Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Клупска!!!!! У једном клубу да су играли заједно у исто време, а не репрезентацији.
Одговори

Тирнанић, Ваљаревић, Крчевинац, Вујадиновић ,Злоковић....

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Не, Смедеревац. Иначе, поздрави Горана Богдановића, најбољег фудбалера из Смедерева за кога знам.
Дакле, најбоља навала у Краљевини Југославији била је навала БСК-а у другој половини 30-их:
Тирнанић, Вујадиновић, Моша, Божовић и Глишовић. Штета што је то било уочи самог рата, па се ова навала није показала на међународном плану. Овај Глишовић је тада био најбољи стрелац у Краљевини. Посебно ми је занимљив овај млади Божовић који је био највећа фудбалска звезда уочи рата у Краљевини Југославији. Много већа од Митића и Бобека. Ако неко има неку информацију о њему, нека објави овде, јер се о њему данас мало зна.
Показало се, исто као и у случају СФРЈ, да је у фудбалу потребно да прође одређено време да се искристалише квалитет да би се дошло до врхунске екипе, а поготово навале. Ова БСК- ова навала може се поредити само са Звездином навалом : Просинечки, Михајловић, Панчев, Савићевић и Бинић. Али, има и битне разлике. Осим Божовића, сви БСК-овци били су Београђани, полупрофи, и требало је само 15-ак година да би се дошло до такве навале, а у Звездином случају скоро четири и по деценије. Наравно, многи ће скочити , па поменути чувене навале Звезде из 70- их, попут: Јанковић, Караси, Остојић, Аћимовић и Џајић или Пижон, Благојевић, Савић, Милосављевић и Шестић, али те навале нису имале квалитет чувене БСК- ове навале, иако су нама познатије, што због медија , што због системског ниподаштавања предратних вредности.
Ова БСК-ова навала је важна због још једне важне ствари: до њихове заједничке појаве, загребачки тимови су доминирали у Краљевини, уз повремене блескове Хајдука, Југославије и БСК-А. Али , кад су се ова петорица спојила, нико им није могао ништа. Због њих су и послератни Срби највише и памтили БСК као највећи клуб међуратне државе, што он није био.
Одговори

http://www.reprezentacija.rs/bozovic-vojin/

http://www.ofkbeograd.co.rs/?tip=text&page=5
Гошу Богдановића виђам често по граду,поздравићу га.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(09-03-2018, 01:17 PM)смедерево Пише:  http://www.reprezentacija.rs/bozovic-vojin/

http://www.ofkbeograd.co.rs/?tip=text&page=5
Гошу Богдановића виђам често по граду,поздравићу га.

Сад ми упропасти следећа два питања: ко је дао последњи гол за репрезентацију Краљевине Југославије и ко је најбољи извођач прекида у предратном фудбалу. Љутко
Али, убедљиво је најсмешнији овај ОФК Београд за кога се зна да је основан декретом београдске удбе и да се звао једно време Милиционар, да се позива на традиције БСК-а, са којим благе везе нема. КидањеКидање. Али, то је све последица тога што ми никад нисмо срушили комунизам, па су и овакви безобразлуци дозвољени у много битнијим сферама него што је фудбал.
Друго питање:
Који је најчувенији тандем фудбалских професионалаца из Краљевине Југославије који је играо у иностранству?
Наглашавам- тандем, дакле, играли су заједно у истом клубу. И опет су Срби у питању.
Одговори

Ивица Бек и Бранислав Бане Секулић.
Одговори

Ха,ха,ха, па ја хтео баш Теби да дам шлагворт, а ти погреши. Бек и Секулић нису играли заједно у клубу у Француској. Иначе, ради се о два најбоља фудбалера између два рата и зато су и имали дуге и успешне каријере у иностранству. Бек је био претеча правог професионалног фудбалера. Играо је и у Мачви, да би завршио средњу школу, јер то није могао у Београду, где професори нису хтели да му попусте ни милиметар. На жалост, после каријере радио је све и свашта у истом оном градићу Сету, у коме је био најбољи фудбалер, вероватно свих времена. Умро је релативно млад, сасвим сам и заборављен. Бане Секулић је био алфа и омега, управо оно како је Бјелогрлић у серији Монтевидео представио Милутинца. Бане је био апсолутни фудбалски ауторитет. После рата је био творац нове Војводине и да није њега било не би било ни Бошкова, Веселиновића, Рајкова итд... Међутим, како са комунистима није могао да изађе на крај, поново се одселио , и умро у Швајцарској, а да није дочекао дубоку старост. О свему овоме писао је Нимбус у критици серије Монтевидео. Важно је знати да су предратне фудбалске величине поставиле темеље најбољег фудбала после рата, било као тренери , било као функционери. То су били: Бане Секулић, Вујадиновић, Арсенијевић, Ловрић, па и Тирнанић, за кога се сматрало да није био неки тренер, али је у његово време било доста репрезентативних успеха.
Да се вратим на питање: то је тандем из Монпељеа Секулић- Душан Петковић "Сенегалац"- овај сјајни фудбалер је имао тај надимак због тамне пути. Оно што је занимљиво, није имао надимак Анголац или Родежанин, већ Сенегалац јер су Срби тако звали Африканце због тога што су са њима били на Солунском фронту.
Дакле, одговор је Секулић-Сенегалац.
Одговори

(09-03-2018, 04:16 PM)Бенито Пише:  Ха,ха,ха, па ја хтео баш Теби да дам шлагворт, а ти погреши. Бек и Секулић нису играли заједно у клубу у Француској.
Нашао сам податак да су обојица играли за фудбалски клуб Уранија из Женеве, само нисам успео да нађем информацију, да ли је то било у истом периоду.
Одговори

Ајде и треће, док сте расположени:
Један наш одличан тренер имао је и других особина, попут сопствене медијске промоције, али и промоције фузбала на необичне начине. Многи га због тога нису волели. Али, није он тема питања, него оно што је једном приликом урадио.
Наиме, поставио је репрезентативну навалу са играчима чија су презимена почињала идентичним словом. То је било у другој Југославији.
Не питам вас на којој је то утакмици било, па ни чак састав те репрезентативне навале.
Довољно је да погодите слово којим су почињала презимена све петорице играча.
Одговори

Да није слово Ј као Југославија Smile
Одговори

Није, пробај поново. Најнеочекиваније слово.
Одговори

Је ли нека Миљанићева екипа?

Шурјак, Шестић?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тако је. То је Миљанићева Ш навала коју је извео на терен у пријатељској утакмици са Италијом 1980. године у Риму.
То је чувена Ш навала: Шестић, Шљиво, Шурјак, Шалов и Шећербеговић.
Одговори

(09-03-2018, 08:59 PM)Бенито Пише:  Тако је. То је Миљанићева Ш навала коју је извео на терен у пријатељској утакмици са Италијом 1980. године у Риму.
То је чувена Ш навала: Шестић, Шљиво, Шурјак, Шалов и Шећербеговић.

Видиш како знам а нисам се ни родио кад су поменути завршили каријере. Прва утакмица коју сам уживо гледао била је Звезда-Рома 2005. године. Сирома'

Ајде да вас опробам овим питањем, не би требало да је тешко.

Реч је о двојици официра са истим чином, именом и презименом а различитим надимком. Били су учесници ратова са почетка 20-ог века.

За једног од њих нема ко није чуо. Самим тим и други је познат јер се идентично зову.

Ко су они?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 56 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним