Поруке: 189
Теме: 5
Придружен: Nov 2014
Углед:
11
Ријетки су примјери. За сада се не могу сјетити више ничега сличног.
Поруке: 17,037
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,888
Није Александар био управник Врањске, већ Врњачке бање. И наравно није стрељан децембра 1941.
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Милославе, одгледао сам Валтер брани Сарајево, први пут у животу цео, од почетка до краја. Изузећемо сва друга питања, због једне ствари која ме занима.
Сценариста се мучио у који историјски контекст да стави филм, па је измислио неки транспорт горива за групу армије Е из Сарајева према Вишеграду. Очигледно је тај део сценарија цензурисан, јер ни редитељу није био битан.
Сља друге стране види се, међутим, да се ради о јесени 1943. године и да је сценариста доста знао , али да је цензор скрајнуо тај део приче.
Питање: Да ли знаш или ти је неко причао, на који су начин такви сценаристи упознавани са подацима који нису постојали у нашим архивама или су били под забраном за изучавање?
Питам те у контексту твог недавног открића да је тада поведен широки фронт напада четника на Немце, а који се протезао од Дрине до Сарајева.
Сценариста филма је извесни Ђорђе Преловић. Сарадник на сценарију био је и Момо Капор, али мислим да је био ангажован око динамике дијалога и слично.
Или, можда, одговор зна један млади глумац који се тада први пут појавио на филму, у минијатурној улози, а у којој је и једини пут погинуо на филму? После тога је постао највећа звезда филма са читавог Балкана, ако не и шире.
Углед:
1,888
Који је тај глумац?
Да, Капор је ангажован да дијалози изгледају ''кул'' омладини.
Јел пише на шпици ''историјски конслултанти''?
Како год, то су по правили били државни историчар, често из Института за савремену историју, који се тада мислим звао Историјски институт Савеза комуниста. Нпр. Бранко латас је био консултатнт за ''Ужичку републику''. На његову интервенцију је избачена сцена кад Дража свако јутро закоље неког чим устане, опере крваве руке, па дрмне прву љуту. Рекао им је да се не брукају, био је француски ђак, ђенералштабни официр, дипломата, и сл.
А тај догађај је наравно измишљен. Они не би ни послали ту композицију, јер су четници већ били срушили мост код Вишеграда (7. октобар), плус три моста код Мокре Горе (септембар 1943).
У јесен 1943. немачка документа бележе четничку илегалу у Сарајеву, тј. српску коју називају четничком, и вешају ДМ таоце као и у БГ, док муслимане и Хрвате сматрају својим савезницима. Дакле, у документима која имам, Немци уопште не бележе комунистичку илегалу у Сарајеву у то доба.
Углед:
11
Нисам одавно гледао Валтера, али ми се чини (можда гријешим)да је главна радња смјештена на сам крај рата (44-45), односно да се ради о повлачењу Шваба из Грчке.
Је ли глумац Светозар Цветковић?
Углед:
1,888
И ако је тада, опет је све измишљено.
Иначе, документовано, игрица ''Прави/лажни Валтер'', била је само у Београду, када је Гестапо покушавао да убаци лажног Валтера после хапшења мајора Жарка Тодоровића.
Комунистичког Валтера Немци уопште не помињу, док је Операција ''Валтер'' (Тодоровић) била највећа акција Гестапоа на Балкану. И Немци, иако су га ухапсили, опет нису открили ко је Валтер, тј. да је он Валтер.
Углед:
11
Јасно, осврнуо сам се само по сјећању на вријеме дешавања радње (измишљне) у филму.
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Морам изразити изненађење због тога што нисте одмах уочили која је највећа звезда из филмске уметности са овог простора, па и много шире.
Можда вас је збунило што своје највеће успехе није остварио као глумац. Или, можда, што је у међувремену и променио име, па и веру. Сад се зове Немања.
Какав је Твој став о ситуацији у Црној Гори? Мислим да се налазимо пред једном великом прекретницом у српској историји. Да ли је срамота што српски интелектуалци ћуте?