Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Батин подрум - Њу Месиџ

Није Љотић био међу 1.300 каплара, а и није му место на оном списку...
Одговори

(20-08-2019, 05:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  Није Љотић био међу 1.300 каплара, а и није му место на оном списку...

Не могу да схватим да неко ко се озбиљно бави било каквим писањем уврсти Љотића у 1300 каплара,коњину од 23 године стрпа међу децу, и то коњину која се позвала на приговор савести и још испаде и да је српска елита.
Одговори

Списак је преузет са неког портала који се тим историјским периодом бави. Ја нисам могао да утврдим да није био припадник 1300 каплара. Према ономе што се може наћи, био је добровољац, као и неки други који се помињу или ће бити поменути.

Нека ми се овај податак урачуна у грубу грешку.

Међутим, средишње питање на које указујем је да је у Великом рату српска елита буквално уништена. Кључна ствар коју наглашавам је да је од почетних 1321 каплара рат преживело њих 185. Са или без Димитрија Љотића.
Одговори

Ма у реду је Ђоле, на месту је примедба о капларима и одлична је цела ова серија. А то за Љотића се често понавља, ваљда ови наци-симпатизери, јер лепо звучи. Био је иначе добровољац - болничар, да би на тај начин избегао ношење оружја, због, што би се данас рекло, приговора савести, а у ствари неке врсте религијског секташтва.
Одговори

Нимбусе, свака част на тексту. Драго ми је што још неко чита Милана Јовановића Стојимировића, јер без њега је тешко разумети неке личности.
Ипак, мислим да си могао овај текст да ставиш на тему "Традиционална поткупљивост српске елите", јер сам ту тему и отворио због оваквих и сличних текстова. Молио би Те, да и тамо окачиш овај текст.
ПС пре наставка само да напоменем да Јовану Скерлићу није место међу свим поменутим. Скерлић је био нешто друго у односу на оно што Латинка Перовић годинама жели да створи од њега. И у томе видим има успеха, јер су и српски националисти на тај начин почели да схватају личност Јована Скерлића.
Има још једна грешка, али додаћу накнадно док поново прочитам текст.
Одговори

Ево сетих се...
Није Димитрије Туцовић једини левичар који је гласао против ратног буџета- гласао је и други посланик из Социјалдемократске партије, а то је био Триша Кацлеровић.
Одговори

У књизи Скопски ђачки батаљон 1914, објављен је списак и тамо се појављује име Димитрија Љотића на страни 641.
https://www.scribd.com/doc/250985676/Lis...ara-Spisak
Одговори

Добро, браћо, хоћемо ли решити ово питање са Љотићем, па да идемо даље?
Одговори

(21-08-2019, 02:19 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  Добро, браћо, хоћемо ли решити ово питање са Љотићем, па да идемо даље?

Ма даље може увек,него како ово разрешити?

Једина књига коју сам прочитао о 1300 каплара носи баш такав назив и писац је Милан Јањушевић. Нигде није поменуо Љотића. Читао сам је давно,али вероватно бих запамтио тај податак.

Ова књига коју помиње Вукашин,наводно је изашла 1941. године па су комунисти радили репринт 1969. међутим нигде не пише ко је писац књиге или ја не видим.

Наводи да су припадници скопског ђачког батаљона имали у просеку између 21-24 године??? Не знам какав је то ђачки батаљон ако знамо да официри са академије изађу са 23 тј. они који су уписали са 19 година. А опет не знам како би се Љотић нашао ту кад се позивао на приговор савести,а уз то знамо да у Првом Балканском рату није ни учествовао, у другом се позвао на приговор савести а кад се тај рат завршио отишао је у Француску и у Србију се вратио у јуну 1914. где је дошао на одмор и у ПСР је ваљда учествовао и добио и неки чин п.поручника.Обрни,окрени, нигде 1300 каплара и Љотић заједно.
Одговори

Где "нигде"?
Ми можемо сумњати у изворе. Ја ценим да је Вукашин дао један валидан извор. За Д.Љ. се зна да је био добровољац болничар у балканским ратовима. Затим се борио са пушком. Заблуда је да је "ђачки батаљон" био састављен од дечака. Не. Управо су у питању били претежно младићи 21-25 година. Студенти и младићи са завршеном учитељском школом...
Може се рачунати да је тачно да је Д.Љ. провео у униформи 7 година, да је прешао Албанију, да је рањен приликом Пробоја Солунског фронта и да је рат завршио у чину потпоручника. Па није "неки п.поручник" - сви припадници Ђачког батаљона су рат завршили у том чину.
Одговори

Како год. Љотић није био у 1300 каплара. Кад је ступио тамо,кад је дошаo у јуну 1914. из Француске? Има ли неки опис Љотића из тих дана, помиње ли он негде своје школовање тамо,помиње ли њега неко као школског друга? Љотићевци су лажовски еквиваленти комунистима,романсијери злочина, не би ме чудило ни да су написали да је на вечери пред косовски бој дизао пехар вина у част Кнеза Лазара.
Одговори

А каплари који су пошли из Крагујевца? Овде има Пут 1.300 каплара. Значи изгледа да их није пошло 1 300, него је после у Скопљу додат један батаљон? Опет, почетна идеја није била посебна јединица, него каплари по свим јединицама. Ако неко зна детаљније о овоме, нека напише.
Одговори

(21-08-2019, 06:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  А каплари који су пошли из Крагујевца?

Једно од сачуваних писама.

Цитат:Драга Босо, Ево и мене да вам се последљи пут јавим из Скопља. Ми путујемо у Крагујевац, а одатле на бојиште. Шта буде са мном, ја ћу вам јавити из Крагујевца. Сада те љуби и грли твој

брат Милан
Одговори

Најбоље Бенито да каже.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним