07-08-2018, 11:10 PM
(07-08-2018, 07:27 PM)Романија Пише: Нема шансе. Има ли извор уопште да је један побио 1000 за дан?
Уф бре Романија како ниси чуо за то ? Тај податак сам чуо још као клинац на некој поставци фотографија усташких злочина.Један историчар је говорио о томе... да не детаљишем око тога.
Ево на нету тражим неки извор и испаде да је то онај о коме се филм снима...
Цитат:U januaru 1943. godine ustaše su u Jasenovcu organizovale takmičenje u klanju logoraša, mahom pravoslavnih Srba. Kladili su se ko će zaklati više ljudi. Sve što se desilo zapisao je logorski lekar. On je, takođe, zabeležio i ispovest koljača Žileta Friganovića, koji je te noći ubio 1.100 ljudi. Njegova posljednja žrtva bio je starac Vukašin.
https://www.srbijadanas.com/clanak/ustas...-70-godina
На другом месту нашао сам ово.
Цитат:- Ti se sjećaš kad je u kolovozu (avgustu) bio veliki nastup u logoru i kad je Jere Maričić poslao oko 3.000 u Gradinu na klanje. Tada smo Pero Brzica, Zrinušić, Šipka i ja opkladili se ko će te noći zaklati najviše logoraša. Otpočelo je klanje, i ja sam već poslije jednog sata po broju zaklanih daleko odmakao od ostalih. Obuzeo me te večeri neki neobični zanos, činilo mi se kao da sam na devetom nebu, nikad u životu nisam osjetio takvo blaženstvo, i već poslije nekoliko sati bio sam zaklao 1.100 ljudi, dok su ostali jedva stigli da zakolju 300 do 400.