(05-05-2016, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише: Ау, Шико, ипак су те црвени гадно прешли.
Види се по томе кад кажеш да смо ми за нешто криви, уместо они. То је непогрешиви параметар да су те прешли.
Ја нисам ни рекао ко је крив само сам констатовао катастрофално стање друштва као чињеницу. Ћопави је највише зла нама нанео, а ипак га Срби највише оплакују. Ми смо луд народ.
(05-05-2016, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише: Друго, кад се каже закон, постоје, као и у свему, два тумачења:
- социјалистичко/комунистичко,
- нормално.
Ти подразумеваш прво, по коме је закон неки папир на коме пише: закон.
Нормално тумачење је да је закон пропис са уграђеним механизмом примене, где се зна ко га, кад и како спроводи, које су санкције, итд. Има и у социјализму таквих закона, нпр Закон о безбедности саобраћаја. Ту се тачно зна шта и како, од саобраћајне полиције и тужилаштва до - затвора. Наравно, сем ако неко са џипом не прегази неку сиротињу. Али у основи - зна се.
Ја подразумевам да је пропис добар уколико је ефикасан и уколико доприноси напретку друштва. Ви сте поменули "инсталацију" пакета закона напредних земаља са уграђеним механизмима примене. То је као у југа да покушавате да убуџите поршеов мотор. Неће ићи. Зато што то подразумева измену свих других перформанси - од каросерије и механике, електронике па надаље да би такав спој, не добро, већ икако фунционисао.
"Механизам примене" је систем који се постепено гради и унапређује - изнутра. Уместо да карабуџимо карикатуру, боље је да побољшавамо перформансе, унапређујемо разне сегменте, направимо јачи мотор - али одговарајући. Па миц по миц, једног дана дођемо до пристојног аута (читај : уређене државе).
(05-05-2016, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише: Дакле, закон никад не зависи од ''наше свести''. Пример: енглески навијачи. Ваљда нема бољег примера за то што ти називаш ''нема довољно свести''. И онда одједном мирни као бубице, чак су и ограде на стадионима уклоњене. Зато што је донет добар закон. Нпр. ко уђе у игралиште, има толико и толико да одлежи у затвору. Мислим да то пише и на улазницама. А тужилац, дежурни, је на стадиону. Ко уђе и пипне играча - толико и толико. Ко уђе и удари играча - толико и толико. Итд.
Не знам да ли сте приметили, али у примерима стално помињете рестриктивни део закона. А закони би, у целини гледано, требало да буду у служби заједнице, да помажу и усмеравају а не да ограничавају. Зато дански закони јесу добри Данцима
На конкретном примеру, то је мера која се показала ефикасном - док траје утакмица. Наравно, она има и своје контраиндикације, које ми из Србије не можемо да видимо. Тако се већ годинама у Енглеској преиспитује та мера - не у смислу да се укине, већ како да се спречи испољавање контраиндикација на другим местима, на други начин..Јер, ти хулигани и даље постоје и делују.
(05-05-2016, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише: Што се тиче закона, ми нисмо инфериорни према њима, чак смо некад давно били и супериорни. Па и не баш тако давно, тј. не само у средњем веку, него рецимо и почетком 20. века. И пре Другог светског рата имали смо добре законе.
Имали смо пре свега много квалитетнији људски материјал, па отуд и боље законодавство. Ово данас - то није исти народ, и требало би имати увек у виду ту основну чињеницу.
---
Него, хајде да претпоставимо да је извршена дубинска дебољшевизација, донесе се пакет закона од стране врхунских интелектуалаца, притом морално неукаљаних, чистих родољуба. Како ће тај новоинсталирани механизам да покрене привреду, и који би била стратегија у основним цртама? Како прикупити средства, одакле, како покренути производњу, запослити, какав став заузети према постојећим и будућим страним капиталом (фирмама)?