Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(07-08-2018, 07:27 PM)Романија Пише:  Нема шансе. Има ли извор уопште да је један побио 1000 за дан?

Уф бре Романија како ниси чуо за то ? Тај податак сам чуо још као клинац на некој поставци фотографија усташких злочина.Један историчар је говорио о томе... да не детаљишем око тога.

Ево на нету тражим неки извор и испаде да је то онај о коме се филм снима...

Цитат:U januaru 1943. godine ustaše su u Jasenovcu organizovale takmičenje u klanju logoraša, mahom pravoslavnih Srba. Kladili su se ko će zaklati više ljudi. Sve što se desilo zapisao je logorski lekar. On je, takođe, zabeležio i ispovest koljača Žileta Friganovića, koji je te noći ubio 1.100 ljudi. Njegova posljednja žrtva bio je starac Vukašin.

https://www.srbijadanas.com/clanak/ustas...-70-godina

На другом месту нашао сам ово.

Цитат:- Ti se sjećaš kad je u kolovozu (avgustu) bio veliki nastup u logoru i kad je Jere Maričić poslao oko 3.000 u Gradinu na klanje. Tada smo Pero Brzica, Zrinušić, Šipka i ja opkladili se ko će te noći zaklati najviše logoraša. Otpočelo je klanje, i ja sam već poslije jednog sata po broju zaklanih daleko odmakao od ostalih. Obuzeo me te večeri neki neobični zanos, činilo mi se kao da sam na devetom nebu, nikad u životu nisam osjetio takvo blaženstvo, i već poslije nekoliko sati bio sam zaklao 1.100 ljudi, dok su ostali jedva stigli da zakolju 300 do 400.
Одговори

(28-03-2018, 10:13 PM)Перун Пише:  Који командант једног од корпуса је последњи преминуо?

Може исто питање и за бригаду.

Нисмо били пажљиви на часу када се ово учило. Ајде да поновим питање.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Александар Милошевић или Коларевић?
Мислим да је било питање.
Одговори

(07-08-2018, 11:29 PM)Бенито Пише:  Александар Милошевић или Коларевић?

Чим сам цитирао поруку од раније значи да је питање било. Вукашин је одговорио Милошевић/Кент што је према тадашњим сазнањима био тачан одговор. Међутим, није баш тако. Ајде нека проба још неко.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јвуо, наравно да сам чуо, али то не значи да је тачно. Свакаквих глупости има на интернету.
Та прича ми ствара сумњу када се упоредни са нацистичким тактикама и плановима о најбржем начину убијања Јевреја. Некако ми бајковито звучи да 1 човјек убије 1100 људи за пар сати ножем.

(07-08-2018, 11:19 PM)Перун Пише:  
(28-03-2018, 10:13 PM)Перун Пише:  Који командант једног од корпуса је последњи преминуо?

Може исто питање и за бригаду.

Нисмо били пажљиви на часу када се ово учило. Ајде да поновим питање.

Можда је боље питање ко је последњи погинуо.
Одговори

(06-08-2018, 11:09 PM)Бенито Пише:  Ево да поставим питање да би сазнао нешто од неког ако се бавио овим упоређењем:
Да ли су усташе за време рата, изузимајући Јасеновац и Јадовно, икада за два дана убили више Срба него за време Олује, односно 4. и 5. августа 1995. године?

Дакле, по познатим подацима, "хрватским бранитељи" с краја 20 века, по продуктивности у убијању Срба нису заостајали за својим очевима и дедовина.
Када се саберу утисци из војно-полицијско- политичких акција Бљесак и Олуја, од свих догађаја у ратовима 1991-1999, то су догађаји који се једино могу подвести под међународну дефиницију злочина геноцида.
На жалост, Србија није имала снаге да ово питање довољно осветли и тражи међународну сатисфакцију за овај злочин. Због тога, епилог су све ове хрватске прославе убијања и протеривања Срба са подручја Хрватске.
Одговорите, ако је нешто остало неодговорено.
Одговори

(08-08-2018, 12:04 AM)Романија Пише:  Јвуо, наравно да сам чуо, али то не значи да је тачно. Свакаквих глупости има на интернету.
Та прича ми ствара сумњу када се упоредни са нацистичким тактикама и плановима о најбржем начину убијања Јевреја. Некако ми бајковито звучи да 1 човјек убије 1100 људи за пар сати ножем.

Па лепо си рекао "бајковито звучи да један човек...". Само си погрешио у једној ствари, не ради се о човеку него о усташи, не ради се о ратнику него о кољачу цивила без друге ратне дужности.

Да којим случајем Љубан Једнак није преживео покољ у глинској цркви вероватно би се и око тога водила полемика типа "ма немогуће да за неколико сати покољу 1764 Србина".
Одговори

(07-08-2018, 11:35 PM)Перун Пише:  
(07-08-2018, 11:29 PM)Бенито Пише:  Александар Милошевић или Коларевић?

Чим сам цитирао поруку од раније значи да је питање било. Вукашин је одговорио Милошевић/Кент што је према тадашњим сазнањима био тачан одговор. Међутим, није баш тако. Ајде нека проба још неко.

2008. године у Ужицу, у 90-ој години, преминуо је акт. арт. пор. Душан Стефановић, један од команданата Ужичке бригаде.

Одговори

А шта би сам оним мојим питањем о највећој државној инвестицији кроз дуги низ година...
Одговори

Титоистима су међународни кредити увек били највећа инвестиција.
Одговори

(08-08-2018, 11:27 PM)Бенито Пише:  Титоистима су међународни кредити увек били највећа инвестиција.
То су књижили као приход и то им јесте био највећи приход. Моје питање се односи на то шта им је био највећи расход, односно улагање, или инвестиција...
Одговори

Косово.
Одговори

Који угоститељски објекат у Београду је био омиљено стециште четника у паузи између Балканских и Првог светског рата?
Одговори

(08-08-2018, 11:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  То су књижили као приход и то им јесте био највећи приход. Моје питање се односи на то шта им је био највећи расход, односно улагање, или инвестиција...

Подизање споменика својима тј. комунистима?

(09-08-2018, 12:20 PM)Бенито Пише:  Који угоститељски објекат у Београду је био омиљено стециште четника у паузи између Балканских и Првог светског рата?

"Москва" или "Трандафиловић"?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 22 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним