Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто су се разишли војводе Јевђевић и Ђујић?

(27-10-2014, 10:05 PM)Равногорац Пише:  
(27-10-2014, 05:33 PM)Игмански Четник Пише:  Упознао сам људе који су за Ђуића и који су за Јевђевића,мислим на њихове борце.
Морам рећи да су ми се више свидјели људи који су били уз војводу Јевђевића.

Ал ти је аргумент,свака ти част.RolleyesRolleyesRolleyesСирома'

Говорим и о њиховим изјавама о личностима и дјелима двојице војвода

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори

(27-10-2014, 10:39 PM)Игмански Четник Пише:  
(27-10-2014, 05:33 PM)Игмански Четник Пише:  Упознао сам људе који су за Ђуића и који су за Јевђевића,мислим на њихове борце.

Види само шта си овде написао:

Цитат:Послато од Игмански Четник - Јуче 04:51 PM
Да ли има људи којима је познато да је Ђуић отровао потплативши Изалијане,војводу Бирчанина?

Да поставим противпитање: Да ли си ти крштен?

Имаш овде горе твој коментар у вези Војводе Ђујића, кога си се усудио да пљујеш на тако примитиван и прост начин, тако да ја не могу и поред најбољих намера да уђем са тобом у озбиљну полемику око тих ствари. Од мене рационалан, конструктиван и пре свега озбиљан одговор на твоје пљување нећеш добити, јер си показао да си нико и ништа, нитков. Безобразни провокатор, миш, који као стрина трачара шири рекла-казала приче, које је чула ко зна где. Не трабуњај овде док нам не сервираш конкретне доказе за твоје лажне тврдње, јер си стварно претерао.

Уосталом ме веома чуди да се на овом форуму толерише твоје писање о Војводи Ђујићу.

Да ме не схвати неко погрешно, немам ја ништа против добронамерне критике, али то што пише Игмански Четник о Војводи је СРАМОТА а не критика, јер он нема доказе за те тврдње иако сам га претходно већ замолио да их достави. То што он ради се зове говор мржње, псовање, вређање и пре свега клеветање.
Одговори

(27-10-2014, 10:11 PM)Мргуд Пише:  То је твоја интерпретација али ја се са тим не слажем. Тачно јесте да је четнички покрет у Србији био јачи,
Којој Србији? Није било РС до краја рата, дакле не важи тај термин у опису ратних догађаја. То што си га прихватио - опет указује на... Smile
Дакле биле су бановине, границе РС уопште нису биле у оптицају, нису постојале, нити је за четнике и уопште за Краљевину важило ишта сем предратног устројства.

(27-10-2014, 10:11 PM)Мргуд Пише:  али је исто тако тачно да је партизански покрет био надмоћнији у неким другим деловима Југославије.
Очигледно је да сугеришеш да су комунисти били јачи преко Дрине, што опет указује на... Smile
Нису, били су јачи западно од линије Козара - Дрвар, а то је много далеко од Дрине.

(27-10-2014, 10:11 PM)Мргуд Пише:  Да су баш били презрени и сл. то је велико питање? Свакако да у извесним деловима земље јесу, али такође су и четници у појединим деловима земље били презрени због несавесних поступака њихових јединица.
Ова твоја реченица опет указује на... Smile
Иначе не може се повући паралела између четника и партизана по овом питању, била је превелика разлика.

(27-10-2014, 10:11 PM)Мргуд Пише:  Приде, да је војно устројство показало већу надмоћ од партијског у тадашњим оквирима не би партизани ни имали шансе да се на крају рата прогласе победницима, јер би били разбијени већ раније.
И ово наравно сугерише на... Smile
Дал је уопште неко био разбијан као партизани?
Наведи неку формацију да је претрпела толико пораза са толиком несразмером у губицима, и не рачунајући последичне губитке цивила?

(27-10-2014, 10:11 PM)Мргуд Пише:  Али нису, већ су изгурали до краја рата и уз обилату помоћ СССРа и Енглеске из грађанског рата изашли као победници.
А у Пољској, Чехословачкој, итд?
Да, наравно, и ово сугерише на... Smile
Одговори

(27-10-2014, 10:39 PM)Игмански Четник Пише:  

У праву је Равногорац, нема сврхе такво писање.
Одговори

„Није мени ка свештенику било лако гледати касапницу и јуришати. Из моје свијести никада три слике не могу да избришем. У Небљусима, код мјеста Срба у Лици, водили смо борбе са усташама и потисли их. Ја сам упао у једно двориште, кућа малена, скромна, дрв...ени праг, испод њега рупа и кроз ту рупу људска крв је изишла у локву, у језерце. Уђем унутра: деветоро чељади, цијела породица заклана, људи и жене пребачени као снопље. А једно дјетенце, можда је имало годину дана, цурица, тек проходала, или није, остала жива. Како – то је чудо Божје! Пузала је по поду, по родитељској крви, и крвавим рукама ослањала се о зид. Ђе год је руком пипнула, ту је остала слика њезине рукице на зиду. Ту слику никада не могу заборавити.
Затим, била је четврта офанзива, Титова... кад су га Нијемци и усташе потисле из Лике, Кордуна и Баније, он је бјежао преко Дрвара, према Ливну, Гламочу, и горе према Херцеговини. Зима је била. Комунисти разгласе да Нијемци, усташе и четници иду заједно, да кољу све редом. И повукли су за собом доста жена и дјеце из Лике. Ја сам на висини Грахова сачекивао Титове колоне које су бјежале од Нијемаца, усташа, разбијао те колоне и купио народ. Смјештао га у моја села и касније враћао кућама. Многе су жене, међутим, вукле дјечицу са собом: неће матер да остави дијете! Тито је лукаво дошао на идеју – пошто се војска споро креће ради жена и ради дјеце – да један посебан батаљон преузме дјецу, а матере нека иду својим мужевима. Болничарке и посебне јединице, наводно, водиће рачуна о дјеци. И сада, он је покупио ту дјецу... Једно сто и педесет. А испод врха планине Шатора постоји Шаторско језеро, врло живе воде, и ту је била државна кућа за чувара шуме. Луксузна вила, планински стил. Сва та дјеца, ја сам бројио костуриће њихове, сва су смјештена у ту кућу и кућа је запаљена! Ја сам касније наишао, мјесец дана касније, снијег је био, а кошчице оне дјеце вириле су из снијега. Ту слику такођер не могу заборавити.
Нијесмо имали фотографски апарат, али једна сцена могла би се узети за вјечни споменик: Личанка, мајка која није хтјела да преда дјецу, сјела је на камен шумске стазе, отприлике један километар од оне куће. Још се лешеви нијесу распали, још су били замрзнути. Мајка једно дијете вако (показује руком) на дојку притисла, једно је на кољенима, ухватила ручицом испод пазуха, а једно лежи на земљи, најстарије, ухватило се рукама око њене ноге.
Та слика ми никада не излази из главе.
И ко онда не би убијао комунисте, ко не би убијао усташе?!
Ми смо се борили, кажем вам, ми нијесмо дигли устанак да срушимо усташку државу, ми смо били присиљени да бранимо голе животе и огњишта своја! Није било избора: или бити заклан или борити се! И ми смо изабрали борбу, рачунали смо да је боље погинути у борби него чекати да те закољу на сопственом огњишту!“ ВОЈВОДА ЧЕТНИЧКИ ЂУЈИЋ МОМЧИЛО

Мислим да је јако дискутабилно ко се налази иза ових псеудонима, који лепо пишу ћирилична слова из уносе раздор међу српске националисте... Ове бљувотине нису вредне било каквог коментара. Оно што је данас нама важно, јесте да и Јевђевићеви и Ђујићеви саборци и следбеници држе заједно свеће воштанице за покој душе Ђенерала Драже, у братској слози и љубави раде на нашем националном пољу... Нека је слава нашим честитим див јунацима, четничким Војводама Доброславу Јевђевићу и Момчилу Ђујићу.
Одговори

Илија могуће је да је сада у последње вријеме тако.
Можда млађи нешто ураде да се слога постигне.
Нећу више да улазим у полемике,јер је ваљда упућенима добро познато да је у вријеме разлаза било веома напето.
Непотребна расправа која не води ничему,свако своје тврди и ту нема краја.
Свако добро од Господа!

Одговори

(28-10-2014, 01:20 AM)Клишанин М.Илија Пише:  Мислим да је јако дискутабилно ко се налази иза ових псеудонима, који лепо пишу ћирилична слова из уносе раздор међу српске националисте...
То би био лак одговор... али на жалост није тачан. Налазе се наши људи, као што су и о Ђујићу (и Јевђевићу) износили неистине њихови негдашњи сарадници.
Што се мене тиче, доживављам као неку врсту личног пораза кад неко тако нешто пише, јер то значи непризнавање књига попут ове за реалне:
http://www.pogledi.rs/djeneral-draza-voj...-prepiska/
Нпр. у овој књизи је око 2.000 депеша које су разменили Дража и Ђујић за време рата, а које сам сакупљао више година. Сем тога, ту су дата документована објашњења свих кључних догађаја, попут Битке за Грачац - и опет те гласине опстају. Наравно, оне се не поткрепљују, али, ипак, није пријатно гледати да се толики рад не уважава, већ се даје предност гласинама.
Одговори

(28-10-2014, 09:55 AM)Игмански Четник Пише:  Илија могуће је да је сада у последње вријеме тако.
Нећу више да улазим у полемике,јер је ваљда упућенима добро познато да је у вријеме разлаза било веома напето.
Свако добро од Господа!
Ја бих више волео да прокоментаришеш ову књигу:
Одговори

(28-10-2014, 03:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2014, 09:55 AM)Игмански Четник Пише:  Илија могуће је да је сада у последње вријеме тако.
Свако добро од Господа!
Ја бих више волео да прокоментаришеш ову књигу:

Бићу искрен немам је,а поштујем твој рад брате,па ћу због тога да је наручим и онда ћемо причати,јавићу се директном поруком теби брате Милославе да је наручим почетком новембра док се мало оправим са новцима

Одговори

Цитат:Којој Србији? Није било РС до краја рата, дакле не важи тај термин у опису ратних догађаја. То што си га прихватио - опет указује на...

Овде сте Самарџићу сада Ви контрадикторни сами себи. Не мало пута, управо из Вашег пера и тастатуре, се овде на форуму неке компарација снага ограничавала на територију данашње Србије. Тада бановине није нико помињао. У складу са тим и ја коментаришем снаге у границама данашње Србије.

Цитат:Очигледно је да сугеришеш да су комунисти били јачи преко Дрине, што опет указује на...
Нису, били су јачи западно од линије Козара - Дрвар, а то је много далеко од Дрине.

А у ствари не сугеришем. Ја сам написао дословно били јачи у неким другим деловима Југославије, а ово "Дрине" је Ваш призвољни извод тј. произвољно тумачење. Ја Дрину нисам нигде споменуо.

Цитат:Ова твоја реченица опет указује на...
Иначе не може се повући паралела између четника и партизана по овом питању, била је превелика разлика.

Опет произвољно тумачење. Ја нисам повлачио никакве паралеле, већ сам написао да су у одређеним деловима земље (а нагласио сам да пишем о КЈ тј. у границама КЈ) четници такође имали лош глас због разних разлога (насиље локалног интезитета, ратни злочини, активне комунистичке или усташке пропаганде и сл.).

Цитат:Дал је уопште неко био разбијан као партизани?
Наведи неку формацију да је претрпела толико пораза са толиком несразмером у губицима, и не рачунајући последичне губитке цивила?

Партизани су имали највећи број пораза у дирекном одмеравању снага са ЈВуО, међутим не треба из вида изгубити чињеницу да су партизани (или презицније партијски врх) често тражили сукобе са окупатором у којима нису имали никакве шансе, само да би покренули реакцију окупатора тј. кажњавање цивила, што је доводило до прилива нових бораца у њихове редове. Ни један нормалан официр (с обзиром да је ЈВуО махом почивала на војном уређењу) не би повео јединицу у пораз, али зато би искрени партијац по наређењу партије то врло лако урадио. И тако је и рађено. Ту се сада отвара друго питање. Иако су партизанске јединице у више наврата биле озбиљно разбијен,е где је било потребно још само мало да им се зада одлучујући ударац и грађански рат реши у корист ЈВуО много раније пре уласка Црвене армије, то није урађено. Зашто? Очигледно да или ЈВуО није имала тај капацитет да зада тај завршни ударац (у шта лично не верујем) или једноставно није имала све елементе који су били неопходни да задају завршни ударац (у шта лично верујем да је тако). Ти елементи се пре свега односе на јасну хијерархију и организацију која није функционисала тако перфектно, савршено и одлучно, како је Ви представљате. Јер да јесте ни Ви ни ја не би било рођени у СФРЈ.

Цитат:А у Пољској, Чехословачкој, итд?
Да, наравно, и ово сугерише на...

Шта у Пољској и Чехословачкој? Не разумем упис.

Ја лично уважавам Ваш рад али мислим такође да морате мало флексибилније да посматрате своје ставове, теорије и хипотезе. Не може да се руши комунистичка догма, на начин да се нове историјско-теоријске парадигме постављају на истим основама као комунистиче тј. да су непогрешиве и необориве. А помало стичем утисак да се поједине Ваше тврдње крећу у том правцу и мислим да лично ни за Вас, ни за цео ваш рад у целини то није добро.

Поздрав.
Одговори

(28-10-2014, 07:58 PM)Мргуд Пише:  
Цитат:Којој Србији? Није било РС до краја рата, дакле не важи тај термин у опису ратних догађаја. То што си га прихватио - опет указује на...

Овде сте Самарџићу сада Ви контрадикторни сами себи. Не мало пута, управо из Вашег пера и тастатуре, се овде на форуму неке компарација снага ограничавала на територију данашње Србије. Тада бановине није нико помињао. У складу са тим и ја коментаришем снаге у границама данашње Србије.
Не бих рекао, у тим ситуацијама увек нагласим ''на територији данашње Србије'', док си ти овде написао само ''у Србији''.
Мало је апсурдна та поставка ''тада бановине нико није помињао'', а да се истовремено говори о унутрашњим границама које нису постојале.

Цитат:Очигледно је да сугеришеш да су комунисти били јачи преко Дрине, што опет указује на...

А у ствари не сугеришем. Ја сам написао дословно били јачи у неким другим деловима Југославије, а ово "Дрине" је Ваш призвољни извод тј. произвољно тумачење. Ја Дрину нисам нигде споменуо.
Ниси, али јасно произилази из контекста, барем мени.

Цитат:Ова твоја реченица опет указује на...
Опет произвољно тумачење. Ја нисам повлачио никакве паралеле, већ сам написао да су у одређеним деловима земље (а нагласио сам да пишем о КЈ тј. у границама КЈ) четници такође имали лош глас због разних разлога (насиље локалног интезитета, ратни злочини, активне комунистичке или усташке пропаганде и сл.).
Ако су такође имали лош глас, зар није то паралела у смислу - симетрија?

Цитат:Дал је уопште неко био разбијан као партизани?
Партизани су имали највећи број пораза у дирекном одмеравању снага са ЈВуО, међутим не треба из вида изгубити чињеницу да су партизани (или презицније партијски врх) често тражили сукобе са окупатором у којима нису имали никакве шансе, само да би покренули реакцију окупатора тј. кажњавање цивила, што је доводило до прилива нових бораца у њихове редове. Ни један нормалан официр (с обзиром да је ЈВуО махом почивала на војном уређењу) не би повео јединицу у пораз, али зато би искрени партијац по наређењу партије то врло лако урадио. И тако је и рађено.
Важнији су порази партизана од Немаца, били су неупоредиво већи него од четника.
Да су они ''често тражили сукобе са окупатором'', то је чињенична грешка. Прочитао сам све томове њиховог Врховног штаба до доласка Црвене армије. Не да се сукоби са окупатором не траже често, него се често избегавају, ради борбе против четника - то се увек наређује. Код њих уопште нема офанзивних планова везаних за окупатора, само одбрана и избегавање сукоба ''за сада''.
Њих су Немци тако тукли из другог разлога - због погрешне тактике. Наиме, били су герила а проглашавали су тзв. слободне територије, које су аутоматски постајале границе фронта, а герила нема шансе у фронталном рату. То се понављало више пута, са ужасним последицама.
То није радила ни герила у Совјетском Савезу.
Зашто су то радили? Због рекламе - да се чује за њих у свету.
Немачке операције и усташки масакри који су следили, или одмазде стотину за једнога, нису доводиле до повећања бројног стања партизана - напротив, због тога су им се јединице расипале.
То што пишеш радили су на територији данашње Србије 1941, али условно, јер су само хтели да увуку четнике у сукобе са окупатором, тј. нису они тражили те сукобе.

(28-10-2014, 07:58 PM)Мргуд Пише:  Ту се сада отвара друго питање. Иако су партизанске јединице у више наврата биле озбиљно разбијен,е где је било потребно још само мало да им се зада одлучујући ударац и грађански рат реши у корист ЈВуО много раније пре уласка Црвене армије, то није урађено. Зашто? Очигледно да или ЈВуО није имала тај капацитет да зада тај завршни ударац (у шта лично не верујем) или једноставно није имала све елементе који су били неопходни да задају завршни ударац (у шта лично верујем да је тако). Ти елементи се пре свега односе на јасну хијерархију и организацију која није функционисала тако перфектно, савршено и одлучно, како је ви представљате. Јер да јесте ни Ви ни ја не би било рођени у СФРЈ.
Није у питању хијерархија, већ оно прво - немогућност да се зада одлучујући ударац. Како су нпр. четници могли да савладају партизански Загребачки корпус, када се налазио на усташкој територији?
Четници су током већег дела рата држали већи део територија настањен Србима, више од тога није било могуће.

Цитат:А у Пољској, Чехословачкој, итд?
Да, наравно, и ово сугерише на...
Шта у Пољској и Чехословачкој? Не разумем упис.
Упис је у контексту овога што си рекао раније:
''Приде, да је војно устројство показало већу надмоћ од партијског у тадашњим оквирима не би партизани ни имали шансе да се на крају рата прогласе победницима, јер би били разбијени већ раније. Али нису, већ су изгурали до краја рата и уз обилату помоћ СССРа и Енглеске из грађанског рата изашли као победници.''
Дакле, и у Пољској и Чехословачкој су проглашени победницима, а бројно стање било им је симболично. Чак и да је било нула свело би се на исто.
Понављам, на војном пољу партијско мешање само шкоди, као и у свакој струци - а ма колико мало да је било партизана на крају рата, није играло улогу. Да није било ни јдног, Совјети су за сваки случај водили оне усташе заробљене на Стаљинграду са собом.

(28-10-2014, 07:58 PM)Мргуд Пише:  Ја лично уважавам Ваш рад али мислим такође да морате мало флексибилније да посматрате своје ставове, теорије и хипотезе. Не може да се руши комунистичка догма, на начин да се нове историјско-теоријске парадигме постављају на истим основама као комунистиче тј. да су непогрешиве и необориве. А помало стичем утисак да се поједине Ваше тврдње крећу у том правцу и мислим да лично ни за Вас, ни за цео ваш рад у целини то није добро.
Поздрав.
Не бих рекао. Прихватам сваку аргументовану критику. Ако докажеш да је партијско устројство у војсци боље од војног, и то ћу прихватити.
Поздрав!
Одговори

(29-10-2014, 02:44 AM)Милослав Самарџић Пише:  ма колико мало да је било партизана на крају рата, није играло улогу. Да није било ни јeдног, Совјети су за сваки случај водили оне усташе заробљене на Стаљинграду са собом.

Ваистину!

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Цитат:Не бих рекао, у тим ситуацијама увек нагласим ''на територији данашње Србије'', док си ти овде написао само ''у Србији''.
Мало је апсурдна та поставка ''тада бановине нико није помињао'', а да се истовремено говори о унутрашњим границама које нису постојале.

Када сам написао у Србији, јасно је да мислим на територију данашње Р. Србије. Иначе, бих логично нагласио "Недићеве Србије". Мада гледано реално гро четничких снага се и налазио на територији окупиране Недићеве Србије, па и то није нека грешка када се прича о омеру снага.

Цитат:Ниси, али јасно произилази из контекста, барем мени.

Можда Вама, али то је произвољна констатација. "У другим деловима КЈ" обухвата све оне делове КЈ осим Србије.

Цитат:Ако су такође имали лош глас, зар није то паралела у смислу - симетрија?

Не може нико да порекне лош глас четника у појединим деловима КЈ, па и Србије. Тога је било. Разлика је само у "висини тог гласа". Партизани су изгубили добар део упоришта и симпатизера у ЦГ након терора који су спровели у ЦГ, Херцеговини и И. Босни. С друге стране, четницима свакако није ишао у корист покољ који су Ђурушићеве јединице направиле у Подрињу. Или убиства "партизанских породица" која су се дешавала у неким селима по Србији и Босни и сл. Ја овде само указујем на чињеницу да то није баш тако, да су партизани били на злом гласу, а четници као нека добра екипа, већ да је то варирало од регије до регије, од села до села, од бановине до бановине, итд. И у складу са тим, ту су једини или други прикупљали људство.

Цитат:Важнији су порази партизана од Немаца, били су неупоредиво већи него од четника.
Да су они ''често тражили сукобе са окупатором'', то је чињенична грешка. Прочитао сам све томове њиховог Врховног штаба до доласка Црвене армије. Не да се сукоби са окупатором не траже често, него се често избегавају, ради борбе против четника - то се увек наређује. Код њих уопште нема офанзивних планова везаних за окупатора, само одбрана и избегавање сукоба ''за сада''.
Њих су Немци тако тукли из другог разлога - због погрешне тактике. Наиме, били су герила а проглашавали су тзв. слободне територије, које су аутоматски постајале границе фронта, а герила нема шансе у фронталном рату. То се понављало више пута, са ужасним последицама.
То није радила ни герила у Совјетском Савезу.
Зашто су то радили? Због рекламе - да се чује за њих у свету.
Немачке операције и усташки масакри који су следили, или одмазде стотину за једнога, нису доводиле до повећања бројног стања партизана - напротив, због тога су им се јединице расипале.
То што пишеш радили су на територији данашње Србије 1941, али условно, јер су само хтели да увуку четнике у сукобе са окупатором, тј. нису они тражили те сукобе.

Слажем се са Вама да је њима рат за четницима био приоритет и да су у складу са тиме избегавали сукобе са Немцима, усташама, итд. То су и директиве које је Ј. Броз давао директно својим потчињенима. Али се не слажем да је тражење сукоба са окупатором чињенична грешка. Јасно је да је КПЈ итекако тражила сукобе са окупатором, ради придобијања нових бораца. Како другачије објаснити нереално стварање слободних територија које су јасно имале за циљ да изазову реакцију окупатора. Па онда разне диверзије и напади на патроле, са циљем да се изазове реакција окупатора (одвођење у логоре, стрељање, паљење села, прогон становништва које нема где, него право у герилу на коју прву наиђе, итд.). Па имамо организоване напада не Италијане у ЦГ, који су заузврат палили села и стварали на тај начин избеглице подробне за укључивање у партизанске јединице. Или рецимо Козара је типичан пример изазивања непријатељске реакције у смислу придобијања нових војних снага. О томе постоје такође бројна сведочанства и директиве врха партије потчињеним комадантима. Нисам баш сигуран да су им се јединице после тога распадале. Долазило је до осипања током рата и код партизана и код четника, али за разлику од четника, партизани нису имали проблем да изазову репресију да би им пар преживелих попунило празан ред у војсци. То је битна чињеница.

Цитат:Није у питању хијерархија, већ оно прво - немогућност да се зада одлучујући ударац. Како су нпр. четници могли да савладају партизански Загребачки корпус, када се налазио на усташкој територији?
Четници су током већег дела рата држали већи део територија настањен Србима, више од тога није било могуће.

Ја опет сматрам да је ово друго у питању и то због следећег. Четници нису могли да униште Загребачки корпус, али коначни ударац сигурно не би био уништење Загребачког корпуса, већ уништење партизанске главнине, пролетерских бригада и Врховног штаба. Врховни штаб и Тито су се сво време рата (до оног одласка Броза у Бари после Дрвара) кретеао и налазио на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне, те на територији Средње и Западне Босне. А то су све териротије са великим процентом (добрим делом и већинским процентом) српског становништва. Ако се осврнемо на пропале операције по питању Бихаћке републике (када је изгледно могао да се зада коначан ударац комунистима) и огромних пропуста приликом битке на Неретви, онда је јасно да много тога у тој хијерархији није било уредно и добро.

Цитат:Дакле, и у Пољској и Чехословачкој су проглашени победницима, а бројно стање било им је симболично. Чак и да је било нула свело би се на исто.
Понављам, на војном пољу партијско мешање само шкоди, као и у свакој струци - а ма колико мало да је било партизана на крају рата, није играло улогу. Да није било ни јдног, Совјети су за сваки случај водили оне усташе заробљене на Стаљинграду са собом.

Не слажем се да је бројно стање комуниста у Пољској било симболично, иако је покрет генерала Коморовског био далеко надмоћнији. Али поготово у оним граничним деловима Пољске ка СССР-у постојао је велики број комуниста. За Чехословачку се слажем. Међутим, мислим да нисте најбоље разумели мој цитат:

Цитат:да је војно устројство показало већу надмоћ од партијског у тадашњим оквирима не би партизани ни имали шансе да се на крају рата прогласе победницима, јер би били разбијени већ раније.
.

Мој упис се односи на тадашње окриве у КЈ. Значи на државу састављену од много народа, међусобно издељених на разноразне идеолошке стране. Значи то није Пољска са јасном националном већином или Чешка и Словачка са јасном националном већином, већ земља у коме се три народа и три вере кољу до максимума. У таквом односу снага очигледно да војно устројство није дало резултате које је требало. ЈВуО је у Словенији постојала само симболично, док је партизански покрет успео да окупи око себе највећи део словенске гериле, укључујући и антикомунистичке делове, чије су водеће фигуре током рата ликвидирали, а људство задржали. Изгледа да је тај рад "на терену" више давао резултата код партизана, него код четника из простог разлога што је то било време идеологије, а не војске. Значи обичан народ није хтео да буде пуки војник у строју, него да буде елемент једне нове идеологије, једног новог устројства и то је оно што је КПЈ лажно (као и што је комунизам у својој основи лаж) понудила народима широм КЈ, а који су то прихватали. Не треба заборавити да је 90% партизанске војске долазило из српског народа и поред очигледног антисрпског деловања КПЈ. Војна хијерархија јесте сигурно надмоћнија у односу на партијску на бојном пољу, али на политичком ни приближно није тако ефикасна, а управо је политика та која је решила грађански рат у КЈ. И сами сте написали:

Цитат:Зашто су то радили? Због рекламе - да се чује за њих у свету.

А такво размишљање је резултат надмоћи политичке хијерархије над војном у партизанским редовима. Прочитали сте сигурно много више докумената од мене, па мора да Вам је познато да понекад ни партизанским комадантима (тада већ мање-више искусним борцима) понекад није било јасно зашто се од њих тражи да изврше неки задатак, који је са војног аспекта био сулуд подухват, али су они ти углавном извршавали. Значи, параметри мерења који се користе у Пољској (или Грчкој, у којој су комунисти бројчано били надмоћнији, али су ипак изгубили) не могу бити пренесени на КЈ, јер је конфигурације државе далеко другачија. Значи, ја овде не кажем да је партијско устројство генерално боље од војног, али мислим да је партијско устројство у оним околностима у КЈ дало веће резултате, него војно.

Приде, Совјети јесу са собом водили усташе, али сигурно те усташе не би могле да уведу комунизам у КЈ да у земљи није постојала јака база. А не треба да заборавите да је границе Србије на Дрини тада покушало да пробија неколико десетина хиљада партизана из правца Босне, Санџака и Црне Горе. Значи, није то била само шака јада, већ у том тренутку релативно озбиљна војна формација, која то сигурно не би била, да је на време уништена.

Цитат:Не бих рекао. Прихватам сваку аргументовану критику. Ако докажеш да је партијско устројство у војсци боље од војног, и то ћу прихватити.
Поздрав!

Ја сам аргументовао своје тврдње на начин за који ја мислим да је адекватан. Прихватам и Вашу контра-аргументацију, али не прихватам да ме неко жигоше као поборника комунистичке и љотићевске идеологије. Не можете некога, ко се не слаже са Вама у некој тврдњи, да аутоматски означите као особу потпалу под утицај комунистичке литературе (што код мене сигурно није случај), јер овде смо на форуму да дискутујемо и размењујемо мишљења,а не да се играмо лова на вештице.

Поздрав.
Одговори

Мргуде, јасно је као дан да је грађански рат у КЈ решен вољом великих сила, дакле никаквог ту утицаја није имала надмоћност једне или друге стране у смислу идеологије, пропаганде или сл. већ искључиво асиметрична предност у наоружању које су комунисти добили од половине рата. До тада је апсолутно важило оно што Милослав каже - у деловима где је било преко 50% Срба углавном су четници били јачи, и обратно ван претежно Српских територија су јачи и присутнији били партизани.

Друго, полазиш од погрешне основе, да је мобилизација на једној и на другој страни била на добровољној бази, па испада да је прикупљање људства зависило од "гласа", "репутације" и сл. а у стварности обе стране су врло често мобилисале људство које већ није пришло другој страни - на силу, чим би се нашла која пушка вишка.

Треће, по теби испада да је ратни циљ четника од самог почетка био уништење комуниста, па га четници нису успели остварити, међутим у стварности четницима су комунисти били последња рупа на свирали, за коју су верујем, били убеђени да ће се окончањем рата и победом савезника распасти сама од себе. На неки начин, њима је сигурно погодовало присуство комуниста "на сигурној дистанци", тј. на територијама где нису претежно живели Срби, јер су тамо били онемогућени да чине масовне злочине против Срба, а са друге стране су везивали одређен део осовинских формација за себе, тако да четници нису били једина мета. Тек капитулацијом Италије и наређењем које су Италијани примили - да се предају искључиво комунистима ствари почињу да се окрећу наглавачке, а такав сценарио - да ће се савезници окренути против нас, сложићеш се, није био ни у најлуђим сновима било ког Српског политичара или војника, па да се према њему оријентишу од самог почетка.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним