Поруке: 189
Теме: 5
Придружен: Nov 2014
Углед:
11
Ево да вам наведем неке примјере мучења, које је моја фамилија проживјела.
Дједа су Сарајеву затварали у неки шахт са хладном водом, њих по двојицу да једва стану у шахт када их притисну поклопцем. Сјетили су се да одржавају тјелесну температуру трљајући један другог. Многи ово нису преживјели.
Као јатачку породицу истјерали би све из куће, жене, дјецу и натјерали да гледају у небо. Говорећи им "Видите ли горе бога, ј..о вам он мајку. Држали су их тако по цијели дан. Дјеца су падала у несвјест.
Једном су им побили стоку и побацали у провалију
Једну бабу (тада није била баба), су отјерали у Пале у што није поштовала неки пропис о испаши стоке који су прописали (није имао здравог разума ни са каквим законом, ни са обичајима и начином чивота у том крају) и натјерали да неком кантом два дана вади воду из ријеке Миљацке и просипа.
Познајем човјека који је рођен затвору Зеница, мајка му је била трудна кад су је отјерали као јатака, нису имали толеранције ни према трудницама
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Мислим да су с тим почели после доласка на власт '44.
Поруке: 24
Теме: 0
Придружен: May 2015
Углед:
0
Na osnovu kojeg teksta u prvom dokumentu se može nedvosmisleno zaključiti da je Drenović učestvovao u operaciji na Kozari?Jer Rade Radić je bio načelnik štaba tkz. bosanskih četnika, nisam siguran da li su se tako zvali ili kako već,neka me Milosav ispravi ako grešim.Rade Radić je trebao ako ništa drugo biti osudjen po komandnoj odgovornost zbog eventualnog učešća Drenovićevih jedinica,jer iako on nije lično bio tamo Drenović je bio njegov podređeni?A kao što sam naveo pročitao sam čitav transkript sa sudjenja Radiću i tamo se nigde ne spominje da su njegove,Drenovićeve ili Marčetićeve jedinice bile na Kozari,čak šta više nema pomena ni o kakvoj četničkoj jedinici,bataljonu niti bilo kojoj formaciji.Čudi me da komunističke vlasti nisu našle niti jedan dokument koji bi detaljno opisao učešće četnika na Kozari,ako ga je uopšte i bilo.
Hteo sam da kažem Miloslav,izvinjavam se.
(Последња измена: 25-12-2015, 07:42 PM од
voja_88.)
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Уклапало им се у филм Козара- Бранка Бауера.
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,875
Свакако немоћ. Како би ти то довео у ред, стотине километара раздаљине, у беспућу, а безброј непријатеља около?
Имам једно поглавље ''Питање дисциплине'', у Дражи 5 чини ми се, да ли си прочитао?
Дакле шта се може учинити у тим условима и како је то учинио Дража.
На другим местима у књизи има како је то учинио Тито.
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Шта би са оном делом око Динчићевог текста у вези потапања немачких бродова код Прахова? Да ли је било неке нове расправе у вези тога или је замрла прича?