)ватхра Пише:  А сад озбиљно, имаш ли ти уопште представу како је функционисао радио саобраћај и шифровање?
Овде питање уопште није техничке природе.
Основно питање је како су функционисале британске службе и каква је политика вођена према партнерима, нарочито према политички релативно безначајнима, као што су покрети отпора на Балкану.
Да ли би уопште могли да се користе њиховим средствима без њиховог уплитања и мешања? Поготову што су знали да ови као комунисти нагињу Совјетима, од којих су пошто пото хтели да их одвоје и упрегну у своје амове?
(29-09-2014, 09:03 AM)ватхра Пише:  Титови шифранти су све време били са њим. Мањи проблем је био што су изгубили радио станице, а већи што су са њима биле и шифре. Да би се замениле шифре требало их је послати по куририма у јединице што је трајало.
Не разумем, шифранти су били ту, али су шифре изгубљене, заједно са станицама? Колико је трајало, тачно до дана док није отишао на Вис? И сви курири су стигли на одредиште волшебно истог дана? Јел капираш које је расуло настало јер нису знали ни где је ни да ли је жив? Нико, док није јављено - преко Москве, или док нису сазнали преко радија.
Ватра, двојица (мислим) шифраната који су били са њим у авиону (кога су возили Руси и у коме није било ни једног Британца - ако се добро сећам) су одржавали везу са Москвом (тада није било потребе да се то крије, имали су покриће у совјетским мисијама). Они нису комуницирали са штабовима.

(29-09-2014, 09:03 AM)ватхра Пише:  У пасусу изнад су навели колико су дешифровали локалног саобраћаја. За 1944. подаци су

Јел постоје подаци о дешифрованим четничким и партизанским порукама за 1942. и 1943?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним