Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(10-07-2017, 09:31 AM)the_trooper_rs Пише:  Имам један предлог. Не знам да ли сте заинтересовани за неки вид сарадње са једном књижаром у Бањалуци, па да имамо могућност куповине ваших књига овдје? У питању је књижара/галерија Ризница коју држи Предраг Адамовић (http://www.knjizarariznica.com/). Ово питам на своју руку пошто сам сигуран да је и он заинтересован за сарадњу јер је сличних интересовања и погеда. Можете га и ви контактирати а могу и ја отићи до књижаре па видити са њим.
Пеђа треба да има још наших књига, не знам. Ако те не мрзи, питај га да ли би поручио још. Одавно није поручивао.
Одговори

Господдине Самараџићу какве подате имате о четничкој "леглизацији" 30.11.1941. ? Писмених доказа нема да је Михаиловић наредио да се одреди ставе привремено под немачку команду до пролећа а да он са малом групом војника пређе у још дубљу илегалу и тако презиме.
Хвала унапред.
Одговори

Зашто под немачку?
Легализација је била убацивање у Пећанчеве четнике и уопште у Недићеве формације. Нема писменог наређења.
Одговори

(14-07-2017, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зашто под немачку?
Легализација је била убацивање у Пећанчеве четнике и уопште у Недићеве формације. Нема писменог наређења.

То сам и навео. Значи "Дража" Михаиловић је ипак усмено издао наређење о легализацији неким својим командантима ?
Одговори

Наредио је, сигурно.
Одговори

(14-07-2017, 06:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Наредио је, сигурно.

Да ли су "легализовани" четници гонили остатке партизана по Србији и који су то одреди који су их гонили на југ, према Санџаку ? Хвала унапред.
Одговори

На другим местима спорадично, јер им је главни циљ био да се склоне, а ту највише. Главни је био Пожешки четнички одред, који је водио операције негде од фебруара 1942. колико се сећам и он је ослободио Нову Варош од партизана.
Исто и Санџачки четнички одред. Делови та два одреда у мају 1942. гонили су партизане и у Црној Гори, помажући Лашићу у Ђуришићу, а јединица поручника Манића стигла је и до Херцеговине (јун 1942).
Одговори

(14-07-2017, 09:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  На другим местима спорадично, јер им је главни циљ био да се склоне, а ту највише. Главни је био Пожешки четнички одред, који је водио операције негде од фебруара 1942. колико се сећам и он је ослободио Нову Варош од партизана.
Исто и Санџачки четнички одред. Делови та два одреда у мају 1942. гонили су партизане и у Црној Гори, помажући Лашићу у Ђуришићу, а јединица поручника Манића стигла је и до Херцеговине (јун 1942).

То је била тзв. Дринска група одреда потпуковника Момчила Матића. У њен састав ушао је и Пожешки ЧО Вучка Игњатовића. Кораћев, Златиборско-ужички ЧО, тада је био у саставу Игњатовићевог одреда.

Значи, та два одреда су била легализована и највише су допринела протеривању партизана, најпре из централне Србије (борбе на Руднику под командом потпуковника Милана Калабића), а затим из Санџака и даље ка ЦГ.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Да, заборавио сам Рудник. То су прве борбе легализованих четника, око 20. новембра 1941.
У сваком случају, они су били главни, Пожежани.
Ко је све чинио Дринску групу?
Одговори

(14-07-2017, 10:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, заборавио сам Рудник. То су прве борбе легализованих четника, око 20. новембра 1941.
У сваком случају, они су били главни, Пожежани.
Ко је све чинио Дринску групу?

Да, Пожешки одред је био најбројнији и најбоље наоружан, легализован одред. Састојао се од 6 батаљона. Нажалост, тројица команданата батаљона и командант Вучкове пратеће чете били су убачени Љотићевци. Они су извршили атентат на Вучка. Након овог догађаја пропала је прилика да се формира Санџачко-пожешки одред (ово су планирали на Златару Дража, Остојић, Лалатовић, Лукачевић, Калаит и Вучко када је Вучком аутомат нехотице ранио Дражу) који би наставио да гони партизане уз помоћ Ђуришићевих јединица. Део овог плана је и остварен.

Дрински самостални одред имао је у свом саставу 580 бораца. У почетку то је био Недићев одред док у његов састав нису ушли Пожежани. Најбоље погледајте код Кораћа у књизи. Ово пишем по сећању пошто ми књига није при руци.

Не знам да ли је на старом форуму била тема о нападу на Ужице 02. нов. 1941., овде је нисам виђао. Занима ме Ваше мишљење о разлогу неуспеха приликом тог напада. Тачније, како су партизани дошли до поверљивог документа у коме је датаљно описан план напада, односно ко је ,, пропевао " о плану напада? Ово Вас питам јер често налетим на документа официра Златиборског корпуса који се жале на једног колегу. Smile

Претпостављам да знате на кога мислим.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Пуковник Страњаковић?
Одговори

Где се може наћи више фотографија пожешког корпуса и има ли нешто на нету или само у књигама?
Одговори

(15-07-2017, 07:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Пуковник Страњаковић?

То се прича по чаршији. Smile

Ја бих пре рекао капетан Митић. Кондор и Коларевић су се жалили на њега кад год су имали прилику. Сумњали су да је од почетка радио за Гестапо. Има она депеша Дражи у којој Кондор пише да је виђен са Немцима, па да су Немци преко њега сазнали о преговорима Дража-Тито...

Логичније ми је да су и комунисти сазнали за напад преко некога из Гестапо-а него да је неки официр причао газдама како ће да нападне партизане.

(15-07-2017, 07:05 PM)СРБИН 100% Пише:  Где се може наћи више фотографија пожешког корпуса и има ли нешто на нету или само у књигама?

На нету највише имаш Косјерићке бригаде, осталих фотографија слабије има.

Највећу колекцију сачувао је четник Ајдачићеве пратеће чете, Мијалко Перишић. Те фотографије су објављене у књизи Равногорски венац Субјел и, вероватно, у неком од Самарџићевих албума. Такође, доступне су на интернету. Највише на овом форуму и на фб страницама.

Одговори

Пре бих рекао да је неку ту био наиван, сети се расположења у Ужицу које отписује Сергије Живановић...
А иначе причао сам једном са Митићевом ћерком, живи у БГ.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 9 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним