Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

Чувено "ремек дело" Последњи чин почиње на сличан начин. Први кадар: муслиман са фесом на глави ( прва улога на платну тада младог београдског глумца Зорана Цвијановића), уплашен, а воде га четници. У дуги кадар упада Дража, сво време нешто жвакће и цупка, па као гледа у даљину, па у карту... Прилази четник и пита га :" Шта да радимо са овим Турчином? Ухватили смо га док шпијунира!" А Дража, сав заузет неким својим мислима ( очигледно представљен као лудак), одговара:" Шта ме то питате? Зна се шта се ради у таквим случајевима!" Почиње дупли кадар: у позадини четници се малтене побише који ће да закоље веселог Милета у борби против транзиције.
Дакле, јасно је где је Радашин тражио инспирацију.
Него да питам све форумаше другу ствар. Да ли је у нашој кинематографији снимљена сцена клања коју врше усташе? Осим у филму Нож. Или, прецизније, клања које су извршили римокатолици.
Одговори

Ја се сећам само једне сцене када усташа у неком аутобусу једном човеку наочиглед свих урезује петокраку на чело. Мислим да је то неки Зафрановићев филм. Колико се сећам бави се усташама, и то прилично верно. Та сцена је јако упечатљива, иако су у фокусу опет партизани као добри момци.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Цитат:Него да питам све форумаше другу ствар. Да ли је у нашој кинематографији снимљена сцена клања коју врше усташе? Осим у филму Нож. Или, прецизније, клања које су извршили римокатолици.

Да ли си ти нормалан?

Немамо ми времена да причамо о нашим жртвама, јер је колективно гужење српске нације толико да неки и када их нико не тјера стењу.

Ово је чист случај једног таквог стењања. Ни крив ни дужан, без сваке потребе четник коље муслимана! Шта ћеш боље од овога да се допаднеш онима што јебу!?

Шешељ би рекао:
Јесте, јачи сте, може вам се, али не тражите од мене да се сам нагузим и да стењем док проводите тиранију!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Него, Милославе, шта кажу историјски документи о овом наводном клању које видесмо у овом ремек делу телевизијске драме?

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Имаш то само у оним мемоарима Мартиновићевим и то да је убијен.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

Ма знам за то, то сам и сам раније поменуо. Човек је убијен наводно из даљине и то је то, а Дража је само рекао "Покрет". И то је веома сумњиво од кога је.

Него мене интересује одакле је другде могао да покупи ову причу о клању. Ако није од Мартиновића, од кога је? Ако не постоји извор за такво нешто онда је то више него скандалозно, онда је то десет пута горе од онога што су радили комунисти!

Ако је лаж, онда је баш масна лаж једног покварењака и ТВ злочинца. Лаж која не само да неће послужити сврси додворавања друговима у сврху помирења (да другови кажу "добро, кад сте признали да сте клали, ајд да се миримо" - тако нешто може желети само пилећи Радошев мозак) него ће, хвала Богу (ето доброг дела Радошевог!) јаз између нас који поштујемо неумрлог генерала и оних који величају црвени терор бити још већи!

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

http://www.nspm.rs/kulturna-politika/rav...-mora.html

Одличан приказ.

Одговори

(09-12-2013, 03:14 PM)Бенито Пише:  Него да питам све форумаше другу ствар. Да ли је у нашој кинематографији снимљена сцена клања коју врше усташе? Осим у филму Нож. Или, прецизније, клања које су извршили римокатолици.
Ево, одговорио је Феликс али да допуним. То је филм Лордана Зафрановића "Окупација у 26 слика". Неколико усташа коље људе у аутобусу на неком путу изнад Дубровника. Додуше, нису све Срби, има и Јевреја, неки Хрват официр, један руски поп итд.

У време Тита ни то није смело бити снимљено. У филму "Козара", где су у стварности Хрвати поклали хиљаде Срба, усташе стрељају. У "Неретви" усташе такође стрељају и вешају, док четници само кољу.

Цитат:Чувено "ремек дело" Последњи чин почиње на сличан начин. Први кадар: муслиман са фесом на глави ( прва улога на платну тада младог београдског глумца Зорана Цвијановића), уплашен, а воде га четници. У дуги кадар упада Дража, сво време нешто жвакће и цупка, па као гледа у даљину, па у карту... Прилази четник и пита га :"Шта да радимо са овим Турчином? Ухватили смо га док шпијунира!" А Дража, сав заузет неким својим мислима ( очигледно представљен као лудак), одговара:" Шта ме то питате? Зна се шта се ради у таквим случајевима!"
Не, то је био неки непознат глумац. Цвијановић се појављује касније у току серије, када долази у кућу из које је протеран у току рата. Ту кућу су четници дали Милету Кнежевићу који је избегао из своје, и ту су се крили после рата. Он се свађа са Кнежевићем, хоће да уђе унутра, овај покушава да га одврати јер су унутра четници, Цвијановић ипак улази и ту га хватају. Не види се да га кољу али ствари су јасне.
Одговори

Сетио сам се Зафрановића кад сам написао поруку. Због тог филма већ скоро 30 година живи у Прагу. Па, иако је Лордан декларисани "антифашиста", мора му се одати признање за ову апсолутно јединствену сцену у ју-кинематографији. Али, још више због једне друге ствари. Он је овом стравичном сценом засенио, заштитио од цензуре једну другу ствар. Наиме, на почетку филма, кад Италијани улазе у Дубровник, комунисти праве једну шалу са њима ( иста сцена на почетку Андерграунда).Међу тим комунистима налази се и један који ће касније у филму учествовати у клању у аутобусу.
И Радашин Булајић је мајстор. Због одвратне лажи око клања, он је провукао једну још гору бљувотину у овој епизоди. Говорићу о томе кад будем пописао све грешке овог серијала.
Одговори

(09-12-2013, 03:29 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Неко рече горе да је овај Бајић опаснији од Булајића!

Сутим се потпуно слажемо, и биће још опаснији јер Булајићеви "четници", Мирко и Славко, "Валтер" Бате Живојиновића итд. више не пију воде нарочито код младих!

Ова перфидна комендија има за задатак да кобајаги прикаже Дражу као позитиван лик али...НЕСПОСОБАН да обузда своју банду пијандура са камама у зубима!

Међутим!

Ово кобајаги "поштено" приказивање Четника и Драже од стране Бајића и компаније, фол на основу "релевантних докумената", нами све више личи на "поштено" приказивање такозваних "Љотићеваца" од стране Гос'н Самарџића, Гос'н Динчића, хомића лажног Џомића и масе следбеника, младенаца Четника-почетника овуден!
Чини ти се Просветару, баш ти се чини. Smile
Ми све демантујемо и код Бајића и код ових твојих, а ви никако да демантујете нешто код нас.
Одговори

(09-12-2013, 03:47 PM)Felix Пише:  Ма знам за то, то сам и сам раније поменуо. Човек је убијен наводно из даљине и то је то, а Дража је само рекао "Покрет". И то је веома сумњиво од кога је.

Него мене интересује одакле је другде могао да покупи ову причу о клању. Ако није од Мартиновића, од кога је? Ако не постоји извор за такво нешто онда је то више него скандалозно, онда је то десет пута горе од онога што су радили комунисти!

Ако је лаж, онда је баш масна лаж једног покварењака и ТВ злочинца. Лаж која не само да неће послужити сврси додворавања друговима у сврху помирења (да другови кажу "добро, кад сте признали да сте клали, ајд да се миримо" - тако нешто може желети само пилећи Радошев мозак) него ће, хвала Богу (ето доброг дела Радошевог!) јаз између нас који поштујемо неумрлог генерала и оних који величају црвени терор бити још већи!
Нигде то није могао да покупи. У то време клали су Хрвати, муслимани и Албанци, а од јула почињу да кољу и комунисти. Навео сам у тексту.
Одговори

И овај Чутурић је измишљен, колико је мени познато такав није био са Дражом, поготово не у априлу.
Одговори

Важно је да Палоша нема. Нема Палоша= нема четника. Ово су неки чобани-будале. То је закључак.
Одговори

Палош се појављује у следећој епизоди.

Шеста епизода - „Дрина"

У рано јутро, на узвишењу изнад реке, загледани у Дрину, стоје пуковник Михаиловић и његови саборци. Дошао је моменат да се пређе у Србију.
Наједном, из дна колоне према шуми, зачуше се непознати гласови. Крупним корацима, одважно и снажно, према њима хода група униформисаних и наоружаних лица.
С друге стране Дрине, у Мионици, Вукадин и Радмила ужаснути присуствују немилом догађају. Немачка патрола насилно упада у шнајдерску радњу господина Јулијуса Аврама. Одјекује дрека немачког официра. Неколико испрекиданих рафала из аутомата узнемири јато голобова на оближњем црквеном звонику.
У Београду, на топчидерској железничкој станици, Немци, као робу, сортирају заробљене официре и војнике. На другом колосеку, са прозора путничког вагона крцатог разним светом, вири глава Жарка Таралића, смркнутог и бледог.
http://www.rts.rs/page/rts/ci/rts+predst...B0%22.html
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним