Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
И, шта вели Момчило? Како је завршио Радојко?
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Радојков брат се звао Милојко и био је исто љотићевац.
Ништа ту није контроверзно, него су то били мали људи, а велика власт.
То је лоше и у миру, а тек у рату.
Поруке: 17,009
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Тада је погинуо Радојко. А Момчило?
Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Жив је Момчило, ваљда? Нисам чуо да је умро.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Je li Milojko onaj brat koji je predao tri američka avijatičara Nemcima?
Lepo da se skrasio u Americi.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ево додатак:
У међувремену од 11:30 до 21 часа упућено је из Пожеге са једним камионом 17 доброваољаца који су препадом напднути код Ироштака - дрвеног моста 4км од Ариља ка Пожези и том приликом је заклано 5 добровољаца док је 9 успело да побегне док се за тројицу ништа не зна.
Друго појачање приспело је из Ивањице са једним камионом са 30 Бугара и око 18 Немаца. Ови су нападнути код села Богојевићи 4км од Ариља ка Ивањици. У борби која је вођена око 1,5 часова погинуо је један немачки војник, један бугарски, један бугарски поручник лакше рањен а један бугарски потпоручник и један војник теже рањени док је 20 бугарских војника заробљено и одведено. За њихову судбину се ништа не зна. Борба је вођена и 12. августа у мањм обиму код Вироштака од 7 до 10 часова. Око 16 часова код Милићевог Села у срезу пожешком убијен је један добровољац на мотоциклу. У осталим сукобима погинуло је још два добровољца.
Укупно са добровољачке стране погинуло је 9, са бугарске 5 и 3 рањена, а са немачке 1 немачки војник је погинуо. На страни четника до сада је погинуло око 80. Војни архив, К-32, Ф-18-1, Д-36
И следећег дана добровољци су поново предузели акцију чишћења терена у свим правцима заједно са бугарском војском. Према непровореним извештајима сазнаје се: На дан 11-ог авуста рано ујутру ушла су три четника у канцеларију среског начелника у Ариљу у женском оделу и заклали га. Такође се говори да је на исти начин убијен и председник ариљске општине. НМУ
Начелник штаба ВК и арм. ђен. Дража Михаиловић похвалио је Михаила Марковића јер се на дан 11. и 12. августа истакао у разбијању непријатљских снага на положајима: Клокоч, Вране, Годовик. Ова похвала повлачи именованом предлог за одликовање Златном медаљом за храброст Милош Обилић. Богић Красић ,,Ужички округ 1943. године"
Према извештајима неких четничких команданата Милутин је сам заробио 10 бугарских војника. Покушаћу касније да пронађем комплетан извештај.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
(30-12-2017, 02:15 PM)ватхра Пише: Je li Milojko onaj brat koji je predao tri američka avijatičara Nemcima?
Lepo da se skrasio u Americi.
Јесте, било је раније речи о томе.
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-knjig...ht=Радојко
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 9
Теме: 0
Придружен: Dec 2017
Углед:
1
Нашао сам један врло интересантан податак.
Милојко, брат Радојка Ђурића, као наредник ЈВУО, успео је да са својим пуком пређе аустријску границу. Било је то у првој половини маја 1945.
Наишли су на енглеске трупе у Корушкој, којима су се предали.
Његов пук, као и друга два из састава дивизије био је смештен у логор Ветриња у близини данашњег Клагенфурта.
Двадесет петог маја-стоји у Милојковој изјави, датој 18. јуна 1945-утоварени смо у воз и по доласку на станицу Марија Еленг у Корушкој, предати смо партизанима. Под јаком стражом, спроведени смо у логор Шентвид код Љубљане.
Ту су партизани пред свима заклали једног четника уз повике:
;Ево вам сад Михаиловића, краља Петра, Енглеске и Америке. Ускоро ћемо се и са њима обрачунати"
Камионима су одвозили затворенике и враћали се сваких пола сата што је указивало да је ликвидација извршавана у близини.
Ушли смо у камион, некако сам се ослободио веза и док је возило успоравало снажним ударцем сам онесвестио политкома и кренуо у бекство према шуми. Бежали су и други. Из једног камиона је отворена митраљеска ватра, али смо се некако докопали шуме...
Углед:
459
Такође је занимљиво ово за пресвлачење у женска одела...
Један од Марковића из Пријановића причао ми је се мајор Милош преоблачио у женско одело и тако кретао по селу након рата.