Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(26-12-2015, 12:44 AM)Бенито Пише:  Шта би са оном делом око Динчићевог текста у вези потапања немачких бродова код Прахова? Да ли је било неке нове расправе у вези тога или је замрла прича?

Мислим са није било.
Одговори

(26-12-2015, 01:04 AM)Мргуд Пише:  
(25-12-2015, 10:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Свакако немоћ. Како би ти то довео у ред, стотине километара раздаљине, у беспућу, а безброј непријатеља около?
Имам једно поглавље ''Питање дисциплине'', у Дражи 5 чини ми се, да ли си прочитао?
Дакле шта се може учинити у тим условима и како је то учинио Дража.
На другим местима у књизи има како је то учинио Тито.

Нисам то читао али потрудићу се да прочитам.

Али оно што ми се чини у условима шта је могло да се учини је да се те личности и те јединице не стављају формално под команду ЈВуО, ако Дража реално није имао контролу над њима. То ми је онако баш грешка у корацима јер драже ми је 10 људи под контролом, него 25 на папиру без контроле.
Теоретски, да, али практично, не можеш оставити удаљене крајеве на милост и немилост непријатељима, него у постојећим околностима мораш учинити што више.
Одговори

(25-12-2015, 07:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта је очигледно, да је ишао из Бронзаног Мајдана на Козару, и то заједно са усташама?
Самарџићу,
не правите се наивни. Напад на Бронзани мајдан је био у склопу немачке операције против партизанских снага. Немачки документ јасно наводи коју територију нападају.

(26-12-2015, 12:44 AM)Бенито Пише:  Шта би са оном делом око Динчићевог текста у вези потапања немачких бродова код Прахова? Да ли је било неке нове расправе у вези тога или је замрла прича?
И мене занима онај четнички ултиматум Хитлеру, шта се са тим десило.
Одговори

Цитат:Напад на Бронзани мајдан је био у склопу немачке операције против партизанских снага. Немачки документ јасно наводи коју територију нападају.

Нисам баш упућен око те операције на Козари па не могу ништа да искључим али мало ми нереално делује да су Немци нападали партизане на Бронзаном мајдану јер би то значило да су се партизани лоцирали на територији где би се нашли опкољени са стране Бања Луке (где су биле усташе и Немци) и са стране Мањаче где су били четници. Мало ми то делује нереално.
Цитат:Теоретски, да, али практично, не можеш оставити удаљене крајеве на милост и немилост непријатељима, него у постојећим околностима мораш учинити што више
.

Реално гледано Дреновић је спасао Србе на Мањачи од усташког покоља. Међутим, он би то урадио и да га Дража није формално ставио под своју команду, а самим тим и донео себи проблем јер је Дреновић имао контакте са Немцима и усташама. Контакти са тим удаљеним крајевима могли су да се одржавају и без тога да се те јединице стављају под команду Михаиловића.
Мислим да се ту пре свега радило о жељи Драже и његових сарадника (веровато и владе у Лондону) да оправдају оно ЈВуО јер је ради тога било неопходно да се стави што више јединице на што ширем подручју под команду барем на папиру.
Одговори

Ako je Drenović učestvovao u napadu na Kozaru,može li neko detaljnije da opiše dejstvo tih jedinica,ili ima li uopšte neki nemački dokument koji detaljno opisuje dejstvo četničkih jedinica tokom ofanzive na Kozaru,tj.ako ih je uopšte i bilo?Koliki je broj vojnika bio,koja jedinica,koji je bio njihov zadatak,pravac delovanja,na kojim mestima su vodili borbe sa partizanskim jedinicama,redosled dogadjaja u kojima su oni učestvovali,koliki je bio gubitak četnika?
Одговори

Колико разумем, четници имају задатак да спрече извлачење комуниста са Козаре ка Бањалуци, а не да надиру на Козару. У документу се називају "групом за блокирање, запречавање".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(26-12-2015, 03:40 AM)ватхра Пише:  
(25-12-2015, 07:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта је очигледно, да је ишао из Бронзаног Мајдана на Козару, и то заједно са усташама?
Самарџићу,
не правите се наивни. Напад на Бронзани мајдан је био у склопу немачке операције против партизанских снага. Немачки документ јасно наводи коју територију нападају.
Знао сам. Smile
Један детаљ из немачког плана је доказ да су четници са све усташама нападали партизане на Козари, док сте раније рекли да пет немачких извештаја са терена, дакле не планова, да се партизани боре ''раме уз раме'' са усташама против четника у Источној Босни - нису доказ да се то десило!
Па после кажете да нисте комуниста.
Одговори

(26-12-2015, 01:11 PM)Мргуд Пише:  
Цитат:Напад на Бронзани мајдан је био у склопу немачке операције против партизанских снага. Немачки документ јасно наводи коју територију нападају.

Нисам баш упућен око те операције на Козари па не могу ништа да искључим али мало ми нереално делује да су Немци нападали партизане на Бронзаном мајдану јер би то значило да су се партизани лоцирали на територији где би се нашли опкољени са стране Бања Луке (где су биле усташе и Немци) и са стране Мањаче где су били четници. Мало ми то делује нереално.
Цитат:Теоретски, да, али практично, не можеш оставити удаљене крајеве на милост и немилост непријатељима, него у постојећим околностима мораш учинити што више
.

Реално гледано Дреновић је спасао Србе на Мањачи од усташког покоља. Међутим, он би то урадио и да га Дража није формално ставио под своју команду, а самим тим и донео себи проблем јер је Дреновић имао контакте са Немцима и усташама. Контакти са тим удаљеним крајевима могли су да се одржавају и без тога да се те јединице стављају под команду Михаиловића.
Мислим да се ту пре свега радило о жељи Драже и његових сарадника (веровато и владе у Лондону) да оправдају оно ЈВуО јер је ради тога било неопходно да се стави што више јединице на што ширем подручју под команду барем на папиру.
То што је имао контакте са усташама била је оно што се каже колатерална штета. Он је у ствари имао контакте са цивилним органима НДХ и са домобранима. У неким приликама се ту задесио по неки усташа. Али цела та дипломатска активност Босанских четничких одреда није укључивала усташе и са њима није било споразума, а споразуми са домобранима и цивилном управом нису обухватали усташе.
Из докумената се не види да ширење покрета има везе са тиме. Још од лета 1941. Дража је слао људе што даље на запад, али, они просто нису стизали. Врањешевићева група официра и подофицира путовала је негде око пола године и половина је успут изгинула.
Одговори

(26-12-2015, 01:12 PM)voja_88 Пише:  Ako je Drenović učestvovao u napadu na Kozaru,može li neko detaljnije da opiše dejstvo tih jedinica,ili ima li uopšte neki nemački dokument koji detaljno opisuje dejstvo četničkih jedinica tokom ofanzive na Kozaru,tj.ako ih je uopšte i bilo?Koliki je broj vojnika bio,koja jedinica,koji je bio njihov zadatak,pravac delovanja,na kojim mestima su vodili borbe sa partizanskim jedinicama,redosled dogadjaja u kojima su oni učestvovali,koliki je bio gubitak četnika?
Не може. Има у зборнику немачких докумената, том 12, књига 2, детаљних описа операција на Козари и не помињу се четници.
Одговори

Miloslave možete mi reći koliki broj ljudi je sačinjavao Dinarsku diviziju?I da li su Jevdjevićevi lički četnici bili deo Dinarske divizije, pa su se kasnije odvojili ili su oni vodjeni kao posebna formacija?
Одговори

Дража је био руски шпијун Smile

У данашњим Новостима:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dru...ski-spijun

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(26-12-2015, 06:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-12-2015, 01:11 PM)Мргуд Пише:  

.

То што је имао контакте са усташама била је оно што се каже колатерална штета. Он је у ствари имао контакте са цивилним органима НДХ и са домобранима. У неким приликама се ту задесио по неки усташа. Али цела та дипломатска активност Босанских четничких одреда није укључивала усташе и са њима није било споразума, а споразуми са домобранима и цивилном управом нису обухватали усташе.

Не слажем се овде са Вама. Јер самим тим што је неко договорио нешто са властима НДХ то је подразумевало и усташе, које су биле легитимне војне јединице тзв. НДХ.

И Дангић и српске вође у Херцеговини и Источној Босни су имали и бољу понуду са немачке стране по питању аутономије у НДХ али су исту одбиле јер нису хтеле да имају договор са НДХ. Наравно ситуација тамо и ситуација у Западној Босни нису могле да се пореде, јер су се источне територије наслањале на Недићеву Србију и самим тим имале нешто "лакши" положај, од изолованог и непријатељима окруженог западног дела.

Глобално гледано договор четника у Западној Босни са НДХ је био спас за српски народ у тим деловима, али није био сарадња јер ја лично нисам нигде нашао заједнички наступ босанских четника и усташа, али је формално гледао оптеретио ЈВуО због контаката са властима НДХ.
Одговори

Николај, ако можеш, стави ово из Новости као посебну тему, јер заслужује посебан осврт. У сваком смислу.
Одговори

(27-12-2015, 04:21 PM)voja_88 Пише:  Miloslave možete mi reći koliki broj ljudi je sačinjavao Dinarsku diviziju?I da li su Jevdjevićevi lički četnici bili deo Dinarske divizije, pa su se kasnije odvojili ili su oni vodjeni kao posebna formacija?
Зависи у ком периоду. Највише лета 1944, 6-7.000.
На северозападу, Гацка долина и околина, лета 1944. основани су Личокордунашки и Приморски корпус, под Јевђевићевом командом, са око 1.500 људи. Нису били у саставу ДЧД. ДЧД се повлачила њиховим тереном, код њих се одморила и опоравила, па су заједно продужили ка Словенији.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним