Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Око сто хиљада квадратних километара већа површина од хрватске бановине.

Краљевина Југославија
Српске бановине 166.150
Бановина Хрватска 65.456

СФРЈ
"Ужа Србија" 56.106
СР Хрватска 56.594

Пошто си једини покушао, изволи даље...
Одговори

Е, баш ти хвала. Smile
Ај опет у вези ових Грка, и осталих " Македонаца". Знам да вас нервирају та питања, таман поверовасмо да је то нека аутохтона сила, кад оно међутим...
Између два рата на " трулом Западу", у високо интелектуалним круговима, владала је готово једнодушна сагласност да Илијаду и Одисеју није написао Хомер, јер један човек не може да запамти 12000 стихова.
А онда је један чувени професор дошао из САД и пронашао гуслара у Краљевини СХС, који му је отпевао преко 12000 стихова?
Ко је професор?
Ко је гуслар?
Одговори

Није ли гуслар Петар Перуновић?
Одговори

Не.
Одговори

Значи, није Перун. Онда професор није др Павле Паја Радосављевић
Одговори

Није. Професор је са предмета Античка књижевност, са универзитета Харвард. Дакле, расправа је достигла те размере да је врх-врхова решио да разреши дилему.
Одговори

Ово питање је много јако, а на нету сам нашо неки податак да је гуслар Авдо Међедовић имао песму дужу од Хомерових дела.

А професор је Милман Пери

Ево линка где се може прочитати о томе

http://rozajetoday.me/kultura/62-godine-...ededovica/
Одговори

Тако је, Митићу. Удри даље.
Одговори

Био је истакнути војвода у Првом српском устанку, а пре тога учествовао је у аустријско-турском рату и по завршетку рата од аустријског цара Леополда Другог добио је диплому на племство (имао је и чин капетана).

Овај јунак је, током Првог српског устанка, био судија у београдском магистрату. Занимљиво је да овај војвода спасао Карађорђа из заробљеништва (највероватније током аустријско-турског рата).

Убијен је од стране Турака на наговор кнеза Милоша.

О ком јунаку је реч?

(Пошто сам прочитао нешто више од 300 страна форума, можда се понавља питање, па не замерите)
Одговори

Радич Петровић ?
Одговори

Идемо даље, Вуле.
Одговори

Краљ Александар Карађорђевић је једно време носио прстен једног Немањића, ког?
Одговори

Цара Душана. Носио га је све време, а пред пут за Марсеј предао га је краљици Марији.
Ајде друго.
Одговори

Нисам знао за тај податак, ја сам мислио на овај прстен.
[Слика: prsten-kraljice-Teodore-Narodni-muzej.jpg]
Колико сам разумео, до недавно се сматрало да је припадао краљици Теодори, а сада на овој изложби у Галерији САНУ, стоји да је то прстен Константина Немањића, сина краља Милутина.

Поручниче постави ти следеће или ко хоће, да ја мало одморим. Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 23 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним