30-12-2015, 07:18 PM
(30-12-2015, 05:17 PM)ватхра Пише:(30-12-2015, 04:40 PM)Жаре Пише: Да ли овакво размишљање можемо применити и на комунисте, јер су и они сарађивали са онима који су вршили геноцид над Србима?Наведи примере те сарадње.
(30-12-2015, 04:40 PM)Жаре Пише: И питање за све који размишљају о овој теми: да ли се у претходних пар постова може пронаћи бар део одговора на питање зашто је хрватски систем логора смрти толико потрајао, и практично радио без сметњи толико дуго?
Хрватски систем логора је највише радио док је било најмање отпора. За Јадовно/Паг је од априла до августа слато железницом по 10 хиљада људи месечно. Тад отпора скоро и да није било. После тога је направљен логор смрти Јасеновац, и у њега транспортовано становништво Козаре. Али после тога, јачањем отпора, НДХ губи контролу над већим делом територије и више није у стању да систематски шаље становништво у логор, па број послатих у Јасеновац драстично опада.
Потражи истраживање Драгана Цветковића о страдалим у Јасеновцу.
1. Ево за час, чим ми ти наведеш примере несарадње

2. Познато ми је донекле његово истраживање, али ми се чини да је занемарио чињеницу да је у исто време драстично повећана потражња из немачке за радном снагом, што је такође утицало на опадање броја уморених у хрватским логорима. Но, можда и грешим, о овој теми сам углавном слушао од мојих старих који су то све преживели