Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дешифровање немачких порука од стране Британаца

Још пар коментара везаних за текст:

1. Потписници тврде да је Ултра произвела много дешифрованог саобраћаја, те да је било око хиљаду Ултра депеша- махом састављених од више сигнала - слатих савезничким штабовима у периоду од половине 43 до краја 44. Али, пре тога се тврди да је само један човек (Бенет) успео да прочита све Ултра сигнале који се тичу Балкана.
Мало контрадикторна тврдња. Много балканског саобраћаја значи десетине и стотине сигнала (можда и хиљаде) дневно, слатих са различитих нивоа и различитим питањима. Тешко да је то могао један човек да прочита. Дакле, или је ухваћени радио саобраћај био далеко мањи или Бенет није све прочитао.

Бенет је сам у својој књизи тврдио да је Ултра до половине 43 произвела врло мало резултата на Балкану.

2.
Цитат: Сигнали се далеко мање баве активностима Михиловић снага или контактима немачке команде са четничким групама (лабаво подређен Михаиловића или независнима од њега).

Чудна реченица с обзиром да су аутори уверени (и имају чврсте доказе) у Михаиловићеву колаборацију са Немцима. Човек би очекивао експлицитну оптужбу од људи који су имали прилике да читају све депеше непријатеља. Отклон је зато што су Ултра сигнали о којима говоре отворени за јавност, па могу да се провере. Али зато тврде да су кључни докази против њега у документима Абвера, који нису отворени за јавност.
Мене само занима да ли су то исти они сигнали који су некако завршили Кеблу у џепу?

3.
Цитат:(Б) промена подршке спроведена је по налогу Премијера Черчила и начелника штабова у светлу свих расположивих обавештајних података

Ово можда и јесте тачно, али Черчилово сопствено признање да је "обманут" и да је "починио своју највећу грешку у рату" говори о квалитету и употребљивости тих података. Слично Черчилу, већина војних шефова је такође признала да су насамарени.

4.
Цитат: Наводи да су нижи официри СОЕ у Каиру који су били или комунисти или левичарски симпатизери били пристрасни у корист партизана и извршили негативан утицај на политику у њихову корист никада нису доказани.

Необориви докази су се нашли у поседу ФО и (контра) обавештајних служби још крајем 1945, и за то су све институције знале. Крило се од јавности. Ернест Бевин је признао да је истрага и анализа документације СОЕ открила "страшне мрље и ужасне методе којима су се Каиро и њени официри служили, задржавајући и мењајући информације".
Одговори

Шико,
било би стварно пожељно да мало прочиташ о теми пре него што почнеш да вадиш некакве закључке о заверама.
Прошли пут си се ухватио чланка који је наводио само три Енигме на Балкану и како је то мало података.
Сад тврдиш да је сваки криптолог радио сам. Свако од њих је имао своје одељење које је радило споредне прорачуне и пробало разно варијације. Кад се разбије једна шифра, онда се остале поруке просто дешифрују.

Већ сам ти написао да су Британци могли до краја 43-е да слушају само радио станице велике снаге, значи ништа од локалног саобраћаја. Партизани су од тога имали линију ка Коминтерни, а четници ка Влади.

Овај чланак је из 95-е. Од тад су доступне и Абверове поруке. Код Брешоа имаш наведен у целости Лукачевићев споразум са Немцима који је из Абверове преписке, као и још неколико њих.

Самарџићу,
ви сте навели да сте прочитали Брешов докторат и чак написали коментар на њега. Ја не знам како онда не знате шта је хватано од саобраћаја јер он за сваки период наводи колико чијих порука је прочитано. Приде има посебна поглавља о операција Вајс, Шварц и посебно анализира период после капитулације Италије. Не знам како то мислите да је пропустио велику четничку офанзиву (кад није), и како је могла да буде тако велика кад она није била на првом месту ни самој 369пд против у току недеље кад је вођена.
Одговори

Ватра, по обичају браните неодбрањиво, Тита и партију. Из авиона се види да су Британци нешто муљали.
Одговори

(13-09-2016, 09:31 AM)ватхра Пише:  Не знам како то мислите да је пропустио велику четничку офанзиву (кад није), и како је могла да буде тако велика кад она није била на првом месту ни самој 369пд против у току недеље кад је вођена.

Шта јој је било "на првом месту"?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(13-09-2016, 04:34 PM)Николај Пише:  Шта јој је било "на првом месту"?
Ситуација према Тузли и партизанима.
(то је она страна 2. страна извештаја која је Самарџићу испала код објављивања)
Одговори

Главно јој је било Сарајево, према коме су надирали четници, ипак прочитајте још једном. Та друга страна говори о Легији хаџи Ефендић која је прешла у партизане.
Одговори

(13-09-2016, 04:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра, по обичају браните неодбрањиво, Тита и партију. Из авиона се види да су Британци нешто муљали.
Самарџићу,
да поновим питање, тврдили сте да имате Брешоов докторат и да сте радили анализу њега.
Ако га имате поред себе, отворите поглавље 1,
”THE CODE-BREAKERS OF BLETCHLEY PARK : WHAT THEY READ”

У преводу, ”Разбијачи шифри из Блечли парка: Шта су читали”
У њему наводе које немачке комуникације су прислушкивали у ком периоду.

Поднаслов:
‘Never in the history of Special Intelligence was so much decrypted about so little’
”Никад у историји Специјалне обавештајне службе није тако много декриптовано о тако малом”
се односи на количину материјала коју су декриптовали из Југославије, као мање битног војишта.
Одговори

(13-09-2016, 04:53 PM)ватхра Пише:  
(13-09-2016, 04:34 PM)Николај Пише:  Шта јој је било "на првом месту"?
Ситуација према Тузли и партизанима.
(то је она страна 2. страна извештаја која је Самарџићу испала код објављивања)

Шта пише на тој другој страни извештаја из које се види да је то дивизији било на првом месту, у том тренутку (осим чињенице да су то што им је "на првом месту", ставили тек на другу страну извештаја)?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(13-09-2016, 05:06 PM)ватхра Пише:  
(13-09-2016, 04:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра, по обичају браните неодбрањиво, Тита и партију. Из авиона се види да су Британци нешто муљали.
Самарџићу,
да поновим питање, тврдили сте да имате Брешоов докторат и да сте радили анализу њега.
Ако га имате поред себе, отворите поглавље 1,
”THE CODE-BREAKERS OF BLETCHLEY PARK : WHAT THEY READ”

У преводу, ”Разбијачи шифри из Блечли парка: Шта су читали”
У њему наводе које немачке комуникације су прислушкивали у ком периоду.

Поднаслов:
‘Never in the history of Special Intelligence was so much decrypted about so little’
”Никад у историји Специјалне обавештајне службе није тако много декриптовано о тако малом”
се односи на количину материјала коју су декриптовали из Југославије, као мање битног војишта.
Нема сврхе опет то. Објавићу једном целу критику те дисертације. Уосталом она Вам сада служи само да заобиђете Шиково писање.
Одговори

(13-09-2016, 12:20 AM)Chicot Пише:  Mислио сам да ће ово неко већ приметити, али пошто нико није реаговао, да кажем ја.. Занимљиво је то колико је тај фасцинантни систем прислушкивања и дешифровања далеко напредовао, а да им никако није пало на памет да се "провале" четничке шифре и уђе у њихов саобраћај. Што би чекали информације изокола, од Немаца? Мислим, кад су већ све друге шифре провалили.

Да је нека савезничка солидарност - и није, пошто су "бушили" и Совјете и партизане, о Америма да не говорим.

Шта ти мислиш Ватра, који би могао да буде разлог?

Како сам ти већ навео - не треба користити просте чланке за прављење неких великих закључака о теоријама завере.
Одговори

(13-09-2016, 09:31 AM)ватхра Пише:  Шико,
било би стварно пожељно да мало прочиташ о теми пре него што почнеш да вадиш некакве закључке о заверама.
Прошли пут си се ухватио чланка који је наводио само три Енигме на Балкану и како је то мало података.
Сад тврдиш да је сваки криптолог радио сам. Свако од њих је имао своје одељење које је радило споредне прорачуне и пробало разно варијације. Кад се разбије једна шифра, онда се остале поруке просто дешифрују.

Одакле ти идеја да вадим закључке о заверама? Каквим заверама?
Друго, што се тиче тог чланка, навео сам онако како је писано у њему. Основна ствар коју ти не капираш: заједничко за све британске криптоаналитичаре из тог времена (или за већину) су врло ограничени и скучени видици, без уважавања широког контекста дешавања засновани на свести о томе да су били део једне тако фасцинантне, да кажем операције, вероватно нешто најмаштовитије и најбоље што су Британци урадили за време рата. Како је Ултра третирана као најквалитетнији и (скоро)једини извор информација од важности, тако је било и њихово уверење у Ултру као апсолутну и јединствену истину. Чак и највећи ауторитети попут Хинслија и Бенета нису побегли далеко од таквог става.
Треће, нисам рекао сваки човек, већ један, конкретно наведен, на основу његовог исказа.
Треба да научиш да читаш и да се одвикнеш од те лоше навике да намерно погрешно цитираш људе.

(13-09-2016, 09:31 AM)ватхра Пише:  Већ сам ти написао да су Британци могли до краја 43-е да слушају само радио станице велике снаге, значи ништа од локалног саобраћаја. Партизани су од тога имали линију ка Коминтерни, а четници ка Влади.

Добро, јел су хватали ту радио линију са Владом?

(13-09-2016, 09:31 AM)ватхра Пише:  Овај чланак је из 95-е. Од тад су доступне и Абверове поруке. Код Брешоа имаш наведен у целости Лукачевићев споразум са Немцима који је из Абверове преписке, као и још неколико њих.

Хм.. Абвер, Бредшо .. Врло инсприративно.
У том духу:

Крајем априла 1943, штаб Абвера у Сарајеву је толико захватила параноидна атмосфера да су престали да филтрирају и анализирају обавештајни материјал слат вишој команди. Чак су почели да се шаљу захтеви да им се редовније испоручује храна за голубе писмоноше и додатно људство које би могло да их опслужује. Друге локалне станице су слале тако бизарне захтеве као што су потребе за кожом за ципеле, да је од тога прављена шала касније - да би се Савезници, да су се искрцали у земљи суочили са армијом добро обувених људи. Smile
Одговори

Наравно да јесу читали саобраћај ЈВуО са Владом.
И не само југословенски.

(13-09-2016, 11:48 PM)Chicot Пише:  Хм.. Абвер, Бредшо .. Врло инсприративно.
Извини, која је поента твог писања на овој теми?
Нађеш неки чланак и онда вадиш полуинформације из њега?
Кад ти наведем исправку и где имаш да нађеш додатне информације, даш овакав одговор?
Одговори

Па дај да видимо шта је ухваћено из те комуникације.

Цитат:Кад ти наведем исправку и где имаш да нађеш додатне информације, даш овакав одговор?

Не верујем Смарање бре

Ја сам написао ово:
Цитат:Потписници тврде да је Ултра произвела много дешифрованог саобраћаја, те да је било око хиљаду Ултра депеша- махом састављених од више сигнала - слатих савезничким штабовима у периоду од половине 43 до краја 44. Али, пре тога се тврди да је само један човек (Бенет) успео да прочита све Ултра сигнале који се тичу Балкана.
Мало контрадикторна тврдња. Много балканског саобраћаја значи десетине и стотине сигнала (можда и хиљаде) дневно, слатих са различитих нивоа и различитим питањима. Тешко да је то могао један човек да прочита. Дакле, или је ухваћени радио саобраћај био далеко мањи или Бенет није све прочитао.

а шта ти исправљаш?

Ево, само болдуј нетачан део.
Одговори

(14-09-2016, 12:15 AM)ватхра Пише:  Нађеш неки чланак и онда вадиш полуинформације из њега?
Тревор - Ропер, један од најистакнутијих обавештајних официра током рата, и један од највећих ауторитета ове области је извор.
Али, теби као познаваоцу ове теме је свакако јасно да израз "полуинформација" никако не иде уз његово име.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним