Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Него једно питање за Калабића.
Према могућностима, настављамо да снимамо за филм о Калабићу. Људи га баш обожавају, барем у тим срезовима које је највише држао, Топола и Аранђеловац. Питање би било где то Калабића мрзе због наводног кабадахијског понашања, пљачки, силовања, шта су му све приписали... Дакле, које је то село, варош, ма шта, где га мрзе? Стварно нисам наишао на такво место. А нашли смо у једном слеу комплет собу где је спавао некада. Исти намештај, нетакнуто. Smile
Одговори

Даросаве?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(24-08-2018, 08:27 PM)Шумадинац Пише:  Даросаве?
Зашто?
Одговори

(24-08-2018, 08:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  Могао би бити Вилсон?
Није Вилсон. Smile
Одговори

(24-08-2018, 05:33 PM)Вукашин Петковић Пише:  Који амерички председник је упутио финансијску помоћ српском народу од дела Нобелове награде и колики износ је у питању?

Теодор Теди Рузвелт, вероватно најбољи амерички председник у 20 веку.
Реци цифру.
Одговори

Тако је Поручниче!
Теодор Рузвелт је уплатио 1.000$ лета 1918. године, што одговара износу од неких 18.000$ у садашњем времену.
Може даље...
Одговори

Иначе, где си ти Вукас? Нема те одавно? Добро дошао назад.

(24-08-2018, 04:35 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Митићу брате, извини што ускачем преко реда . Твоје питање остаје свакако, него бих ја поставио два на која не знам одговоре, па кад стигне неко од вас ко зна нека ми одговори.

1. Да ли су аустријски Фрајкори тј. та њихова организација имала неки верски предзнак?

2. Да ли је Карађорђе увек био православац?

Крагуј, разјасни ово.
Одговори

(25-08-2018, 12:24 AM)Бенито Пише:  Иначе, где си ти Вукас? Нема те одавно? Добро дошао назад.
Хвала! Било је радно лето, после био на заслуженом одмору, и тако. Smile
Одговори

(25-08-2018, 12:24 AM)Бенито Пише:  Крагуј, разјасни ово.

Немам шта да разјасним.Smile Чуо сам да су фрајкори имали верски предзнак и да су сви који су били код њих морали бити западног обреда.

Самим тим се поставило ово питање испод. Знам да се говорило да је Карађорђе славио Светог Климента, али контам боље да питам оне који знају.
Одговори

То су били српски добровољци, а вера је већ била призната, тако да то нема логике.
Одговори

Наравно да нема. Било је фрајкора и муслимана, а православних да не причамо.
Одговори

Још као дете показивала храброст и снагу, а то су особине које сваки војник мора да има. У детињству јој је много чешће рука кретала ка револверу него игли и другим за жену уобичајеним активностима.

Након погибије супруга децу оставља код свекрве и одлучује да добровољно ступи у редове четника. И много година касније, остаје чувена жена-четник која се борила у Топличком устанку и носила поверљива наређења као курир.

О коме се ради?

"Ти си ми била у свему нај, нај, нај
и у добру и у злу, и у добру и у злу
вјеровали или не
ти си мени све нај, нај
нај, нај (у свему нај)

Сви ми други своју таму нуде
а из тебе сија вјечни сјај
зато си у свему за ме нај, нај, нај
нај, нај, нај, у свему нај"

Ову песму изводе чувени Индекси, а текст песме је написао један српски песник. И још неке његове песме су певали музичари са простора бивше Југославије.

О ком песнику се ради?
Одговори

Ово прво је Станка Димић Поповић. Или грешим?
Одговори

Није, у питању је друга жена. Некадашњи лист Време је писао о њој, али рећи ћу да је у питању Веселинка Најдовић. Ево линка за вест о њој, Данас је пренео

https://www.danas.rs/drustvo/kako-su-izg...cetnicima/

А друго питање везано за српског песника: мислим да је Бијело дугме највише певало његове песме
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: sagus, 18 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним