Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нејунаштво краља Николе

(20-07-2015, 05:27 PM)Романија Пише:  ја сам говорио о походу Ал.Македноског, значи 334-323. У том походу су биле 4 велике битке - које су и одлучиле рат (3 против Персије и 1 против Индије). У све 3 против Персије су учествовали Спартанци на персијској страни. Прва, код Граника: било је 19500 Персијанаца и 18000 Спартанаца.
Извор је Аријан - најважнији извор овог времена Arrian, Anabasis, 1.16.7, on Perseus (Greek original)

Лоше си ти то протумачио. Спартанаца у то доба свеукупно није било 18 000. Аријан пише да је било 18 000 Грчких најамника, не образлажући директно одакле су били, јер су вероватно били из свих делова Хеленског света. Вођа тих Грчких плаћеника био је са Родоса, а Спартанци обично нису дозвољавали да им командује неко ко није Спартанац. Све у свему, не сумњам да је у тих 18 000 Грка био одређен број и Спартанаца, јер су били против Александрове власти, што је и примарни разлог што их је Александар "изузео" у својој поруци, али тврдити да су свих 18 000 били Спартанци је сулудо, јер као што рекох, толико Спартанаца није било свеукупно.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

јер нису имали
Цитат:Кордун, Северну Лику, Банију, Козару
...

[/quote]

То Миџа, Браво! Аутентично Српски, пред несрбима пљувати своје. Браво, браво!
. . . јер на крају су вам ови за СВЕ криви.
Одговори

Ма ти неваљали Срби су за све криви. Ал' не знам што се ките Теслом, Миланковићем, Биничким, Танкосићем, Степом итд. Ако не ваљамо, онда ваљда не ваља нико?

И сам Самарџић је поријеклом вјероватно Ерцеговац или Црногорац. Значи није ни он прави Србин.Креза

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(20-07-2015, 06:46 PM)Громовник Пише:  
(20-07-2015, 05:27 PM)Романија Пише:  ја сам говорио о походу Ал.Македноског, значи 334-323. У том походу су биле 4 велике битке - које су и одлучиле рат (3 против Персије и 1 против Индије). У све 3 против Персије су учествовали Спартанци на персијској страни. Прва, код Граника: било је 19500 Персијанаца и 18000 Спартанаца.
Извор је Аријан - најважнији извор овог времена Arrian, Anabasis, 1.16.7, on Perseus (Greek original)

Лоше си ти то протумачио. Спартанаца у то доба свеукупно није било 18 000. Аријан пише да је било 18 000 Грчких најамника, не образлажући директно одакле су били, јер су вероватно били из свих делова Хеленског света. Вођа тих Грчких плаћеника био је са Родоса, а Спартанци обично нису дозвољавали да им командује неко ко није Спартанац. Све у свему, не сумњам да је у тих 18 000 Грка био одређен број и Спартанаца, јер су били против Александрове власти, што је и примарни разлог што их је Александар "изузео" у својој поруци, али тврдити да су свих 18 000 били Спартанци је сулудо, јер као што рекох, толико Спартанаца није било свеукупно.

-То се цитира како коме падне напамет. Тако да негдје испада да су Македонци побједили Персијанце и Грке, што је апсурд, јер су Македонци Грци, као што су Шумадинци или Босанци Срби.
-Није их било у Лаконији али јесте у Азији, који су насилно досељавани у ранијем периоду, не само они, него сви Грци. Како су варвари харали Балканом, тако су насилно одводили народ у Азију, па је тако Александар пронашао унуке протјераних Грка током свог похода.
Иначе, Спартанци су помогли Персији да покори и Египат када се он побунио. И сам краљ спартански, Агис мислим да се звао, сарађивао с Персијом против Хелена.
У почетку владавине Александра, многи Грци су му се супротставили из простог разлога јер су тада многи полиси се борили за превласт (владала је Атина, па Спарта па Теба па Пела) па су мислили да његова власт неће дуго трајати. Ту је Теба и највише се побунила али су временом сви Грци се ујединили у Хеленски савез, сви сем Спартанаца, управо због њиховог одгоја, као што раније рекох.
Одговори

(20-07-2015, 08:59 PM)Романија Пише:  У почетку владавине Александра, многи Грци су му се супротставили из простог разлога јер су тада многи полиси се борили за превласт (владала је Атина, па Спарта па Теба па Пела) па су мислили да његова власт неће дуго трајати.

Тако је и било.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(20-07-2015, 07:36 PM)Брада Пише:  
(20-07-2015, 05:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
јер нису имали
...

[/quote]
Те крајеве држали су партизани. Шта да радимо с тим? Да кажемо да нису?
Одговори

(20-07-2015, 07:51 PM)мунгос Пише:  Ма ти неваљали Срби су за све криви. Ал' не знам што се ките Теслом, Миланковићем, Биничким, Танкосићем, Степом итд. Ако не ваљамо, онда ваљда не ваља нико?

И сам Самарџић је поријеклом вјероватно Ерцеговац или Црногорац. Значи није ни он прави Србин.Креза
Шта има везе одакле је ко пореклом?
Одговори

(20-07-2015, 06:38 PM)Vlad Alekš Пише:  Мени се чини да Хрвати Србе зову Власи.
Јесте, али они сматрају да тако вређају Србе.
Један млади четник из Лике, емигрант, уопште није знао шта су Власи, млад је емигрирао, мислио је да је та реч нешто као псовка на рачун Срба. Ја наравно то нисам знао, а поменуо сам Влахе четнике, једва смо се споразумели. Smile
Одговори

(20-07-2015, 08:59 PM)Романија Пише:  У почетку владавине Александра, многи Грци су му се супротставили из простог разлога јер су тада многи полиси се борили за превласт (владала је Атина, па Спарта па Теба па Пела) па су мислили да његова власт неће дуго трајати. Ту је Теба и највише се побунила али су временом сви Грци се ујединили у Хеленски савез, сви сем Спартанаца, управо због њиховог одгоја, као што раније рекох.

Не знам да ли је одгој у питању али ако се неко клао између себе у невероватним комбинацијама онда су то били Грци у годинама после Пелопонеског рата . . . тако да ништа није чудно за Спартанце . . . Smile

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

јер нису имали
...

[/quote]

Овде на форуму очигледно постоји одређен број дискутаната који само чекају да неко спомене њихов родни крај па да улете са придикама и предавањима. А уопште не читају шта ко пише, нити их интересује контекст.
Написао си "несрби". Да си пажљивије читао не би то написао. Хоћеш да се такмичимо ко је од нас двојице већи Србин? Ево, ја имам 100 килограма. А ти?

Да се вратимо теми о краљу Николи. Најлепша српска јуначка песма:

https://www.youtube.com/watch?v=Hmj1hYinQAo

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(20-07-2015, 10:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  
јер нису имали
...

Те крајеве држали су партизани. Шта да радимо с тим? Да кажемо да нису?
[/quote]

Ко је већи крволок и уништитељ Срба и Српства, Хрвати или комунизам?

(21-07-2015, 01:33 AM)Vlad Alekš Пише:  
јер нису имали
...

Овде на форуму очигледно постоји одређен број дискутаната који само чекају да неко спомене њихов родни крај па да улете са придикама и предавањима. А уопште не читају шта ко пише, нити их интересује контекст.
Написао си "несрби". Да си пажљивије читао не би то написао. Хоћеш да се такмичимо ко је од нас двојице већи Србин? Ево, ја имам 100 килограма. А ти?

Да се вратимо теми о краљу Николи. Најлепша српска јуначка песма:

https://www.youtube.com/watch?v=Hmj1hYinQAo
[/quote]

Де живота ти објасни ми како ћемо се то ја и ти такмичити у тој дисциплини и то овдје на форуму? Што се мене тиче буди шта те воља, ја те због тог твог става нећу превише цијенити. Ја знам имена, презимена, мјеста рођења и Крсне славе свих својих Чукун-Ђедова и Баба, свако од нас их има укупно шеснаесторо, истина нико од њих није рођен на територији данашње Србије али су сви православни Срби. Јел ти ваља овај критеријум за такмичење?

Невезано за препирање с тобом;мислим да сваки данашњи Србин без обзира одакле вуче корјене, а нарочито они који потичу из данас рубних дијелова Српства треба да зна да потиче од дуге лозе људи, мученика који су страдали на сваки начин САМО И ЈЕДИНО ЗАТО ШТО СУ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ И ТОГА СЕ НИСУ ХТЈЕЛИ ОДРЕЋИ са тим треба живити и ту свијест треба да има сваки данашњи Србин.И с тим у вези треба се држати нашег имена, народности, вјере, писма и осталог. Не треба вући за рукав потомке оних који су се одрекли сами себе и данас се изјашњавају другачије. То што се нечији Ђедо крајем XVIII вјека мислио за себе да је Србин а данас су његови потомци нешто друго то је само један историјски податак и ништа више. Ко их ј.бе мора се и треба без њих. Ово је мој општи коментар а за тебе су само први пасус.
Одговори

(20-07-2015, 03:34 PM)Vlad Alekš Пише:  Не знам када си живео у Карабурми. Од 1979. до 2004. директор дома је био неки Црногорац. Имао је велике бркове. Smile
И наравно да је преко везе убацивао у дом своје "земе". Smile

У Карабурми сам живио од 1997. до 1999. Колико се сјећам тај директор је био из БиХ. Мислим из Дрвара, нисам сигуран. Сјећам се да је био кандидат на листи СПС-а за посланика. Сјећам се да је и предскеједник студентске организације дома био из Дрвара. Видио сам га на телевизији како чува Панчевачки мост.

Добро је што ти знаш како на арумунском гласи твоје име и презиме. Велика је штета што су Власи заборавили своја имена и презимена на влашком. Лијепо је кад се чува народни идентитет.

(20-07-2015, 04:04 PM)Бранке Пише:  Апропо Влаха и пописа становништва . . .

http://www.zajednicavlahasrbije.com/popi...oriju.html

Ето промашио сам. До 1948. су се пописивали као Румуни, а од 1948. као Власи.
Одговори

(20-07-2015, 10:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта има везе одакле је ко пореклом?

Не би требало да има.

Само велим да ако ћемо бити поштени нећемо издвајати само једне, док сви други имају пропуст (и попуст). То је не само непоштено него и срамотно.

Ође сам стотину пута река да Лика није само 6. Личка и партизани, него и Лички четници. Не вјерујем да ти није познато стање у 6. личкој дивизији пред одлазак у Босну (дивизија је била на рубу побуне у скроз нездравом стању гледано са југо-комунистичке стране). Дакле, по томе што ти велиш, не ваљам ЈА, не ваљају моји стари учесници Устанка 1941 и четници од првог до задњег дана, неки од њих рањавани а неки погинули у борби против југо-комуниста. Не ваља ни моја прабаба, ни моје бабе старија сестра, које су мучили пола године да одају ђе им се синови и браћа крију (прикључивали на струју, давили у води, пребијали кости). Неколико чланова фамилије који су робијали и по десет година посље рата а само зато што нијесу били изроди.

Друго, ни 8. кордунашка ни 7. банијска нијесу ни видиле Србије, а и 6. личка кад је стигла до Србије у њој је било свега више него Личана (то југо-комунисти сами наводе у више књига).

Ако ћемо издвајати поједине крајеве само, онда би ја могао за сваки српски крај навести и вишка изрода и зликоваца Срба. Треба да ли да почне, само нека неко наведе који крај па ћемо лако. Било да је у питању Шумадија, Западна Србија, Херцеговина, Босна, Црна Гора итд.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(22-07-2015, 05:19 AM)мунгос Пише:  
(20-07-2015, 10:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта има везе одакле је ко пореклом?

Не би требало да има.

Само велим да ако ћемо бити поштени нећемо издвајати само једне, док сви други имају пропуст (и попуст). То је не само непоштено него и срамотно.

Ође сам стотину пута река да Лика није само 6. Личка и партизани, него и Лички четници. Не вјерујем да ти није познато стање у 6. личкој дивизији пред одлазак у Босну (дивизија је била на рубу побуне у скроз нездравом стању гледано са југо-комунистичке стране). Дакле, по томе што ти велиш, не ваљам ЈА, не ваљају моји стари учесници Устанка 1941 и четници од првог до задњег дана, неки од њих рањавани а неки погинули у борби против југо-комуниста. Не ваља ни моја прабаба, ни моје бабе старија сестра, које су мучили пола године да одају ђе им се синови и браћа крију (прикључивали на струју, давили у води, пребијали кости). Неколико чланова фамилије који су робијали и по десет година посље рата а само зато што нијесу били изроди.

Друго, ни 8. кордунашка ни 7. банијска нијесу ни видиле Србије, а и 6. личка кад је стигла до Србије у њој је било свега више него Личана (то југо-комунисти сами наводе у више књига).

Ако ћемо издвајати поједине крајеве само, онда би ја могао за сваки српски крај навести и вишка изрода и зликоваца Срба. Треба да ли да почне, само нека неко наведе који крај па ћемо лако. Било да је у питању Шумадија, Западна Србија, Херцеговина, Босна, Црна Гора итд.

Ti si baš poranio. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним