29-07-2017, 05:17 PM
Занима ме нешто.Да ли су у Нишу и око Ниша били војници СДК или Пећанчеви људи?
![[Слика: image.jpg]](https://i.postimg.cc/Yqp0qQs5/image.jpg)
(29-07-2017, 11:38 PM)Бенито Пише: Милославе, наш чувени архитекта Пеђа Ристић, у више наврата, причао је да је прва војска коју је видео приликом " ослобођења" Београда, била једна четничка јединица. То се догодило у улици Божа Јанковића, то ти је нека граница Вождовца и Савског венца. Официр који их је водио није имао браду, од њих тридесетак, један је био " комплетан четник", како он каже. Значи брада, реденици, антерија и тако то. Он је разговарао са њима, тај официр им је рекао да не треба да се боје и да долази слобода.Свакако неког из Авалског корпуса. Делови су били око града и кад су видели да долазе Совјети оставили су своје омладинце да се убаце у комунистичке редове. Што су ови учинили. Такође имали су свог омладинца, раније, и у љотићевцима.
Знаш ли, или , можеш ли наслутити кога је тога дана срео Пеђа Ристић?
(31-07-2017, 02:42 PM)Mitic Пише: Г-дине Милославе, колико је тачан овај текст са следећег линка
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...-bombarder
(31-07-2017, 01:15 PM)јашадр Пише: Господине Милосаве ја водим порекло из Малог Пожаревца и колико знам ти имаш сарадника Милета Симића , који је узгред буди речено неки мој даљи рођак , ако не грешим , мада то није важно . Одавно сам хтео да ти пиставим питање и никако да се сетим па ево сада , о чему се ради да ли си упознат да ли је М . Пожаревац био " Црвен " или не ? Као клинац сам слушао , а то је било Брозоморно време да је Мали Пожаревац био " црвен " а село поред Мала Иванча је била Чичина . Интересује ме да ли си ти можда упознат са неким детаљима . Ко је био главни од команданата у то време тамо , мада претпостављам да је био авалски корпус или можда Космајски , али колико знам комунци су писали и причали да је ту био КОсмајски партизански одред ? Заиста ме много интересује и ако ја већ дужи период не одлазим у моје село . Деда и баба су ми се давно упокоили а мајка и отац такође пре четири године . Остали смо само ја и мој брат који је наследио тамо кућу и сво имање . Још нешто знам да је мој најстарији стриц био међу "црвенима " . Колико ме сећање држи на кући још увек стоји прозор који је стриц пуцао у њега и рупа је као нека реликвија када се " црвени " стрикан вратио из рата ! Хвала ти у напред на одговору !Да, Мали Пожаревац су звали Мала Москва. То је оперисао Космајски партизански одред, а од четника Космајски корпус. Партизани нису смели да им изађу на црту, било их је много мање, али били су веома вешти у скривању и ликвидацијама. Ево Милетиног текста:
(31-07-2017, 11:11 PM)Милослав Самарџић Пише:(31-07-2017, 01:15 PM)јашадр Пише: Господине Милосаве ја водим порекло из Малог Пожаревца и колико знам ти имаш сарадника Милета Симића , који је узгред буди речено неки мој даљи рођак , ако не грешим , мада то није важно . Одавно сам хтео да ти пиставим питање и никако да се сетим па ево сада , о чему се ради да ли си упознат да ли је М . Пожаревац био " Црвен " или не ? Као клинац сам слушао , а то је било Брозоморно време да је Мали Пожаревац био " црвен " а село поред Мала Иванча је била Чичина . Интересује ме да ли си ти можда упознат са неким детаљима . Ко је био главни од команданата у то време тамо , мада претпостављам да је био авалски корпус или можда Космајски , али колико знам комунци су писали и причали да је ту био КОсмајски партизански одред ? Заиста ме много интересује и ако ја већ дужи период не одлазим у моје село . Деда и баба су ми се давно упокоили а мајка и отац такође пре четири године . Остали смо само ја и мој брат који је наследио тамо кућу и сво имање . Још нешто знам да је мој најстарији стриц био међу "црвенима " . Колико ме сећање држи на кући још увек стоји прозор који је стриц пуцао у њега и рупа је као нека реликвија када се " црвени " стрикан вратио из рата ! Хвала ти у напред на одговору !Да, Мали Пожаревац су звали Мала Москва. То је оперисао Космајски партизански одред, а од четника Космајски корпус. Партизани нису смели да им изађу на црту, било их је много мање, али били су веома вешти у скривању и ликвидацијама. Ево Милетиног текста:
http://www.pogledi.rs/pakao-u-sopotu/
Тад кад је писао, мислио је да је овај списак комплетан... Није.
(01-08-2017, 05:14 PM)ватхра Пише: Да ли је познато колико је грађана страдало у савезничком бомбардовању Крагујевца 22. јула 1944. године?Познато је, али требало би ми много времена да нађем. Имам негде и слике са сахране. Неколико десетина свакако.
Имам податак да је 9 авиона бацило 20 тона бомби, али нисам нашао податак о страдалим и штети.
(01-08-2017, 06:44 PM)Милослав Самарџић Пише: Познато је, али требало би ми много времена да нађем. Имам негде и слике са сахране. Неколико десетина свакако.За дејство Совјета сам чуо, гађали су грешком своје положаје и цивиле иза. Било је и доста њихових војника погинулих.
Погинуло је и деветоро деце од совјетског бомбардовања, у улици тик изнад болнице. Изгледа да је један совјетски авион случајно избацио бомбе на то место. Играла се деца и сва изгинула.