Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Милана Недића

Све ово је наравно бесмислено, као и сам појам рехабилитација.
Никог није брига какав је третман имао Дража/Недић у затвору или на суђењу, већ је само битно да ли су починили овај или онај злочин. У том смислу је свакако добро што Недић није рехабилитован, а никако у некој паралели са комунистима.
Одговори

(27-07-2018, 02:18 AM)Романија Пише:  Све ово је наравно бесмислено, као и сам појам рехабилитација.
Никог није брига какав је третман имао Дража/Недић у затвору или на суђењу, већ је само битно да ли су починили овај или онај злочин. У том смислу је свакако добро што Недић није рехабилитован, а никако у некој паралели са комунистима.

Не бих се сложио. Да је бесмислено ништа не би коштало неког судију да поништи комунистичке клевете о ђен. Милану Недићу као што се десило са рехабилитацијама краља Петра Другог, неза Павла, Драгише
Цветковића ? , ђен. Михаиловића, жандара Лончара и Браковића....
Што се тиче шт су све они претрпели, онда би судски процеси трјали годинама.
Одговори

Рехабилитације немају прави смисао док се не осуди комунизам у сваком смислу.
Потребно је једном пресудом поништити и прогласити неважећим све политички мотивисане пресуде и одлуке које су донијели комунистички судови и остали органи, а које се односе на квалификације неког или нечега као државног или народног непријатеља и осталих глупости којим су се користили у успостављању своје власти.

Једноставно, комунизам треба изједначити са фашизмом, јер је то практично иста ствар.

Овакав начин рехабилитација је само дјелимична сатисфакција заинтересованим (породицама, етузијастима којима то нешто значи и сл.), а у суштини је "изио вук магарца"
Одговори

Ako je Nedić osuđen politički, a ne zbog očigledne izdaje, ja bih zamolio forumaše da mi objasne zašto je većina njegove vlade stavljena pod Z, na slobodan odstrel zbog izdaje od Draže i Vlade u Londonu?

I drugo pitanje je za one koji predlažu aboliciju svih osuđenih od novog režima:
Zbog čega insistirate i na rehabilitaciju ustaša, SSovaca, ljotićevaca i ostalih prema bilo koji režim posle rata ne bi pokazao nimalo milosti?
Одговори

(27-07-2018, 01:47 PM)ватхра Пише:  Ako je Nedić osuđen politički, a ne zbog očigledne izdaje, ja bih zamolio forumaše da mi objasne zašto je većina njegove vlade stavljena pod Z, na slobodan odstrel zbog izdaje od Draže i Vlade u Londonu?

I drugo pitanje je za one koji predlažu aboliciju svih osuđenih od novog režima:
Zbog čega insistirate i na rehabilitaciju ustaša, SSovaca, ljotićevaca i ostalih prema bilo koji režim posle rata ne bi pokazao nimalo milosti?
Све осуде органа Краљевине Југославије остају, укључујући и стављање усташа на међународне листе ратних злочина итд. И оних које су после комунисти укључили у своју државу и дали им положаје.
Кад се једном ваљда спроведе тај процес дебољшевизације, све комунистичко сењ брише и успоставља се правни континуитет са Краљевином.
Надам се да се слажете да су комунизам и право два супротна појма.
Одговори

По обичају замјењеујеш тезе. По истом принципу, могло би се повући низ паралела. Ти хоћеш кажеш да је комунистичка власт била легална и легитимна, па према томе је имала право да суди како хоће (поједностављено). Легална је и легитимна исто колико и усташка власт у НДХ. Једне је на власт довео нацизам, друге бољшевизам. (Као што неко рече, суштински готово исте идеологије, обје социјалистчке, једна екстремно лијева , друга екстремно десна).
Или ниси схватио или нећеш или можда не можеш да схватиш јер си тако васпитан и лијека ти нема. Уколико оправдамо комунистичке судове било пријеке и непријеке, као легалне судове, онда можемо рећи и за пријеке и непријеке судове НДХ да су легални, гледајући свако са свог становишта. Ти судови су пратично не легитимни, јер су потпуно идеолошки. Потпуно.
Нико овдје није тврдио да није требало и не треба било кога осудидити издају, велеиздају, злочине итд., а ти нам то покушаваш потурити, као нашу тврдњу. (можда би ти то и доказао '45. и оде мени глава)
Проблем је колико је та пресуда легитимна и даје ли генерацијама алиби да споре такава суђења, ма колико она била "праведна". Увјек ће остати сумња да ли је казна правична, јер је изрекао такав суд.
Што је најгоре вријеме је показало да сви они који су осуђени због дијела против поретка и државе, да су осућени благо речено безвезе. Ево нема тог поретка и нема те државе. Значи да примјењене репресивне мјере нису имале дугорочно одговарајући и очекивани ефекат.
Шта би сметало да се све пресуде пониште и да се понове суђења?
Шта мислиш колики проценат оптужница не би био ни поднешен?
Одговори

(27-07-2018, 01:47 PM)ватхра Пише:  Ako je Nedić osuđen politički, a ne zbog očigledne izdaje, ja bih zamolio forumaše da mi objasne zašto je većina njegove vlade stavljena pod Z, na slobodan odstrel zbog izdaje od Draže i Vlade u Londonu?

Ја лично мислим да је слов "З" грешка југословенске владе у емиграцији али с друге стране паравојна формација коју води илегална КПЈ њихов вођа који своји савезницима војним четницима неће да каже ни име ни презиме као и његови сарадници и команданти.

Опер изјадначавање Дражиноваца,Недићеваца, Љотићеваца, Српске жандармерије са убицама Срба ? Напиши молим те ко је овде "инситирао да се рехабилитују усташе, ССовци и осталих према било који режим после рата не би показао нимало милости" ? Истина, Титов режим тајне полиције-ОЗНЕ није показивао нимало милости према Србији. Да не ширимо причу на обреачун са информбирашима и Концентрационом логору Голо Отоку.
Одговори

Хм, па ти си сад ставио у исти кош јвуо, сдс и сдк. Немој ту љотићевску тактику да се на питање одговара питањем, кад их питаш зашто су били слуге нациста они одговоре а зашто сте ви били слуге енглеза/јевреја/стаљина...Rolleyes

Још једна ствар, када се говори о рехабилитацији Недића, не видим поенту да се уопште помињу злочини партизана/четника.. Када су Дражини и Брозови убијали, они су то радили из освете или неког другог разлога, а Недић кад је убијао он је то радио јер су му нацисти рекли да то уради, што најбоље говори ко је коме служио и како.
Одговори

(28-07-2018, 04:10 PM)Романија Пише:  Хм, па ти си сад ставио у исти кош јвуо, сдс и сдк. Немој ту љотићевску тактику да се на питање одговара питањем, кад их питаш зашто су били слуге нациста они одговоре а зашто сте ви били слуге енглеза/јевреја/стаљина...Rolleyes

Још једна ствар, када се говори о рехабилитацији Недића, не видим поенту да се уопште помињу злочини партизана/четника.. Када су Дражини и Брозови убијали, они су то радили из освете или неког другог разлога, а Недић кад је убијао он је то радио јер су му нацисти рекли да то уради, што најбоље говори ко је коме служио и како.

Злочоини су злочини. За разлиуку од усташа српске оружане формације нити су планирали нити су чинили геноцид.

А одлука суда је да одбије рехабилитацију Милана Недића је правни злочин. Као Уставни суд не сматра да "Бриселкси споразум" није у складу с највишим правним актом Србије.

П.С. Велики плус овог форума што постоји отворена тема о злочинима ЈВуО. Не верујем да на форумума комунистичким, муслиманских фундаменталиста, неоусташа, неонециста....ппостоји таква тема.
Одговори

Романијо, колико је однос праведно и непреведно донесених пресуда сваке врсте титовог режима од 41. до 51., рачунајући наравно и пријеке судове, зашто би их изоставили?
Наравно да не можеш одговорити на ово питање, ко ће то знати, али отприлике, лична процјена.

(28-07-2018, 04:10 PM)Романија Пише:  Још једна ствар, када се говори о рехабилитацији Недића, не видим поенту да се уопште помињу злочини партизана/четника.. Када су Дражини и Брозови убијали, они су то радили из освете или неког другог разлога, а Недић кад је убијао он је то радио јер су му нацисти рекли да то уради, што најбоље говори ко је коме служио и како.

Поента моје дискусије није да ли је Недић крив или није (по мени је крив), него ко има право да му суди, морално и свако друго. Ствар је у томе што су злочинци судили злочинца друге врсте, чиме пресуда битно губи смисао, значај, поенту...
Одговори

Злочине Недића сам поменуо само узгред, али што се тиче рехабилитације, најважнија је његова сарадња са нацистима, а злочини могу бити у другом плану.
Било би интересантно расправити да ли је убијање комуниста од стране сдс злочин, јер су обје војске нелегалне (и паралела Сдк - Ноб)
Лука, зашто би уопште помињали злочине комуниста кад је рехабилитација Недића у питању? Могу се помињати уколико је после њих Недић чинио злочине из освете, а то се није дешавало или можда занемарљиво. Али опет смо превише скренули са курса, Недић је сарадник окупатора тј. издајник, а да ли је и злочинац то се може расправљати али је небитно за његову рехабилитацију. А теза да је он муком се прихватио тог задатка како се не би Србија распарчала (тј. да се распарча оно што је већ распарчано) је небулозна.

(28-07-2018, 05:58 PM)luka.luke Пише:  Поента моје дискусије није да ли је Недић крив или није (по мени је крив), него ко има право да му суди, морално и свако друго. Ствар је у томе што су злочинци судили злочинца друге врсте, чиме пресуда битно губи смисао, значај, поенту...

Па суди му Краљевина Југославија или данас Р.Србија.
Молим да ултрадесничар да неки аргумент ЗА рехабилитацију Недића (а да није "НДХ је била много гора")

(28-07-2018, 05:17 PM)Ултрадесничар Пише:  П.С. Велики плус овог форума што постоји отворена тема о злочинима ЈВуО. Не верујем да на форумума комунистичким, муслиманских фундаменталиста, неоусташа, неонециста....ппостоји таква тема.

Иначе за ту тему сам осуђен од појединих форумаша да сам Југословен и да прижељкујем да усташе побију све Србе, јер се противим теорији "да се клин клином избија"Rolleyes
Одговори

Молим да ултрадесничар да неки аргумент ЗА рехабилитацију Недића (а да није "НДХ је била много гора")

Колико је Недићева влада "народног спаса" примила и збринула избеглих Срба са Романије и др. делова НДХ у великој усташкој Францетићевој офанзиви почетком 1942 ? Обновљен Српски Црвени Крст итд.
Одговори

(28-07-2018, 08:14 PM)Романија Пише:  Злочине Недића сам поменуо само узгред, али што се тиче рехабилитације, најважнија је његова сарадња са нацистима, а злочини могу бити у другом плану.
Ја сам отишао о теме, нисам хтио да да анализирам Недића и његово суђење. Говорим о томе, да рехабилитације треба искориститиза осуду комунизма, кумунистичке Југославије, Тита..., јер су углавном све доказале да људи нису имали правично суђење и то на озбиљну штету идеолошких противника.

Видиш човјече, данима у Републици Српској се слави "комунистички" устанак против фашизма, све са присуством највиших представника власти у РС и медијском пажњом као да су седамдесете, прошлог вијека
Одговори

(28-07-2018, 09:48 PM)luka.luke Пише:  
(28-07-2018, 08:14 PM)Романија Пише:  Злочине Недића сам поменуо само узгред, али што се тиче рехабилитације, најважнија је његова сарадња са нацистима, а злочини могу бити у другом плану.
Ја сам отишао о теме, нисам хтио да да анализирам Недића и његово суђење. Говорим о томе, да рехабилитације треба искориститиза осуду комунизма, кумунистичке Југославије, Тита..., јер су углавном све доказале да људи нису имали правично суђење и то на озбиљну штету идеолошких противника.

Видиш човјече, данима у Републици Српској се слави "комунистички" устанак против фашизма, све са присуством највиших представника власти у РС и медијском пажњом као да су седамдесете, прошлог вијека

Мора се бити стрпљив и славити "антифашистичке победе" и оставити имена улица и школа по "народним херојима" а када дође дан који ће кад доћи, дан уједињења Републике Српске и Србије, онда ћемо с обе стране дизати споменике, мењати имена улица и школа, сваке године помени и ехсхумације српских јунака и мученика из ДСР и Отаџбинског рата.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним