Поруке: 14,558
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,085
Чувено "ремек дело" Последњи чин почиње на сличан начин. Први кадар: муслиман са фесом на глави ( прва улога на платну тада младог београдског глумца Зорана Цвијановића), уплашен, а воде га четници. У дуги кадар упада Дража, сво време нешто жвакће и цупка, па као гледа у даљину, па у карту... Прилази четник и пита га :" Шта да радимо са овим Турчином? Ухватили смо га док шпијунира!" А Дража, сав заузет неким својим мислима ( очигледно представљен као лудак), одговара:" Шта ме то питате? Зна се шта се ради у таквим случајевима!" Почиње дупли кадар: у позадини четници се малтене побише који ће да закоље веселог Милета у борби против транзиције.
Дакле, јасно је где је Радашин тражио инспирацију.
Него да питам све форумаше другу ствар. Да ли је у нашој кинематографији снимљена сцена клања коју врше усташе? Осим у филму Нож. Или, прецизније, клања које су извршили римокатолици.
Поруке: 563
Теме: 1
Придружен: Jul 2013
Углед:
98
Ја се сећам само једне сцене када усташа у неком аутобусу једном човеку наочиглед свих урезује петокраку на чело. Мислим да је то неки Зафрановићев филм. Колико се сећам бави се усташама, и то прилично верно. Та сцена је јако упечатљива, иако су у фокусу опет партизани као добри момци.
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Углед:
98
Него, Милославе, шта кажу историјски документи о овом наводном клању које видесмо у овом ремек делу телевизијске драме?
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
(Последња измена: 09-12-2013, 03:49 PM од
Felix.)
Поруке: 2,854
Теме: 61
Углед:
221
Имаш то само у оним мемоарима Мартиновићевим и то да је убијен.
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
(Последња измена: 09-12-2013, 03:37 PM од
херцеговац.)
Углед:
98
Ма знам за то, то сам и сам раније поменуо. Човек је убијен наводно из даљине и то је то, а Дража је само рекао "Покрет". И то је веома сумњиво од кога је.
Него мене интересује одакле је другде могао да покупи ову причу о клању. Ако није од Мартиновића, од кога је? Ако не постоји извор за такво нешто онда је то више него скандалозно, онда је то десет пута горе од онога што су радили комунисти!
Ако је лаж, онда је баш масна лаж једног покварењака и ТВ злочинца. Лаж која не само да неће послужити сврси додворавања друговима у сврху помирења (да другови кажу "добро, кад сте признали да сте клали, ајд да се миримо" - тако нешто може желети само пилећи Радошев мозак) него ће, хвала Богу (ето доброг дела Радошевог!) јаз између нас који поштујемо неумрлог генерала и оних који величају црвени терор бити још већи!
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
(Последња измена: 09-12-2013, 03:47 PM од
Felix.)
Углед:
3,085
Сетио сам се Зафрановића кад сам написао поруку. Због тог филма већ скоро 30 година живи у Прагу. Па, иако је Лордан декларисани "антифашиста", мора му се одати признање за ову апсолутно јединствену сцену у ју-кинематографији. Али, још више због једне друге ствари. Он је овом стравичном сценом засенио, заштитио од цензуре једну другу ствар. Наиме, на почетку филма, кад Италијани улазе у Дубровник, комунисти праве једну шалу са њима ( иста сцена на почетку Андерграунда).Међу тим комунистима налази се и један који ће касније у филму учествовати у клању у аутобусу.
И Радашин Булајић је мајстор. Због одвратне лажи око клања, он је провукао једну још гору бљувотину у овој епизоди. Говорићу о томе кад будем пописао све грешке овог серијала.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
И овај Чутурић је измишљен, колико је мени познато такав није био са Дражом, поготово не у априлу.
Углед:
3,085
Важно је да Палоша нема. Нема Палоша= нема четника. Ово су неки чобани-будале. То је закључак.