Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Истина о Операцији ''Ретвик''

Што се тиче количине бомбардовања по републикама, статистика је отприлике оваква (односи се само на стратешка бомбардовања)
тона
БиХ 3,882.3 15.1%
Црна Гора 1,860.7 7.2%
Хрватска 6,083.6 23.7%
Македонија 251.5 1.0%
Словенија 3,852.1 15.0%
Србија 9,637.7 37.5%

Ако упоредимо проценат бачених бомби у односу на површину одређене републике, видимо да је процентуално највише гађана Словенија (али и најдуже), а затим Црна Гора. Хрватска и Србија имају сличан коефицијент. БиХ је гађана нешто мање, а најмање Македонија, свега 10% у односу на просек Југославије.

ко упоредимо проценат бачених бомби у односу на број становништва је мало другачија слика, јер су Црна Гора и БиХ слабије насељене.

Треба додати да је по Југославији дејствовала и тактичка авијација, највише по приморју.

По Македонији сам нашао да су гађали само по Скопљу - што је и било прво савезничко бомбардовање, али су најраније и престали - већу јануару 44-те је било последње бомбардовање Скопља. У свим случајевима је гађана ранжирна станица.
Одговори

(20-05-2016, 12:04 AM)Chicot Пише:  (Како само објаснити да се није тукло ништа у Македонији током септембра, током "повлачења"?)

А шта су требали да гађају по Македонији?
Одговори

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  већ свесно фалсификујеш.

Цитат:The raids were of somewhat dubious legality. According to
international law, a country’s recognized government has the
right to bombard any of its cities occupied by enemy forces.
The Anglo-Americans still recognized the government in exile
of King Peter, which was rapidly disintegrating. In all likelihood
the king and his threadbare cabinet did not authorize
the raids
.

Цитат:International law does sanction
the bombing of enemy garrisons in occupied countries, but
only if the attacking party does not employ disproportionate
force
—for example, dropping 1,000 bombs when 100 would
accomplish the job. The Fifteenth seems to have met those requirements
by requiring visual bombing and sending small
forces—usually 40 or fewer bombers. In this instance, as in
others, politics overpowers ordnance
. Since the bombing advanced
the partisan cause, the Allies’ acceptance of the request from Tito’s hands represented a step away from King Peter and
towards Tito’s cause and ideals. The symbolic power of the
heavy bomber, apparently at Tito’s beck and call, served to
make the Allies’ political position clear and was more significant
than any damage inflicted by their bombs
Ja сам употребио израз "право", уместо израза "војна логика". Не мења поенту.

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  Све је то супер - само што тако не пише код њега у бази.
Аха, и он фалсификује Smile

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  Захтеви са терена су наведени као "friendly ground forces or partisans", што значи да су и савезничке мисије биле укључене у то
Не значи, јер нису. У то време савезничке мисије су трпеле строга временска и просторна ограничења, тако да тешко и да су могли да сарађују и координирају акције са HQ. Могли су једино да прослеђују захтеве. Било је неколико повлашћених, попут Меклина и његове екипе, али то је исто као и да долази од комуниста.

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  Које јединице и да ли се односи само на Југославију.
Односи се на све ваздухопловне формације које су дејствовале над Југославијом. Подаци су најчешће и давани у збиру, понекад су одвајани БАФ и обална авијација (чешће) или 15 АФ и друге (ређе).

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  Нетачно си интерпретирао податке, самим тим су ти закључци лоши.
Шта сам нетачно интерпретирао?

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  Други ако си већ дошао до податка да је на Србију бачено 37% бомби
Видим и ти си дошао до истог процента, по чему си ти у праву, а ја као извео нетачне закључке? Smile
(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  (нетачно је за само пар месеци већ за преко годину дана)

А јел? Супер, ајде дај да видимо првих 6 и последњих 6 месеци (цео период је јануар 44 - април 45).

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  не знам зашто то извлачиш као доказ да је Србија гађана више?
Зато што већи бројеви значе "више".

По тонажи више и по укупном броју напада више

Е сад, када акције по градовима авнојевских република пребациш у акције на градове по становништву различите националности, однос је још гори по Србе (додај Црну Гору, Македонију, велике делове Бих, делове Хрватске). Одокативно, 55% - 60% у српским срединама. (Црногорце и Македонце убрајам у оно шта су тада и били).

(20-05-2016, 10:41 AM)ватхра Пише:  А шта су требали да гађају по Македонији?
А шта су то гађали у Лесковцу?
Одговори

Шико,
колико се разумем у енглески - а разумем се - тамо никао не пише оно што си навео. Напротив - пише супротно од тога.

Не знам шта покушаваш да објасниш, ако су на Србију која је имала око 35% површине бацили око 37,5% бомби, како си дошао да закључка да су више од осталих гађали Србију? Исти однос је и за Хрватску, а за Словенију је још гори.

Да ли се број оборених авиона односи на авионе који су пали у Југославију?

У Македонији су могли да гађају само ранжирну станицу и мост у Скопљу, што су урадили почетком 44-те. Осим тога на прузи Солун-Београд нема ништа друго да се бомбардује. Има само један (1) мост, дужине 20 метара. Нема на чему ни да се направи диверзија која би онемогућила превоз дуже од дан.

(20-05-2016, 12:04 AM)Chicot Пише:  Видим да користиш Дејвисове неке податке, па ево шта он каже:
….
- да је легалност такве активности упитна, јер краљевска Влада - коју су савезници још увек признавали - није одобравала такве нападе. (исто)
Превод би био да је "вероватно да Краљевска влада није одобрила ове нападе".

(20-05-2016, 12:04 AM)Chicot Пише:  - Да је коришћена прекомерна сила ("употреба маља да би се убио комарац") - што се санкционише по међународном праву, и што је класични пример када политика надвладава право.(исто)
У овом пасусу се говори да се санкционише прекомерна употреба силе при бомбардовању окупираних градова - али да је 15-та пазила на то и слала мање групе бомбардера и гађала визуелно (сигурније).

Цитат:Видим и ти си дошао до истог процента, по чему си ти у праву, а ја као извео нетачне закључке? Smile
Не знам како си дошао до бројке за Босну која је скоро дупло већа?
Одговори

(20-05-2016, 12:39 PM)ватхра Пише:  Што се тиче количине бомбардовања по републикама, статистика је отприлике оваква (односи се само на стратешка бомбардовања)
тона
БиХ 3,882.3 15.1%
Црна Гора 1,860.7 7.2%
Хрватска 6,083.6 23.7%
Македонија 251.5 1.0%
Словенија 3,852.1 15.0%
Србија 9,637.7 37.5%

Ако упоредимо проценат бачених бомби у односу на површину одређене републике, видимо да је процентуално највише гађана Словенија (али и најдуже), а затим Црна Гора. Хрватска и Србија имају сличан коефицијент. БиХ је гађана нешто мање, а најмање Македонија, свега 10% у односу на просек Југославије.

ко упоредимо проценат бачених бомби у односу на број становништва је мало другачија слика, јер су Црна Гора и БиХ слабије насељене.

Треба додати да је по Југославији дејствовала и тактичка авијација, највише по приморју.

По Македонији сам нашао да су гађали само по Скопљу - што је и било прво савезничко бомбардовање, али су најраније и престали - већу јануару 44-те је било последње бомбардовање Скопља. У свим случајевима је гађана ранжирна станица.

Мешаш бабе и жабе. Када су бомбардовали краљевину Југославију, тада није било република. То је као када би рекао - на Косово је бачено толико и толико, а на Федерацију (БиХ) толико и толико. Па би у том случају Арнаути (Независна Држава Косово) рекли - ето, нас су Савезници растурили током Другог светског рата. Исто то би рекли и Бошњаци и Хрвати (Федерација БиХ).

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(20-05-2016, 07:11 PM)Vlad Alekš Пише:  Мешаш бабе и жабе. Када су бомбардовали краљевину Југославију, тада није било република.

Обрати се Шику, он је то увео у дискусију да би доказао не знам већ шта.
Одговори

(20-05-2016, 07:32 PM)ватхра Пише:  
(20-05-2016, 07:11 PM)Vlad Alekš Пише:  Мешаш бабе и жабе. Када су бомбардовали краљевину Југославију, тада није било република.

Обрати се Шику, он је то увео у дискусију да би доказао не знам већ шта.

Неки нови безобразни клинци, мислиш џукци оно шарпланинци.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(20-05-2016, 06:46 PM)ватхра Пише:  колико се разумем у енглески - а разумем се - тамо никао не пише оно што си навео. Напротив - пише супротно од тога.
Ако већ тераш мак на конац, онда превод није "вероватно", већ "врло вероватно", "сасвим извесно", "сва је шанса" или слично.
Ипак, не бих даље да са тобом разматрам теме око лингвистике, пошто је по теби израз "вероватно (односно "сасвим извесно")је да краљевска влада није одобрила" супротан изразу "краљевска влада није одобрила..".

(20-05-2016, 06:46 PM)ватхра Пише:  Не знам шта покушаваш да објасниш, ако су на Србију која је имала око 35% површине бацили око 37,5% бомби, како си дошао да закључка да су више од осталих гађали Србију? Исти однос је и за Хрватску, а за Словенију је још гори.

Не знам шта тупиш, највише тона је бачено на Србију, највише напада је било на српске градове.
А ако хоћеш већ да се бавиш пропорцијама онда уради како треба.
Узми лепо етничку карту земље, па за свако место одреди доминантну етничку припадност, па се онда бави тиме.

Предлажем комбинацију ових - то је најбоље што сам брзински нашао

[Слика: jugoslavija0003.jpg]
picture share

[Слика: yu3.jpg]
screenshot windows 7

[Слика: Etnicka_mapa_SFRJ_1981.jpg]
upload pictures

(20-05-2016, 06:46 PM)ватхра Пише:  Да ли се број оборених авиона односи на авионе који су пали у Југославију?
Да, претежно
(20-05-2016, 06:46 PM)ватхра Пише:  У овом пасусу се говори да се санкционише прекомерна употреба силе при бомбардовању окупираних градова - али да је 15-та пазила на то и слала мање групе бомбардера и гађала визуелно (сигурније).
Јесте, настави, шта се каже у следећој.. И у остале две. Smile
(20-05-2016, 06:46 PM)ватхра Пише:  Не знам како си дошао до бројке за Босну која је скоро дупло већа?

Рачунао сам градове из Босне у - Босну, а ти? Smile
Одговори

Шико,
ти си дао тезу да су највише бомбардовани српски градови.
Ако хоћеш да је доказујеш, изволи.
Не можеш очекивати од саговорника да извалиш неку глупост, и да се неко други мучи да је побија.
То није историја већ шарлатанство.

И нађи неког да ти преведе оно са енглеског.
Одговори

(20-05-2016, 08:55 PM)ватхра Пише:  Шико,
Не можеш очекивати од саговорника да извалиш неку глупост, и да се неко други мучи да је побија.
То није историја већ шарлатанство.

И нађи неког да ти преведе оно са енглеског.
Да поставимо питање овако: у чијим градовима је страдало највише цивила? Убедљиво највише.
Одговори

(20-05-2016, 09:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да поставимо питање овако: у чијим градовима је страдало највише цивила? Убедљиво највише.
Дајте податке на основу којих сте дали своју тезу.
Одговори

(20-05-2016, 10:03 PM)ватхра Пише:  
(20-05-2016, 09:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да поставимо питање овако: у чијим градовима је страдало највише цивила? Убедљиво највише.
Дајте податке на основу којих сте дали своју тезу.
Јел то нека шала?
Није Вам познато да је у Београду убијено 4.000 цивила, или да је у Лесковцу пописано 1.450, а да их је било много више (избеглице са Космета и из Македоније)?
Или да је, с друге стране, током шест бомбардовања Вараждина погинуло 40, а током 11 бомбардовања Сиска 59 особа?
Одговори

(20-05-2016, 08:55 PM)ватхра Пише:  Шико,
Већ сам је доказао.
Територија авнојевске Србије је по тонажи и броју напада највише бомбардована.
Имаш постављену листу (и моју и твоју) па проучавај.

(20-05-2016, 08:55 PM)ватхра Пише:  Не можеш очекивати од саговорника да извалиш неку глупост, и да се неко други мучи да је побија.
Наравно да је мука побити горенаведено, али шта да се ради. Бројке су неумољиве.
Ти хоћеш резултате да разводњаваш преношењем приче на количину бачених бомби по км/2 - по републикама. Може и тако, али онда мораш да узмеш у обзир етничку структуру становништва за сваки бомбардовани град у земљи.
Ја хоћу једноставно, али ти си упоран да себи загорчаш живот. Па пошто ти инсистираш на таквој методологији, ти онда и ради то.

(20-05-2016, 08:55 PM)ватхра Пише:  И нађи неког да ти преведе оно са енглеског.

Ево, ти ми преведи наставак другог пасуса, стигао си до овде:
Цитат:У овом пасусу се говори да се санкционише прекомерна употреба силе при бомбардовању окупираних градова - али да је 15-та пазила на то и слала мање групе бомбардера и гађала визуелно (сигурније).
Одговори

У Лесковцу је пописано мање од хиљаду, објављена су имена у Павловићевој књизи.
За Београд не знам да је ико урадио озбиљан попис.

За Краљево је објављен попис преко 100 имена у Јанићијевићевој књизи.

----

Вараждин је гађан два пута, укупно 40 тона бомби.
Сисак пет пута, од тога једном рафинерија са 160 тона бомби, а остало само са са по једним авионом.
За њих не знам број погинулих.

У радовима Каракаш-Обрадов (не знам колико су прецизни) се наводи да је у Шибенику настрадало 320 цивила и 17 војника, за Сплит 620 цивила и 26 војника, за Брод (и Славонски и Босански) 900 цивила и 250 војника.

----

На нивоу Словеније су пописане жртве савезничког бомбардовања, укупно око 1428 људи од чега су 169 војници.

----

Укратко, подаци су негде добро обрађени, негде нису уопште, и на основу тога сумњам да се може направити анализа која нечему вреди. Поготово не на основу неке ратне пропаганде.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним