Поруке: 2,375
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
-Откуд вам то да Нијемци не би били протјерани?
-Мислим да би до "црногорчења" дошло и овако и онако.
-Такође, поставља се теоретско питање, на чијој би страни данас био запад, на српској или албанској.
-Ми смо Хрватима и прије рата дали превише иако су били окупатори са АУ и чинили злочине, тако да би временом и после Другог св. рата урадили исто.. А наравно ту је и утицај католичке цркве, која се сигурно не би радовала великом и јаком православном Балкану...Има ту још доста тога што води садашњем стању Срба
Углед:
201
Не, мислио сам на нову нацију.
Углед:
201
Мислим на Црногорце као нацију. Јер невезано за комунисте, постојале су одређени дијелови Црногораца који се нису сматрали Србима и тада. Наравно, комунисти су убрзали тај процес, али мислим да би он и овако дошао. Исто тако и за Македонце.
(Последња измена: 02-10-2016, 02:30 AM од
Романија.)
Поруке: 14,694
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,187
Тачно је да би се тај проблем појавио, а користили би тај проблем и стране обавештајне службе. Међутим, био би мање изражен него у Шпанији, рецимо. Чак сам сигуран да ни Шћиптари не би били превелика мука. Понављам , у међунационалним односима, Хрвати би остали највећи проблем КЈ.
Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
Интересантан текст.
Али не знам да ли је све то што сте навели реално. Претпоставка Дражине победе имплицира безброј другачијих чинилаца на унутрашњем и на глобалном плану. Могло би се разрадити неколико могућих случајева.
На пример, да ли је Дража победио тако што је
1) неутралисао комунисте у првом делу рата
2) неутралисао комунисте уз савезничку моралну помоћ (наставили политички да га помажу)
3) неутралисао комунисте уз савезничку (ин)директну помоћ (онако како су комунисти неутралисали четнике)
4) победио у "фотофинишу" (на неутралним изборима уз присуство посматрача са запада)
5) победио тако што је прихватио егзил и организовао преврат (уз подршку запада) вероватно током педесетих, док су Тито и Стаљин били на ратној нози?
Свака од ових опција нужно подразумева другачију основу која претходи и нарочито другачије унутрашње и глобалне геостратешке исходе. Економске и политичке последице би зависно од исхода биле и драматично другачије, а и позиција и значај КЈ у европским оквирима.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Г.Самарџићу да ли би била бар мало другачија судбина Драже и његове војске да се није поделила када је Павле Ђуришић одлучио да крене у пробој?Колико би Дража имао војника заједно са војском која је отишла са Павлом?Моје је мишљење да је Павле Ђуришић направио велику грешку и поделио војску у најтежем тренутку,јер да су сви остали заједну,било би ту много већег отпора комунистима.
Поруке: 17,112
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,911
Да, постоји безброј опција. Свакако је најбоља прва, јер би било најмање жртава. Узми само Операцију ''Вајс'', када су комунисти изазвали страдање десетина хиљада Срба. Или пре тога Козару, где су такође изазвали страдање десетина хиљада Срба. Или још раније ''Ужичку републику''...
али не видим зашто би економске и политичке последице биле драстично другачије после рата? Мени се чини да би после рата ствари ишле својим током као и у другим земљама.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Нисам мислио на исход рата, него на већи отпор главнине снага ЈВуО која ја у то време већ била јако слаба ,опкољена са свих страна и без икакве логистике.Мислим да је војнички морал у таквој ситуацији био лош и да је то главни узрок што није дошло до неке значајније битке.Одакле вам податак да је Павле имао свега 6.000 војника,мислим који су извори?Пошто већина Историчара прича о много већем броју четника под Павловом командом,говори се о бројци од 20.000-30.000 војника.
(Последња измена: 02-10-2016, 12:51 PM од
Милош Шарац.)