Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Тема је српска историја али под њом подразумевамо и историју краљевине СХС и Југославију? Aко неко мисли да питање није на месту, променићу.

Од једног Југословена се захтевало да преузме ф-ју градоначелника једног града у окупираној Југи. Одбио је и умотан у југословенску заставу скочио је у ледену реку. Иза себе је оставио поруку у виду стихова Франца Прешерна који се налазе у опису мог профила. О коме је реч?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Где је упаљена прва сијалица у Србији? Smile
Одговори

(25-01-2017, 11:39 PM)Милослав Самарџић Пише:  Где је упаљена прва сијалица у Србији? Smile
Прва сијалица у Србији засијала је 1884. године у Крагујевцу. У Војно – техничком заводу, уз присуство краља Милана Обреновића и краљице Наталије обележен је почетак електрификације у Србији.
Одговори

Овај Милослав као да је сад сишао са дуда. SmileSmileКидање
Одговори прво на питање, па онда постављај питање.

(25-01-2017, 11:23 PM)Живојин Мишић Пише:  Тема је српска историја али под њом подразумевамо и историју краљевине СХС и Југославију? Aко неко мисли да питање није на месту, променићу.

Од једног Југословена се захтевало да преузме ф-ју градоначелника једног града у окупираној Југи. Одбио је и умотан у југословенску заставу скочио је у ледену реку. Иза себе је оставио поруку у виду стихова Франца Прешерна који се налазе у опису мог профила. О коме је реч?
Одговори

(25-01-2017, 11:23 PM)Живојин Мишић Пише:  Тема је српска историја али под њом подразумевамо и историју краљевине СХС и Југославију? Aко неко мисли да питање није на месту, променићу.

Иван Хрибар,требао је бити постављен за градоначелника Љубљане . . .

П.С. За сијалицу ме предухитрише . . .Smile

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Бранке следеће питање. Правила се морају поштовати. И то само КГ, као да нема други град у Србији. Немојте да поставим питање где је направљена прва хидроелектрана по Теслиним принципима (Јаруга на Крки је прва али није сличног принципа као на Нијагариним водопадима) у Европи.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Па, у Ужицу. Пусти Милослава, он је партибрејкер.
Ајде Бранке , брате.
Одговори

Не пада ми ништа на памет,ово би требало да је лако . . .

"Два места су ми, у мојој земљи, уз фанфаре, под заставама и цвећем, предале диплому свога почасног грађанина, а једно чак дало моје име једној својој главној улици, док сам се, коју годину касније, морао да скривам по неприступачним планинским свратиштима под лажним именом, са лажним занимањем и лажном народношћу. Једна енциклопедија моје земље забележила ме је као "великог јунака ратова", док ми је, освајајући место мог становања, један нови господар дао назив "народног непријатеља". Добио сам осамнаест одликовања, од којих су пола ратна, и добио сам три смртне пресуде."

Из чије су аутобиографије ово речи?

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Живот човека на Балкану - Станислав Краков
Одговори

Станислав Краков
Касним....

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Тачно . . . Вукашине,следеће питање(пошто си одговорио први Smile ) . . .

(„Држава“)

Одговори

Унук ког српског државника је погинуо у Церској бици?
Одговори

Илија Гарашанин

Одговори

Тачно! Дај следеће...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 28 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним