Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нацисти и комунисти - видео

Па жртве рата броји једна државна комисија и једна међународна комисија (црвени крст), не могу да их броје сви редом. Сад, поједини аналитичари и статистичари могу у тим бројкама да увиде неке ситне нелогичности, па да евентуално цифре минимално коригују, али да их преполове рецимо, то није могуће. А кад се коначно око бројева сложе све зараћене стране, и Руси и Амери и Немци, и још међународна комисија са њима, шта има ту неко да измишља топлу воду?

Наравно, теби такве бројке не одговарају, јер ти не иду у прилог аргументацији, па се хваташ за неке екстреме који нису лично бројали жртве, али су кренули да измишљају топлу воду зарад појединих интереса. Увек ће бити неко ко ће да тера своју причу, упркос свему, али то не значи да је тај неко увек у праву. Штавише, врло ретко је тај неко у праву. Готово у стопроцентном броју случајева у праву су они који независно истражују, па онда поклапају податке.

А ја заиста не видим разлог зашто би све зараћене стране, које су убрзо после ДСР постале антагонистички настројене једна према другој ковале светску заверу око броја жртава. Једноставно нема логике.

Нисам читао податке Стаљиниста о Стаљину, јер већ унапред знам шта би они могли да пишу о њему - нешто слично овоме што ти пишеш овде, али знам да се одмах по Стаљиновој смрти целокупна партија "одрекла" од њега и кренула у ДЕСТАЉИНИЗАЦИЈУ СССР. Значи пази, не његови противници, не неки леви фактори, него његови најближи сарадници и "другови". Мени је то довољан знак да закључим многе ствари.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(14-10-2013, 08:04 PM)Громовник Пише:  ...
Наравно, теби такве бројке не одговарају, јер ти не иду у прилог аргументацији, па се хваташ за неке екстреме који нису лично бројали жртве, али су кренули да измишљају топлу воду зарад појединих интереса. Увек ће бити неко ко ће да тера своју причу, упркос свему, али то не значи да је тај неко увек у праву. Штавише, врло ретко је тај неко у праву. Готово у стопроцентном броју случајева у праву су они који независно истражују, па онда поклапају податке.

А ја заиста не видим разлог зашто би све зараћене стране, које су убрзо после ДСР постале антагонистички настројене једна према другој ковале светску заверу око броја жртава. Једноставно нема логике.

Нисам читао податке Стаљиниста о Стаљину, јер већ унапред знам шта би они могли да пишу о њему - нешто слично овоме што ти пишеш овде, али знам да се одмах по Стаљиновој смрти целокупна партија "одрекла" од њега и кренула у ДЕСТАЉИНИЗАЦИЈУ СССР.
...

Да поновимо неке ствари по 10 (1000-ти) пут.

Када неко број убијених (несталих) немаца, припадника само СС јединица, прихвати као ЦЕЛОКУПАН БРОЈ ЖРТАВА (4 милиона само из немачке, без осталих...!) немачке, о чему се ту ради?
Када се онда у уџбеницима у школи учи да је немачка имала 4 милиона мртвих, како то описати?

Или када фолксдојчери из целе европе, једноставно НЕСТАНУ, о чему се ту ради?
Фолксдојчери само из пољске (напамет) готово 8 милиона, чешка 3, СССР (око 3.5 - 4.5 мил), маџарска, ...

Значи мани се тих званичних НЕБУЛОЗА!

Једна држава (немачка + аустрија) дупло мања од СССР-а, а имала БАР 30-35 милиона мртвих (готово сваки трећи, са фолкерима...), што је у немачкој било итекако ВИДНО до скоро...

Значи немам речи толику залуђеност глупостима да описујем више...

Који независни истраживачи?

Ајд ми наведи ЈЕДАН једини пример да запад игде позитивно говори о заиста величанственој победи СССР-а (Русије) над немачком и вазалима!

Свуда им смета, снег (смрзли се немци), Стаљин лоше кадрирао (ко да је једини, а СВИ су...), давао запад помоћ (невиђену - буквално), масовне погибије (глупост...), увек им нешто смета и стално изврћу Истину - ти твоји "независни" истраживачи (независни од поштења и мозга, а итекако зависни од западне касе са парама).

Исто то настављају и болесни хрушчов и брежњев, дебили који су могли тотално извући СССР из гунгула, да су имали 5% Стаљинове памети. Овамо нису мрднули СССР од Стаљиновог доба ни за јоту (сем уназад), али им Стаљин лош - иди бегај...

Да не говорим о титу и његовој реалној објективности:
- спаслао 27. март СССР од пропасти
- велики доприноси савезницима
- 100.000 мртвих немаца у југи (од којих Руси побише 110.000 + фолкери...), све то партизани.

Значи ко хоће нешто да ЗНА, мора наћи добар начин да нешто сазна. Ако слуша званичне будале, исто као да тражи знање у кафани (чак много горе...).

Ја колико могу покушавам да учиним видним те званичне небулозе, али све има своју меру. Добро да бар више нико овде озбиљно не схвата небулозу о "значају" Молотов - рибентроп теореме. Бар смо ту бруку ваљда решили...

А све и да нисмо, ја сам покушао, како сам покушао и то је то.
Одговори

(14-10-2013, 09:25 PM)Лепи Бора Пише:  Ајд ми наведи ЈЕДАН једини пример да запад игде позитивно говори о заиста величанственој победи СССР-а (Русије) над немачком и вазалима!

Па не може да говори кад је далеко од величанствене - Руси су имали веће и војне и цивилне губитке од Немаца.

А ти мени реци какав интерес имају Немци, САД и Руси да намештају бројеве погинулих, и који интерес имају БАШ у овим цифрама које су узете за званичне.

Или се то ЛОПОВ Стаљин договорио са ЛОПОВОМ Черчилом око броја жртава? Кад су видела два лопова како су брзо и просто поделили Европу, па рекли ајде да се договоримо и око броја жртава?

Одговори

(15-10-2013, 09:10 AM)Громовник Пише:  ...
Па не може да говори кад је далеко од величанствене - Руси су имали веће и војне и цивилне губитке од Немаца.

А ти мени реци какав интерес имају Немци, САД и Руси да намештају бројеве погинулих, и који интерес имају БАШ у овим цифрама које су узете за званичне.

Или се то ЛОПОВ Стаљин договорио са ЛОПОВОМ Черчилом око броја жртава? Кад су видела два лопова како су брзо и просто поделили Европу, па рекли ајде да се договоримо и око броја жртава?

Све ово сам у неколико образложио на теми: http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopi...42&start=0
Једва је нађох. Значи нема разлога да се понављамо у недоглед око броја жртава и да се схвати:
- Да је немачка са савезницима имала НЕМЕРЉИВО већи број војних жртава од СССР-а.
- Да је број цивилних жртава СССР-а, вероватно (мало) већи од немачких.

Што се тиче разлога за сакривање погинулих фашиста, да поновимо укратко:
- Нико о томе није уопште водио рачуна, НИ МАЛО!
- Нико није ни радио УОПШТЕ те анализе (само ОФРЉЕ).
- Стаљинови противници: (практично сви из својих разлога) хрушчов, черчил, американци, сами немци, итд. Нису имали уопште ИНТЕРЕСА да величају Стаљина, који је испадао Велик у сваком случају.

Енглези, САД (запад уопште), НИЈЕ имао интереса, да СЕБЕ брука као војску, а да ВЕЛИЧА Стаљина (свог непријатеља, Русе и СССР). Па су наставили путем гебелсовско - хитлеровских лажи, нпр:
- зима узрок пропасти немаца
- 10х већи број совјета
- бла, бла...

Што се тиче Стаљина, имао је итекако разлога да је незаинтересован за немачке погибије, нпр:

- Онда би требало да суди бројним командантима за масовна убиства ратних заробљеника (после паулуса, таквих није било...). Најчешће Руси нису ни хтели да виде белу заставу. Односно и после ње, би СВЕ немце побили. Из прича људи које сам познавао из ДДР-а, самих Руса, али и наших то је нарочито очито, а размере ЈЕЗИВЕ! Чак и сма Руска традиција, није била таква, итд...

- Стаљин који се УПИЊАО да "докаже" врлине комунизма, требао је онда да објашњава, зашто су СВИ немци, унијати, черкези, балтици, итд... из СССР-а МАСОВНО прелазили у фашизам! То је била "појава" страшних размера и велика брука за комуњаре...

- Како са домаћим, тако и са немачким прирепцима из европе, требало је развијати пријатан, а не ОПТУЖУЈУЋИ однос. Зато ни бројни румуни, италијани, скандинавци, па и усташе, итд... Нису бројани као жртве из разлога мира у кући.

И шта да додам још. Ономе ко верује у званичне НЕБУЛОЗЕ (које суштински и признају да су глупост...) о броју мртвих немаца (и свих фашиста), да је само једном имао прилике да види ПРАВЕ анализе - све би му било и више него ЈАСНО.
Или да је имао прилике да се лично увери у стање немаца још 70-тих година, стање услед ПОГРОМА из 2.св.рата, опет би све било и више него ЈАСНО.
Па поредити то са СССР-ом, који се практично већ после 10 година, ослободио губитака рата, је СМЕШНО!
Само да додам, да је број рођених девојчица у Русији посебан проблем, који није везан за ратна страдања, не директно (Божји прст...).

Толико од мене, по не знам који пут...
Одговори

(14-10-2013, 09:25 PM)Лепи Бора Пише:  Фолксдојчери само из пољске (напамет) готово 8 милиона

Ала ти лупеташ... Немаца у је у Пољској по попису из 1931. било око 740 000.

Одговори

Значи веома величанствена ПОБЕДА СССР-а!
Па то су СВИ, својевремено МОРАЛИ да признају!
Накнадне пљувке не рачунати...
Само је СССР и могао са дрогираним фашистима и да изађе на крај, други НИКО!
Одговори

(15-10-2013, 01:39 PM)Лепи Бора Пише:  Значи нема разлога да се понављамо у недоглед око броја жртава и да се схвати:
- Да је немачка са савезницима имала НЕМЕРЉИВО већи број војних жртава од СССР-а.
- Да је број цивилних жртава СССР-а, вероватно (мало) већи од немачких.

Имам много више разлога да верујем упоредним подацима свих зараћених страна и Црвеног Крста приде, него једном Лепом Бори.

Одговори

(15-10-2013, 01:40 PM)Громовник Пише:  
(14-10-2013, 09:25 PM)Лепи Бора Пише:  Фолксдојчери само из пољске (напамет) готово 8 милиона

Ала ти лупеташ... Немаца у је у Пољској по попису из 1931. било око 740 000.
Мож да обришеш дупе са тим дискавери глупостима. Зна се одлично стање немачких мањина у европи, а те накнадне трикове и википедија небулозе, само такви и сматрају за нешто.

(15-10-2013, 01:43 PM)Громовник Пише:  ...
Имам много више разлога да верујем упоредним подацима свих зараћених страна и Црвеног Крста приде, него једном Лепом Бори.

По вољи ти...
Кез
Одговори

Нормално. Сад испаде да и оно што су сами Руси, односно међународне комисије утврдили, а сви остали се сложили није тачно, него је нешто шесто што тврди евентуално 3 човека апсолутна истина, да би доказали да је Стаљин био добар... паз' да не да буде тако.

(15-10-2013, 01:44 PM)Лепи Бора Пише:  Мож да обришеш дупе са тим дискавери глупостима. Зна се одлично стање немачких мањина у европи, а те накнадне трикове и википедија небулозе, само такви и сматрају за нешто.

Наравно, чим те човек аргументима сатера у ћоше, ти доводиш у питање тачност званичних података. Нема везе што су подаци прикупљени од стране ПОЉАКА тј. пописа на њиховој територији, ти и даље тераш своје. На тај начин - неаргументовано - можеш да оспориш било шта, чак и да је земља округла, кажеш само "то су дискавери глупости".

Одговори

(15-10-2013, 01:48 PM)Громовник Пише:  ...
Наравно, чим те човек аргументима сатера у ћоше, ти доводиш у питање тачност званичних података. Нема везе што су подаци прикупљени од стране ПОЉАКА тј. пописа на њиховој територији, ти и даље тераш своје. На тај начин - неаргументовано - можеш да оспориш било шта, чак и да је земља округла, кажеш само "то су дискавери глупости".

Сатеран си ти у ћоше, али и не видиш...

Немам времена да претурам и нађем ти број немаца у пољској, а са овим глупостима (700.000), ма не вреди се уопште млатити. Њихов број је СИГУРНО преко 7 милиона, а највероватније 8 (немци су тврдили 9 и више). Тако да твој проблем. Само их је у југославији било око 300.000, па ти види...

Значи слободно обриши оно, после онога, са таквим величанственим званичним (високим) папирима...

Па нису сви мрмоти, да срчу такве и сличне глупости.

И колико то (рецимо) Стаљин поби људи у гулазима?
Беше 40-60-80 или 100 мелеона?
Ма 500 мелеона...
И то званично - бре!

Кукавне морбидне глупости.
Одговори

Ево ти резултати пописа из 1931. у Пољској, на Пољском и Француском:

http://statlibr.stat.gov.pl/exlibris/ale...12A9U5.pdf

На страни 30 можеш видети цифру особа којима је матерњи језик Немачки.

Ево како то изгледа на графикону:

[Слика: Mother_tongue_poland_1931_census.png]

Па ти и даље терај по свом...

Одговори

Сад размишљам о чувеним цифрама мртвих немаца.
Невероватно како су људи наивни.

Сећам се био сам клинац у титиној школи и повде се питање 2. рата. Каже наставница СССР имао преко 20 милиона мртвих у рату. А немци 4 милиона...

Ми се школарци зајабунили, па каква је то победа 5 на једног?
Има ли питања, ја два прста...
ја: А учитељице, па како само толико мртвих немаца?
уч: Па то су само мртви фашисти убројани, а остало није.
ја: Аааа, па зашто су онда у Русе убрајали остале, ако код немаца само фашисте?
уч: Седи ти доле, не схваташ ти то...

И тако крену интересовање...

Сада ми просто смешно како олако неки прихватају неке сулуде цифре.

Рецимо, број немаца у пољској. Пољској која је (пола) била немачка дуго времена и сада некакав деген на википедији тврди да их је у пољској било 740.000, мртав ладан. А у југославији их било (хитлер каже 500.000), а све укупно (не само Војводина) сигурно око 300 - 350.000!
Па такве сулударије не вреди ни демантовати!

Само је јевреја у пољској било (нпр) 3-4 милиона, а камо ли немаца - АЛО!

Па немаца у француској, холандији, белгији, чешкој, словачкој, мађарској, Русији (само Запорошких било 3,5 - 4,5 милиона).

И све то НЕСТАДЕ после 2. рата!!!
АЛО!

Каже Громовник: Званично утврђене цифре погинулих немаца...

КАД И КО ЈЕ ТО ЗВАНИЧНО УТВРЂИВАО?

Да се не мучиш, НИКО И НИКАДА, ван приватних радова, које сам знао па малтене напамет.

Али глупирање са "званичним" цифрама, је РЕДОВНО када су у питању Руси и СССР.
Тако је Стаљин званично побио између 60 и 100 милиона Руса.
И тако се то званичило док Путин није нашао следеће:
- притворених 450.000, од тог броја УБИЈЕНИХ 150.000
Са све криминалцима, хајдуцима, па ЧАК и делом колабораторима немаца, а који су "срећно" видели суда...
ТАЧКА.

Или број мртвих под лењином.
О њему се званично мудро ћути на западу, а Стаљину се фрљају заслуге за око 20 (16) милиона страдалих под лењином.

Или број мртвих колаборатора немаца под Стаљином.
Тих бар 10 милиона уђе волшебно у политичке противнике!
Тако све садисте из СССР-а, немце, балтичане, унијате, черкезе и остале, претворише у жртве политичких прогона?!?

Зато да још једном опоменем, званичне статистике, нити постоје, нити су постојале, већ се ради о фрљању глупостима огромних размера, по многим тим питањима.

Само да се неки овде удубе у званичне статистике, које кажу да је немачка ТЕК 1976. стигла број становника пре другог рата, а да је СССР то сустигао већ 1954 (нпр). Или да могу (како) видети сву БЕДУ у немачкој од страшног ПОМОРА услед тог рата, не би онда ни луди гутали ЧИСТЕ ПРОИЗВОЉНЕ ГЛУПОСТИ које се сервирају као званичне (никада урађене) анализе.

Једина анализа је, тренутна потреба западних демократија, да оспоре било какав Успех мрског им СССР-а и Русије. Па ће лупетати тоталне глупости, а све према тренутним потребама...

Нпр. Стаљин поби 60 милиона Руса, а лењин још 20, па хитлер 30, па 1. рат 15, оде то на 125! Ало бре, па Кина би то испаштала у оно доба, а не Русија са толико становника, око 1. рата!!!

А немаца "званично" 4 милиона (од 75 мил), па су са 20-25 милиона ушлих фолкера, имали мањак мушког света и радне снаге до 1976. (80.) и стизали статистике. Значи придошло им 25 милиона и стизали прирасте 1976...

Сачувај Боже будалаштина!

Зато јес да су Стаљин и итлер велики савезници и лични пријатељи, као и комунизам и фашизам, али морам да СССР-у и Стаљину захвалим на:

ВЕЛИЧАНСТВЕНОЈ ПОБЕДИ НАД ФАШИЗМОМ!

А што Громовник сања да су немци још неки, само ви сањајте! Руси су то очупали ки свиња масну торбу. Никада више немци, неће бити немци. А по Руској традицији...

(15-10-2013, 04:51 PM)Громовник Пише:  Ево ти резултати пописа из 1931. у Пољској, на Пољском и Француском:
...
Па ти и даље терај по свом...

Па но шта ћу?
Кез

Овакве глупости остављам СИГУРНО другима, није мене васпитавала болоња и демократска прљава клоња...

Данас један дипломац из ДОС клоњара, пита: "А шта је ближе земљи, сунце, или месец?"

Ближа је француска...
Одговори

Громовник Пише:Аргумент да су "сви редом" официре постављали ПОЛИТИЧКИ је једна чиста лаж и неистина, да би се прикрило Стаљиново непосредно предратно обезглављивање официрског кора Црвене Армије, као и постављање нестручног и нешколованог кадра уместо њега. Једино је у СССР постојао положај "политичког официра", као и политичких комесара који су се мешали у рад школованих официра. Тога није било ни у Хитлеровој индоктринираној војсци. Јасан и недвосмислен доказ интензивитета и погубности такве политизације војске јесте то што на Источном фронту Црвена Армија у просеку губила 3 пута више војника него Вермахт за исту или сличну спроведену војну операцију. Да не говорим о војним успесима Немачких генерала као што су Ромел или Гудеријан, са снагама које су поседовали у односу на противника, које су за официре Црвене Армије биле једноставно неизводљиве и немогуће. Стаљинова тактика и у одбрани и у нападу је била "Нек' гину и наши па 3 пута више, нема везе, само док гину Немци".
Тога је било и у немачком Вермахту, мада не у трагичном начину и масовној мери као у чистки у Црвеној Армији.
Хитлер је поставио по страни све оне официре који му нису били повољни. Мрзео и није имао поверење у стари кадар например прушких и племићких официра, и форсирао је каријеру неких других му лојалних генерала.
На пример Ромел, без обзира на то колико се свиђа некима, био је један од тих фаворизованих официра. Он је био одушевљен у нацизам и обожавао је немачког диктатора, све док тај му није наредио да изгину сви његови војници у Ел Аламеину, само тада се разубедио.

(Овако ћеш помислити да те ја контрирам, али немам разлог да интервенишем по оним тачкама када се слажем с тобом:s)
Одговори

(14-10-2013, 02:47 PM)Громовник Пише:  Аргумент да су "сви редом" официре постављали ПОЛИТИЧКИ је једна чиста лаж и неистина, да би се прикрило Стаљиново непосредно предратно обезглављивање официрског кора Црвене Армије, као и постављање нестручног и нешколованог кадра уместо њега. Једино је у СССР постојао положај "политичког официра", као и политичких комесара који су се мешали у рад школованих официра. Тога није било ни у Хитлеровој индоктринираној војсци.
Овдје се износи неколико занимљивих ствари:
1.постављање официра по политичкој линији;
2.Стаљиново обезглављивање војске;
3.постављање нешколованог и нестручног кадра;
4.политички комесари и
5.индоктринација.
Па да кренемо редом.
У свакој војсци се генерали или бар добар дио њих, а посебно они у самом војном врху постављају под утицајем политичке линије. Разлика је само у томе до кога нивоа неко мора стићи сам, својим способностима и радом, да би га политичари који одлучују уопште видјели (узели у разматрање)! Изгледа да је у РККА тај ниво био веома низак! Уствари сјетимо се како је уопште РККА настала. Од разних војничких совјета, а да би био главни у том војничком совјету није се тражило ни војно образовање, ни војна пракса. Ту су реторичке вјештине биле битније од војних и наравно вјештине сплеткарења. Када су се противници бољшевика разних политичких опредијељења, од есера (и сами револуционари, лијеви есери су се одвојили од бољшевика тек послије почетка грађанског рата) па до монархиста, почели војно организовати, црвени су трпјели страшне поразе. Следи форнирање РККА умјесто Црвене гарде и увођење елемената регуларне војске у њу. Између осталог уводи се обавезна војна обавеза, војна хиерархија, ознаке дужности, примају се ''војни специјалисти'' (официри царске војске) и сл, али она никада није постала чиста регуларна армија. Увијек је остала смјеса регуларне и револуционарне армије. Па ни Троцки, један од најзначајних твораца РККА није био неки војни стручњак. Упркос напора на повећању угледа командног кадра, никада није уведено једностарјешинство, сјенка партије је била свуда присурна.
Непостојање једностарјешинства (политички комесари) је био велики хендикеп РККА, али то је наслеђе још од Лењина и Троцког.
Нису се ни сви уклоњени официри и генерали (односно виши командири у рангу генерала, јер су генералски чинови уведени тек 1940.године) одликовали високим војним способностима. Неки свакако јесу али не сви. Узмимо за примјер Тухачевског, побједа над бијелима али уз коју надмоћ, за које вријеме и по коју цијену, па пораз на Висли, гушење Антоновљеве побуне уз помоћ хемијског оружја, углавном ни један спектакуларан успјех.
Следеће што треба имати у виду је драстично смањење РККА послије грађанског рата. Грађански рат и бољшевичко експериментисање са вођењем државе су уништили економију. Бројно стање војске, па самим тим и официрског кадра, који се и онако није одликовао високом стручношћу, а питање је и колико је 20... и почетком 30... официрски позив био привлачан. Од средине 30... следи нагло повећање РККА. Већа војска тражи више официра, па следи масовна продукција официра, а квалитет (и онако невисок) опада. Ако томе додамо да је будући официр морао бити политички подобан, то је још више сужавало избор кандидата за официре.
Када се све то узме у обзир, логично је да је стање командног кадра РККА 1941. било такво какво је било. И ту је тешко утврдити колико је за то крив Стаљин. С једне стране одговоран је за репресије командног кадра (али како утврдити ко је од репресираних био способан, а ко не), а са друге стране радио је на подизању улоге командног кадра.

Што се тиче пете тачке: ИНДОКТРИНАЦИЈЕ, Хитлер је за разлику од бољшевика више индоктринирао људе, а мање војну вјештину. Бољшевици су индоктринирали саму организацију војске (сјетимо се текстова Тухачевског о свјетској револуцији и сл.), а људе баш и нису успјели индоктринирати. Хитлер је напротив своје војнике индоктринирао у своје циљеве, а њихову реализацију је добрим дијелом препустио струци. Отуда разлика што су се нијемци борили до задњега минута, а црвеноармејци прилично масовно предавали 1941. године!

(09-10-2013, 09:10 PM)Bacvanin Пише:  
(09-10-2013, 08:21 PM)lav Пише:  Од атентата у Марсеју до анексије је прошло више година!

Da, ali je Hitler od svog dolaska na vlast 1933. odmah bacio sapu na Austriju, a vec sledece 1934. godine je doslo do kratkotrajnog gradjanskog rata u Austriji i vec tada je pretila opasnost da ce Hitlerova vojska da umarsira u Austriju.
Да, али тада су се у Италији налазили усташки логори, тако да је краљ имао више разлога да се плаши Мусолинија, него Хитлера.

(09-10-2013, 09:37 PM)ЛукаЛоко Пише:  По питању гладоморства...зашто се ствари морају поновити више пута?...
откад знам за себе, читао сам у свим књигама, па и шкослким уџбеницима, мислим и о западним књигама, да је Стаљин извршио истребљење и депортацију „кулака“, то јест оних сељака, који су имали имања, земљу, стоку итд, у време колективизације села. У књигама историје пише чак и једна позната Стаљинова реченица „ликвидација кулака као социјална класа“. Оно што је уследило одувек је познато. Много таквих сељака су били стрељани, много њих депортовани у Сибир, међу њима жене и деца. Сељаци који су одбијали колективизацију, из ината убијали своје краве. Земљорадничка производња је тешко опала и дошло до гладоморства у свим сељаким срединама Совјетског Савеза.
Обрачун са ''класним непријатељима'' је почео одмах послије револуције, још док је Стаљин био само виши апаратчик. У класне непријатеље су спадали сви који су почивали на свом власништву, занатлије, добар дио сељака и др.
Пракса терора и апарат који је проводио терор над сељаштвом је створен још у Лењиново вријеме, а у то вријеме и Троцки и Свердлов и још неки су били више рангирани од Стаљина. Стаљин је један од учесника тога раног терора, али не највећи. Сјетите се зашто је избио сељачки устанак у Тамбовској губернији!?
Терор над сељаштвом се поново заоштрио крајем 20..., Стаљин је тада већ био најутицајни, али још не апсолутни господар, то ће постати тек у другој половини 30..., али је ипак најодговорнији за овај терор са краја 20... и почетка 30.. година.
Неке од организатора гладомора у Украјини је Стаљин ликвидирао у чисткама, нпр. Косиора, Постишева, Хатаевича, Чубара и др.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним