Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

(17-08-2018, 01:03 AM)Chicot Пише:  Mislite da nemaju to "ispupčenje" od cm-dva na vrhu?
Da, vidi se ista dužina senke na frontalnom i bočnom delu stepenica.

Ovo je, rekoste, (ova vaša slika) , od 15 časova, tj od 14 po ondašnjem?

Да, мислим на та испупчења. Мислим да су дужа од1-2 цм. Измерићу. Нисам обраћао пажњу на то док Гокс није поменуо нешто око ћошкова.
Да, то је око 15 х по данашњем. Сутра ћу да гледам још зе ствари око детаља. Само да Ђоковић сада не одужи превише са овим Бугарином.☺
Одговори

(17-08-2018, 01:49 AM)Mario Пише:  Ево да припомогнем теми са фотографијом у боји.Ту се сенке драстично боље виде
[Слика: image.jpg]
Да, свака част!
Сада је 101% да је ово 180 степени према сунцу, тј. ако је сликано 11. августа, то је 15 х.
Остаје да нађем још слика од 15 х, да видимо још неки детаљ.
Одговори

(17-08-2018, 12:45 AM)Милослав Самарџић Пише:  У вези Гајтнера, мислим да не треба да ширимо тему. Цитирао сам то у једној књизи, сад би ми требало времена да нађем, а мислим да није од значаја за тему.
У вези Драгог Јовановића, он је нешто муљао са комунистима. У теорији, могуће је да је и нешко неким чудом скокнуо до Аранђеловца. Али формација је тада била следећа: Нешко командује 4. групом јуришних корпуса, код Трстеника, а негде 9. августа, можда 10. августа, Рачић и Калабић одлазе код Драже, у облатс Косјерића. Ту су били и на састанку са Недићем, Миланом, можда 14. августа. Вреде је, према четничком документома, био у области Крушевца, а четници су с њим одржавали везу преко неког Недићевог (Милана) официра. То је костур. Да ли је Нешко напуштао јединицу, зашто би Вреде ишао од Крушевца кад је тамо био епицентар сукоба са комунистима - могуће, али ако је супротан извор само Драги Јовановић пред комунистима, за мене то остаје теорија.
Сада је тема слика и замолио бих да останемо при тој теми. Наравно, може ко писати шта хоће, само кажем. АЛи звог те слике сам два пута ишао у Тополу и трећи пут, кад будем пролазио тмао, морам понети метар, да измерим степенице, врата и остало. Тако да је логично што ми је слика у првом плану.
У том смислу, сазхавалан сам Гоксу што је лоцироа место и што уопште оволико дие у детаље, јер без тога ни ја не бих оволико детаљисао. Нпр. Првог дана у Тополи уопште нисам уочио да се на слици из 1944. види онај десни угао. Мислио сам да се виде само степенице спреда.
Сад кад сам већ почео да гледам те углове, видим да се сенка мења и да је правилна лево у десно само једном током дана. Зато верујем да је то поуздани сунчани сат.
А иначе још све слике нисам ни пребацио у компјутер, нити пажљиво прегледао. Нпр. оне од 19 х, са дифузним светлом.
''Сенке лево и десно нису исте...'' - како то мислите? Ако је нема милиметарска разлика у сенкама, то је разлика у минутима.
Да ли у начелу прихватате овај концепт сунчевог сата и да ли се слажете да је слика степеника настла око 15х, ако је у питању 11. август?
Да, од почеткља Ви сматрате да је то једна слика, а ја да су то три монтиране слике, мислим да се то подразумева, и да нема потребе да сваки пут понављамо.

Од огромног значаја је што сте ви отишли до Тополе. Још једном хвала на труду и вашем времену.

1.) Не могу се сложити да је тема искључиво и само фотографија, већ сам састанак јер шта добијамо ако докажемо да је фотографија лажна, а да се састанак ипак одржао. Теоретски могуће. Тек онда улазимо у дилему.

2) Генерал Гајтнер је од изузетног значаја за разматрање и теме и фотографије само јер је управо у његовој архиви она била док није угледала светлост дана 1970.

3) Ви мислите да је Јовановић био у дослуху са комунистима. ОК, могуће, иако је он вероватно последња особа на овом свету са којим би комунисти шуровали са обзиром на то шта им је овај радио током предратне и ратне каријере.

4) Круцијална чињеница око које још нисмо видели нити један документ је где је четворка била 11.08.1944. Ви тврдите неколико ствари, и ја нећу написати неаргументовано, али ћу вас позвати да нам помогнете да идентификујемо документа којим би то доказали. Довољно је једна наредба, писмо неке од тројице са неког другог места и ми не морамо дробити ситна цревце око углова и сл.

5) Имам озбиљне резервације да је фотографија, ако је настала , 11.08.1944 то било око 14х.

Они што је очито је следеће: а) Фотка је настала после 14.часова. б) сенке о којима говорите су последица сенки особа а не било каквог испуста на степеницама. Ако су сенке исте и са предње и са бочне стране у 14.х зашто их онда нема са леве стране фотографисаних особа? Ако је сунце на 180 степени како ви кажете онда би и ту биле неке сенке.

(16-08-2018, 11:55 PM)posmatrač Пише:  Па он ту ништа не каже о свом присуству на састанку Рачића, Нешка Недића, Калабића са Вредеом.
Зато и питам.

Прочитајте онда даље постове колеге Перуна. Но, мислим да вреди поновити да нико од учесника разговор не тврди да је Јовановић присуствовао састанку.
Одговори

Милосаве, ако није проблем, да фотографишеш са стране и степениште и мјесто одакле је степениште фотографисано.
Да и ми који никад нисмо били у Тополи видимо да ли је могао фотоапарат бити ниже и колико је фотограф могао ићи назад и сл.

(17-08-2018, 08:23 AM)goks Пише:  1.) Не могу се сложити да је тема искључиво и само фотографија, већ сам састанак јер шта добијамо ако докажемо да је фотографија лажна, а да се састанак ипак одржао. Теоретски могуће. Тек онда улазимо у дилему.

Слажем се да је тема састанак, али ради лакшег праћења, можда је боље да прво ријешимо питање аутентичности фотографије.

(17-08-2018, 08:23 AM)goks Пише:  
(16-08-2018, 11:55 PM)posmatrač Пише:  Па он ту ништа не каже о свом присуству на састанку Рачића, Нешка Недића, Калабића са Вредеом.
Зато и питам.

Прочитајте онда даље постове колеге Перуна. Но, мислим да вреди поновити да нико од учесника разговор не тврди да је Јовановић присуствовао састанку.

Ја нисам истиричар, па ћу често питати и оно што се за упућене у материју подразумијева да знају.
Ово је ипак форум и нема потребе за љутњом. Знам да је вишеструко понављање иритирајуће, али ово није научни симпозијум гдје само стручњаци из одређених области могу писати.
Одговори

(17-08-2018, 01:51 PM)posmatrač Пише:  Ја нисам истиричар, па ћу често питати и оно што се за упућене у материју подразумијева да знају.
Ово је ипак форум и нема потребе за љутњом. Знам да је вишеструко понављање иритирајуће, али ово није научни симпозијум гдје само стручњаци из одређених области могу писати.

Ни ја нисам историчар, правио сам мало са колегама иторију средином деведесетих, сад само само економиста.
Нема глупих питања, зато само напред.

(17-08-2018, 02:12 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-08-2018, 01:49 AM)Mario Пише:  Ево да припомогнем теми са фотографијом у боји.Ту се сенке драстично боље виде
[Слика: image.jpg]
Да, свака част!
Сада је 101% да је ово 180 степени према сунцу, тј. ако је сликано 11. августа, то је 15 х.
Остаје да нађем још слика од 15 х, да видимо још неки детаљ.

Дуго ми је уопште требало да разумем о чему причате. Нисте у праву јер сте се фокусирали на један мали детаљ фотографије замемарујући читаву фотографију. Голим око уочљиво је да су фотке настале у потпуно различито време. На левој стани фотке из 1944. нама никаквих сенки, а морало би их бити судећи по вашој фотографији из 2018. Оно што ви региструјете као сенка са предње стране степеника јесте последица заклоњености телима. Очито је, јер тамо где нема људи на фотки из 1944, нема ни тих сенки.

[Слика: Stepenice_10._avgust_15_h_KROP_zpsqljzj7m6.jpg]
[img][Слика: 1visina_zpsscv434xx.jpg][/img]

Апсолутно је јасно да је фотка из 1944 настала у послеподневним сатима када је сунце прешло више на предњу страну степеника (који су обасјани) у односу на бочну (која је у тами).
Одговори

Ово је цела вила, сликана 10. августа, искоса, са око 10 метара:
[Слика: Vila_kralja_Aleksandra_10._avgust_15_h.jpg]upload photos

Тачно где стоји Вреде, пада сенка металног споја/држача за стаклену надстрешицу.
У исто време, сликао сам се поред врата. Вреде је наводно био у вратима, дакле отпада могућност да је ту могао да се слика у 15 х:
[Слика: DSC_0992_15_10.08.18.jpg]upload gambar online

На истом месту, сликао сам се у 17 х. Да се тада ту сликао Вреде, требало би да је висок 150 цм са све шапком:
[Слика: DSC_1019_17_15.08.18.jpg]

Са особом у позадини, високом 160 цм, сликано у 17,30:
[Слика: DSC_1024_dalje_donji_ugao_17_30.jpg]

Дакле, негде од 17,20 сенка надстрешице је довољно високо да не покрије неког висине Вредеа.
Али:
- Врата су отворена а сунце иде право унутра, тј. у овом случају никако не може бити 100% црно иза Вредеа.
- Сенка испод Рачићевих руку је црна.
Прво, то говори да би и иза четника сенка била црна.
Друго, то говори да је сунце било високо, тј. да су четници сликани око подне. Да су сликани око 17,30, сунце би ишло право на њих и испод Рачићевих руку не би било сенке.
Треће, сенка која пада на Рачићеве руке иде благо у десно, што на овом месту није могуће.

Ово је снимак од 18 х, са особом од 190 цм иза, из истог угла како су сликане степенице 1944:
[Слика: Topola_13.08.18_oko_18_h_oko_5_m.jpg]
- Сенка надстрешице је сада далеко у вис.
- Сенка иза Нешка направила би потпуну сенку на ивици степеника. Не постоји могућност да та сенка покрије само онај део степеника који штрчи.
- Сенка иза Нешка Недића требало би јасно да се види и она је другачија од сенке степеница. Нешкова сенка не би требало да прелази десно ни од првог ни од другог прореза између степеника, нити да прелази десно од ширине прореза на следећем степенику. Теоретски, да су они сликани пре овога, сенке би биле још лево.
Па ипак, са целе десне стране слике из 1944. постоје равномерне сенке, а са целе леве не постоје.
Дакле, неко се играо сенкама. Оне би морале бити јасно видљиве и црне, као испод Рачићевих руку.
Тако, сенке на десном делу слике су као у 15 х, а на левом их нема, као у 18 х.
Причао сам са човеком који се разуме у сунчани сарт. Каже да сенке увек падају у исто време, исти сат, само се разликује дужина. То значи да би фотографија степеница могла настати негде крајем јуна, јер су сенке углова степеница кратке (најкраће сенке су 22. јуна, а најдуже 22. децембра). Сенке на угловима степпеника које сам ја направио су доста дуже, дакле оријентацијоно настале су месец и по - два касније.
- И да поновим оно што је Шико написао: Фотографија четника је смањена, што се види када се гледа висина левог прозора на слици где су они и где сам ја.
Плус, четници су сликани са висине од око 160 цм, а степенице са висине од око пола метра, четници право, а степенице под углом од око 30 степени десно, итд.
Одговори

(17-08-2018, 05:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  - И да поновим оно што је Шико написао: Фотографија четника је смањена, што се види када се гледа висина левог прозора на слици где су они и где сам ја.

Oк, значи теорија сунчаног сата и фотографија у 14 часова због једнаких сенки лево и десно је отпала, ако сам добро разумео? Потврдите да се не бавимо више њом. Или тврдите да је ово сад четвороструки фалсификат сад па су сенке додаване однекле?

Смањивање четника је нонсенс, голим оком видите да су њихова стопала у пропорцији са ширином степеника, баш као и ваши. Да су смањивани њихова стопала не би заузимала исту дужину као и ваша. Кез (нацртаћу и то, само да се вратим кући)

ПС. Ако можете да ми у поруци напишете контакт особе која се разуме у сунчане сатове. Хвала.
Одговори

(17-08-2018, 05:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово је цела вила, сликана 10. августа, искоса, са око 10 метара:
[Слика: Vila_kralja_Aleksandra_10._avgust_15_h.jpg]upload photos

Тачно где стоји Вреде, пада сенка металног споја/држача за стаклену надстрешицу.
У исто време, сликао сам се поред врата. Вреде је наводно био у вратима, дакле отпада могућност да је ту могао да се слика у 15 х:
[Слика: DSC_0992_15_10.08.18.jpg]upload gambar online

На истом месту, сликао сам се у 17 х. Да се тада ту сликао Вреде, требало би да је висок 150 цм са све шапком:
[Слика: DSC_1019_17_15.08.18.jpg]

Са особом у позадини, високом 160 цм, сликано у 17,30:
[Слика: DSC_1024_dalje_donji_ugao_17_30.jpg]

Дакле, негде од 17,20 сенка надстрешице је довољно високо да не покрије неког висине Вредеа.
Али:
- Врата су отворена а сунце иде право унутра, тј. у овом случају никако не може бити 100% црно иза Вредеа.
- Сенка испод Рачићевих руку је црна.
Прво, то говори да би и иза четника сенка била црна.
Друго, то говори да је сунце било високо, тј. да су четници сликани око подне. Да су сликани око 17,30, сунце би ишло право на њих и испод Рачићевих руку не би било сенке.
Треће, сенка која пада на Рачићеве руке иде благо у десно, што на овом месту није могуће.

Ово је снимак од 18 х, са особом од 190 цм иза, из истог угла како су сликане степенице 1944:
[Слика: Topola_13.08.18_oko_18_h_oko_5_m.jpg]
- Сенка надстрешице је сада далеко у вис.
- Сенка иза Нешка направила би потпуну сенку на ивици степеника. Не постоји могућност да та сенка покрије само онај део степеника који штрчи.
- Сенка иза Нешка Недића требало би јасно да се види и она је другачија од сенке степеница. Нешкова сенка не би требало да прелази десно ни од првог ни од другог прореза између степеника, нити да прелази десно од ширине прореза на следећем степенику. Теоретски, да су они сликани пре овога, сенке би биле још лево.
Па ипак, са целе десне стране слике из 1944. постоје равномерне сенке, а са целе леве не постоје.
Дакле, неко се играо сенкама. Оне би морале бити јасно видљиве и црне, као испод Рачићевих руку.
Тако, сенке на десном делу слике су као у 15 х, а на левом их нема, као у 18 х.
Причао сам са човеком који се разуме у сунчани сарт. Каже да сенке увек падају у исто време, исти сат, само се разликује дужина. То значи да би фотографија степеница могла настати негде крајем јуна, јер су сенке углова степеница кратке (најкраће сенке су 22. јуна, а најдуже 22. децембра). Сенке на угловима степпеника које сам ја направио су доста дуже, дакле оријентацијоно настале су месец и по - два касније.
- И да поновим оно што је Шико написао: Фотографија четника је смањена, што се види када се гледа висина левог прозора на слици где су они и где сам ја.
Плус, четници су сликани са висине од око 160 цм, а степенице са висине од око пола метра, четници право, а степенице под углом од око 30 степени десно, итд.
Немојте г. Самарџићу тако темељито да доказујете комунистичке фалсификате, таман је ватрах почео да "пишки од среће"да ће проћи још један комунистички фалсификат,кад оно опет стативаBlush

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(17-08-2018, 05:35 PM)goks Пише:  
(17-08-2018, 05:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  - И да поновим оно што је Шико написао: Фотографија четника је смањена, што се види када се гледа висина левог прозора на слици где су они и где сам ја.

Oк, значи теорија сунчаног сата и фотографија у 14 часова због једнаких сенки лево и десно је отпала, ако сам добро разумео? Потврдите да се не бавимо више њом. Или тврдите да је ово сад четвороструки фалсификат сад па су сенке додаване однекле?

Смањивање четника је нонсенс, голим оком видите да су њихова стопала у пропорцији са ширином степеника, баш као и ваши. Да су смањивани њихова стопала не би заузимала исту дужину као и ваша. Кез (нацртаћу и то, само да се вратим кући)

ПС. Ако можете да ми у поруци напишете контакт особе која се разуме у сунчане сатове. Хвала.
Не отпада, сунце тако прави сенке.
Не могу Вам дати контакт.
Како год, Ви пишете - правите 3Д - под својим именом, ја под својим, а људи нека суде.
Одговори

(11-02-2018, 12:40 PM)goks Пише:  Ово врло личи на вилу краља Александра на Опленцу.

http://www.pogledi.rs/forum/attachment.php?aid=491
Кад је настала ова фотографија?
(кад цитирам пост, изгубе се слике, па сам поставио овако)
На њој нема бршљена десној страни.

-------------------------------------------------------------------
(14-02-2018, 12:46 AM)goks Пише:  Није и јесте, сунце 11.августа увек залази у исто време...само што је то за нас 19. а за људе из тог доба 18. часова, но време је исто. Нема разлике да ли је нешто један цол или 2,54 цм...

(14-02-2018, 12:42 AM)ватхра Пише:  Не може од заласка Сунца до краја сумрака да прође сат и по.
Ако је Сунце зашло у 18:48 онда је обданица била до 19:20 а не до 20:20.

Не жестите се. Апсолутно је свеједно, јер већ после 18 (19) часова правац пружања сенки је одговарајући. Ако сад узмемо хипотезу да фотографија није лажна , онда бих био склонији поверовати да је фотографисано што је раније јер сам Вреде у белешци наводи да је састанак завршио у 16:20. =)

Значи Вреде наводи 16:20?
Одговори

(17-08-2018, 05:35 PM)goks Пише:  

Smile
као да они имају пераја на ногама а не стопала. Стопала се смањују пропорционално, за за умерено смањење њихових фигура, та разлика код стопала се практично не би ни примећивала. Она чине јако мали део површине њихових тела.

Него, јел ово Рачићу на његовом десном боку футрола од пиштоља?
Одговори

Ако тврдите да је фотографија четника умањена и налепљена на степенице то се може проверити пропорцијом. Знамо приближне висине све тројице а висину степеника или дна прозора можемо измерити. На тај начин израчунаћемо висине четника према фотографији.

Рекао бих да је један степеник висиме 17cm, али за сваки случај треба и то измерити.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Problem je u tome sto se u ovom slucaju ne moze izmeriti proporcijom. slika (stepenika) iskosa, visina kamere.. Vec je proporcija time narusena. I percepcija.

Moralo bi da je slikano frontalno i na toj visini tako da njihova horizontalna i vertikalna sredina budu u samom centru.

Ondnosno, ako bi se merilo u odnosu na visinu stepenika, kamera mora da dodje tacno po sredini visine jednog stepenika. I naravno, da se slika s preda.
Одговори

Ма ако већ мјери, нек премјери све и висину и ширину и дубину газишта и ширину врата, висину до дна прозора...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним