Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Мало сам се збунио, не знам да ли су то одговори на моје питање, то са ракијом и прокувавањем. Али није тачно, како год.
Помоћ:
У питању је период између Маричке и Косовске битке.
Мјесто је код мора.
Ова прва ствар (која је прва у свијету) је директна мјера спречавања ширења епидемије.
Друга ствар (која је међу првим у Европи) је наша свакодневица. Тада су изграђена два објекта, која су и дан данас у функцији. Један од њих је изграђен у оквиру једног манастира 1400.
Иначе, у том мјесту је изграђен и дом за незбринуту дјецу, први у Европи.
(Последња измена: 01-08-2017, 11:16 AM од
Романија.)
Поруке: 17,024
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,882
Не знамо одговор на твоје питање, али било би добро да те укључе у ову серију РТС-а ''Историја српске привреде''. Ту се Срби опет приказују као племе изгубљено у Амазонији, а сви они успеси, тј. неки од њих, које не могу да прескоче, приписују се случајностима, изузецима, и сл. Главни саговорници су им Дубравка Стојановић и Предраг Марковић... Виси реченица да је све то постало ОК када је дошао ''друг Тито''...
Одговор на моје питање:
Карађорђу су нудили да му потврде титулу кнеза Србије и да он то фактички буде кад Аустрија освоји Србију Босну, и остале земље од Турака, али да таква кнежевина буде у саставу Аустрије. Он је то одбио рекавши да остаје веран ономе чији орден носи на грудима - руском цару Александру.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
У питању је Дубровник, 1377. године направљен је први карантин у свијету. А направљене су двије апотеке, међу првим у Европи, а како сам чуо, и једна и друга раде без прекида, до данас. Тада је изграђен и водовод дуг 12 км који је такође и данас у функцији, и као што сам рекао, први дом за незбринуту дјецу у Европи.
Нек настави ко жели..
(Последња измена: 02-08-2017, 06:16 AM од
Романија.)
Поруке: 14,553
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,083
Постала је општа тема како су комунисти са једне, а Англоамериканци са друге стране отимали , заробљавали и искористили наци стручњаке и научнике из разних области. Али, и други су се ту помало огребали.
Питање гласи:
Ко је био најпознатији нацистички стручњак који је остао да ради у Брозовој Југославији?
ПС Питање је и информативног карактера, јер није немогуће да не знам тачан одговор.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Стане Доланц.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 17,024
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,882
Зашто је Милева Марић похађала гимназију у Шапцу, а не негде у Аустроугарској?
Поруке: 459
Теме: 13
Углед:
83
Smem ja da postavim jedno pitanje ?
Gde su srpski vojnci ratovali u periodu od 1919-1920. godine ?
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Гушили су арнаутску побуну, мада ти вероватно мислиш на наше јединице у Русији, које су се бориле против бољшевика.
Углед:
83
(04-08-2017, 11:41 AM)Вукашин Петковић Пише: Гушили су арнаутску побуну, мада ти вероватно мислиш на наше јединице у Русији, које су се бориле против бољшевика.
Jeste,mislio sam na nase ekspedicione snage u Sibiru pod komandom francuskog generala i na one nase ekspedicione snage koje su u Murmansku bile pod komandom britanaca.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Зашто је војвода Бојовић, као млад официр, потпоручник, кажњен са 10 дана војног затвора?
Углед:
83
(04-08-2017, 12:38 PM)Вукашин Петковић Пише: Зашто је војвода Бојовић, као млад официр, потпоручник, кажњен са 10 дана војног затвора?
Kaznjen je sa 10 dana zatvora jer je upao kroz prozor u jednu kafanu.