Ово је цела вила, сликана 10. августа, искоса, са око 10 метара:
upload photos
Тачно где стоји Вреде, пада сенка металног споја/држача за стаклену надстрешицу.
У исто време, сликао сам се поред врата. Вреде је наводно био у вратима, дакле отпада могућност да је ту могао да се слика у 15 х:
upload gambar online
На истом месту, сликао сам се у 17 х. Да се тада ту сликао Вреде, требало би да је висок 150 цм са све шапком:
Са особом у позадини, високом 160 цм, сликано у 17,30:
Дакле, негде од 17,20 сенка надстрешице је довољно високо да не покрије неког висине Вредеа.
Али:
- Врата су отворена а сунце иде право унутра, тј. у овом случају никако не може бити 100% црно иза Вредеа.
- Сенка испод Рачићевих руку је црна.
Прво, то говори да би и иза четника сенка била црна.
Друго, то говори да је сунце било високо, тј. да су четници сликани око подне. Да су сликани око 17,30, сунце би ишло право на њих и испод Рачићевих руку не би било сенке.
Треће, сенка која пада на Рачићеве руке иде благо у десно, што на овом месту није могуће.
Ово је снимак од 18 х, са особом од 190 цм иза, из истог угла како су сликане степенице 1944:
![[Слика: Topola_13.08.18_oko_18_h_oko_5_m.jpg]](https://s33.postimg.cc/3ov5c90tr/Topola_13.08.18_oko_18_h_oko_5_m.jpg)
- Сенка надстрешице је сада далеко у вис.
- Сенка иза Нешка направила би потпуну сенку на ивици степеника. Не постоји могућност да та сенка покрије само онај део степеника који штрчи.
- Сенка иза Нешка Недића требало би јасно да се види и она је другачија од сенке степеница. Нешкова сенка не би требало да прелази десно ни од првог ни од другог прореза између степеника, нити да прелази десно од ширине прореза на следећем степенику. Теоретски, да су они сликани пре овога, сенке би биле још лево.
Па ипак, са целе десне стране слике из 1944. постоје равномерне сенке, а са целе леве не постоје.
Дакле, неко се играо сенкама. Оне би морале бити јасно видљиве и црне, као испод Рачићевих руку.
Тако, сенке на десном делу слике су као у 15 х, а на левом их нема, као у 18 х.
Причао сам са човеком који се разуме у сунчани сарт. Каже да сенке увек падају у исто време, исти сат, само се разликује дужина. То значи да би фотографија степеница могла настати негде крајем јуна, јер су сенке углова степеница кратке (најкраће сенке су 22. јуна, а најдуже 22. децембра). Сенке на угловима степпеника које сам ја направио су доста дуже, дакле оријентацијоно настале су месец и по - два касније.
- И да поновим оно што је Шико написао: Фотографија четника је смањена, што се види када се гледа висина левог прозора на слици где су они и где сам ја.
Плус, четници су сликани са висине од око 160 цм, а степенице са висине од око пола метра, четници право, а степенице под углом од око 30 степени десно, итд.